PORTRET: Biro Zoltan, scafandrul deghizat în Moş Nicolae

PORTRET: Biro Zoltan, scafandrul deghizat în Moş Nicolae

Lui Zoli îi place să fie în centrul atenţiei

Zoli înoată în Crişul Repede în fiecare an,  în ziua de Sfântul Nicolae. Orădeanul iubeşte să fie în centrul atenţiei şi adoră apariţiile în presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zoli spune că înoată în Criş de Sfântul Nicolae pentru a-i face pe orădeni să uite de problemele cotidiene şi să se bucure de sărbătorile de iarnă. „Îmi place să atrag atenţia prin diferite acţiuni mai nebunatice. În 2007 am înotat prima oară în Crişul Repede, iar acţiunea a fost de mare efect”, povesteşte Zoli.

Moş Nicolae înotător|

Înotatul în Crişul Repede, cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae, nu este singura acţiune ieşită din comun prin care Zoli a atras, de-a lungul timpului, atenţia presei. „Prima oară când am apărut în ziar şi la televizor a fost cu formaţia de muzică populară irlandeză «Black beers», care a debutat în 1999. În cinci ani, până în 2004, am scos trei cd-uri şi am susţinut 30-40 de concerte anual. În 2004, formaţia s-a destrămat”, spune Zoli.
În 2001, Zoli a fost singurul scafandru din România care a înotat în lacul Borş, la o adâncime de 20 de metri, fără oxigen şi fără labe de înot.
„Atunci am reuşit să fac un record naţional mediatizat. M-am scufundat doar în costum de neopren şi cu mască, dar fără butelie de oxigen şi labe de înot. Am reuşit să ajung până la 20 de metri adâncime. Toate televiziunile şi ziarele au fost acolo. Mi-a plăcut foarte mult”, spune Zoli. În 2005, orădeanul a plecat în străinătate, unde a lucrat ca şi instructor de scufundări, el fiind scafandru profesionist. Doi ani mai târziu, când s-a întors acasă, Zoli a avut ideea de a surprinde din nou orădenii.

„Fiind scafandru profesionist şi având costumul necesar pentru scufundări în apă foarte rece, m-am gândit că ar fi interesant să înot în Criş îmbrăcat în costum de moş. Şi asta am făcut, iar cei care m-au văzut au rămas şocaţi şi în acelaşi timp impresionaţi”, povesteşte Zoli.  În următorul an, orădenii deja obişnuiţi cu acest obicei l-au aşteptat din nou pe Moş Nicolae să vină înot pe Criş, iar Zoli nu i-a dezamăgit. În 5 decembrie 2008, el a apărut înot lângă podul Ferdinand din centrul oraşului.

„În 2008 am repetat acţiunea şi am înotat de la Podul Dacia până la podul Ferdinand din centru. Am ales să fac asta după-masa, când ies oamenii de la serviciu, ca să fiu văzut de cât mai multă lume. Mi-a reuşit şi atunci la fel de bine şi de spectaculos”, spune înotătorul.

Anul acesta, Zoli le-a pregătit altă surpriză orădenilor. El vă susţine un concert în centrul oraşului, pe pietonală. „Va fi un concert de criză economică, unul foarte special. Eu nu am deloc voce muzicală, aşadar va fi foarte comic”, spune Zoli. Concertul va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Întrebări şi răspunsuri


De ce faci toate lucrurile astea neobişnuite?
Mi-a plăcut întotdeaună să fac lucruri trăsnite şi să atrag atenţia publicului. Eu consider că există două categorii de oameni: cei care citesc ziarul şi cei care apar în ziar. Eu fac parte din a doua categorie.

Ce zic părinţii şi prietenii tăi despre acţiunile tale?

Majoritatea mă susţin. Tatăl meu mă ajută cel mai mult, mama în schimb vroia să ajung un mare afacerist, iar eu, dimpotrivă, nu vreau să mă maturizez.

Ce-i place

Lui Zoli îi place ciocolata. El iubeşte oamenii care ies în evidenţă cu ceva inedit. El spune că îi apreciază foarte mult pe cei care fac ceva special, care iese din tiparele normale.

Ce nu-i place
Lui Zoli nu-i place politica şi nici să muncească după un program fix. Nu-i place monotonia şi nici munca de birou.

Profil:

Născut. 1 august 1977, Oradea
Familie. Necăsătorit
Studii. Facultatea de Protecţie a mediului, Oradea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările