Un poliţist criminalist a găsit o nouă comoară antică în Munţii Apuseni. Ce conţine tezaurul şi unde va fi expus

Un poliţist criminalist a găsit o nouă comoară antică în Munţii Apuseni. Ce conţine tezaurul şi unde va fi expus

Foto: Facebook/alesdonline.ro

Un poliţist din comuna bihoreană Borod a găsit 64 de monede romane din argint, bucăţi de vase ceramice, o fibulă dacică veche de 2000 ani, inele de bronz din epoca medievală pe un deal împădurit din apropierea localităţii, comoara fiind a doua pe care o descoperă şi o predă la Muzeul Ţării Crişurilor.

Cristian Rusu, poliţist criminalist de profesie şi căutător împătimit de relicve istorice în timpul liber, a găsit monedele duminică pe un deal de lângă comună, cu ajutorul unui detector de metale.
 
Primele monede le-a găsit chiar la suprafaţă, pentru unele a trebuit să sape sub pământ. 
 
"Majoritatea erau la suprafaţă, cel mai adânc a trebuit să sap la 40 de centimetri sub pământ”, a povestit poliţistul, pentru Adevărul. 
 
 
Monedele găsite sunt denari republicani datând din secolul I Î.H. şi le va preda Muzeului Ţării Crişurilor, la fel cum a făcut cu cele 379 de monede de argint pe care le-a descoperit anul trecut, în octombrie, împreună cu prietenul său, Florin Avram.
 
„Cele pe care le-am găsit anul trecut erau într-o stare mult mai bună. Acele monede erau, parcă, noi”, a spus Rusu. 
 
În octombrie anul trecut, Cristian Rusu şi prietenul său, Florin Avram, au descoperit 379 de denari din argint datând din perioada secolului II îHr. - I d.Hr., între emitenţi fiind identificaţi până în prezent Iulius Caesar, Marcus Iunius Brutus şi Octavianus Augustus.
 
Reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor au declarat, atunci, că evaluarea financiară a tezaurului se va finaliza până la începutul anului 2019, iar cei doi tineri vor primi, din bugetul muzeului, 30% din valoarea totală a monedelor, iar dacă vor cuprinde şi piese excepţionale, se vor adăuga 15%.
 
Deocamdată, însă, Cristian Rusu susţine că evaluarea nu a fost finalizată şi, deci, nici recompensa promisă nu au primit-o. "Sper să se termine cât mai repede", spune tânărul poliţist. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările