Liderul PPMT amendat pentru salutul nazist este noul consilier al lui Ilie Bolojan

Liderul PPMT amendat pentru salutul nazist este noul consilier al lui Ilie Bolojan

Liderul PPMT, Csomortanyi István, amendat de CNCD după ce a apărut făcând salutul nazist într-o fotografie, este noul consilier pe problemele minorităţilor al lui Ilie Bolojan FOTO: ebihoreanul.ro/Hi5 Bartha Bela

Controversatul lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi István, amendat de CNCD după apariţia unor fotografii în care face salutul nazist, este noul consilier pe problemele minorităţilor al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Csomortanyi a fost numit în funcţie de Bolojan începând cu 1 noiembrie, în locul fostului său sfătuitor pe care l-a angajat în perioada în care a fost primar al municipiului Oradea, liderul PPMT Bihor, Zatykó Gyula, şi care a rămas n continuare angajat al municipalităţii. 
 
Csomortanyi a ajuns în atenţia publică în septembrie 2019, la scurt timp după ce a fost ales în funcţia de preşedinte al PPMT, şi când  pe pagina  de Facebook a filialei Cluj a partidului a fost publicată o fotografie în care apărea făcând salutul nazist alături de câţiva tineri. 
 
Csomortanyi a acuzat, atunci, trucarea fotografiei. “Nu am făcut în viaţa mea acel semn, deoarece nu mă reprezintă, pentru că nu am astfel de convingeri. Nici măcar nu ştiu unde este locul în care e realizată fotografia, nu recunosc persoanele respective”, a pretins liderul PPMT. 
 
Fotografia era, însă, reală, fiind realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, cu susţinerea financiară a partidului Jobbik, de extremă dreapta, precum şi a altor organizaţii maghiare. 
FOTO: hi5 Bartha Bela
 
Cert este că, după apariţia pozei în spaţiul public, Csomortanyi a primit o amendă de 5.000 lei de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru încălcarea demnităţii umane a unei minorităţi naţionale şi a memoriei victimelor regimului nazist, fiind obligat să comunice decizia CNCD pe site-ul PPMT, în limbile română şi maghiară, timp de 30 de zile.
 
FOTO: hi5 Bartha Bela
 
Căutat de corespondentul Adevărul, pentru un punct de vedere legat de noul său consilier şi de trecutul „tulbure” al acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, nu a răspuns, deocamdată, nici la apelul telefonic, şi nici la mesajul care i-a fost transmis. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările