Fenomen straniu şi unic în Ceahlău, la răsărit, pe 6 august. Mii de oameni vor sfida pandemia urcând pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 6 august, în masiv sunt aşteptate, după estimările salvamontiştilor, circa 2.000 de persoane, care vor participa la pelerinajul ortodox spre schit sau pentru a vedea enigmatica piramida holografică formată în fiecare an doar în ziua amintită.

Masivul Ceahlău va fi luat cu asalt de circa 2.000 de oameni (potrivit estimărilor salvamontiştilor), pe 6 august 2020, conform unui obicei foarte vechi al locului. În ciuda faptului că pandemia de coronavirus a dat peste cap viaţa românilor, numeroşi credincioşi şi turişti pasionaţi de ascensiuni şi de paranormal nu vor ţine cont de asta şi şi-au anunţat că la data menţionată vor fi pe munte pentru a îndeplini ritualul anual. 

Pe 6 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă, iar cu acest prilej are loc un mare pelerinaj la Schitul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, fiind hramul aşezământului de la cota 1.750 metri. În fruntea cortegiului care urcă muntele va fi IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, care continuă, an de an, tradiţia instituită cu mulţi ani în urmă actualul Patriarh al României, Daniel. 

Celălalt motiv pentru care, pe 6 august, Ceahlăul este destinaţia multor turişti este straniul şi unicul fenomen optic care se produce doar în această zi, la răsăritul soarelui: piramida spaţială sau holografică - o fantastică imagine tridimensională pe vârful muntelui. 

Dacă pentru unii urcarea pe Ceahlău este aşteptată cu nerăbdare, pentru alţii aduce temeri. Având experienţa anilor trecuţi, salvamontiştii se aşteaptă ca în masiv să ajungă circa 2.000 de oameni, motiv pentru care sunt convinşi că vor fi solicitaţi la numeroase intervenţii.

„Trebuie respectată distanţa socială“

Piramida holografica poate fi observată doar dacă e senin. FOTO: Mihai Marin

Imagine indisponibilă

Epidemia de coronavirus impune alte reguli şi pe munte, iar cum vor fi respectate, nimeni nu poate nimeni anticipa. Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, spune că va fi complicat, căci este imposibil să fie restricţionat accesul pe munte, perimetrul ariei ce ar trebui păzită fiind imens. „Nu are nimeni vreo pârghie ca să poată fi interzis accesul pe Ceahlău. Recomand mare atenţie, echipament corespunzător, să aibă mare grijă ce alimente consumă şi să se hidrateze foarte bine. Sunt şi aceste vremuri tulburi, pandemice. Trebuie respectată distanţa socială, că de mască nu se pune problema la efortul pe care-l presupune urcarea şi coborârea“, spune Papalicef. 

Pelerinajul la schit face parte din manifestările dedicate sărbătoririi zilelor sfinţilor nemţeni. Sunt omagiaţi Sfântul Ioan Iacob (Hozevitul) de la Mănăstirea Neamţ (5 august) şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august).  Cât priveşte cealaltă atracţie a zilei de 6 august, piramida holografică, ea se vede de pe Vârful Toaca (1.904 metri), doar dacă este senin, şi  are o explicaţie ştiinţifică.

Unul dintre care, de peste 15 ani, studiază fenomenul de pe Ceahlău este Mihai Marin, din Piatra Neamţ, pasionat nu doar de munte şi de mistere, ci şi de fotografie.  „E o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide“, explică acesta.

Pe aceeaşi temă:

Cabana Dochia, un refugiu de peste un veac pe Ceahlău. Câte zile a rezistat cabana construită în anul 1908

Tragedie pe cel mai greu traseu din masivul Ceahlău. Un turist şi-a găsit sfârşitul subit, chiar sub ochii soţiei

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite