FOTO Oradea are un nou punct de atracţie. Promenada de pe malul Crişului Repede arată spectaculos

FOTO Oradea are un nou punct de atracţie. Promenada de pe malul Crişului Repede arată spectaculos

Promenada din Oradea Foto Szilagyi Lorand/ebihoreanul.ro

Promenada de pe malul stâng al Crişului Repede din municipiul Oradea, amenajată printr-o tehnică rar folosită în România, a devenit în câteva zile noul punct de atracţie, atât pentru orădeni, cât şi pentru turişti, datorită spectaculosului iluminat arhitectural.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începute în vara anului 2018, lucrările de amenajare a promenadei din zona ultracentrală a oraşului, între Podul Ladislau şi viitorul Pod al Centenarului, s-au realizat printr-o tehnologie extrem de rară pentru România.
 
Constructorii au consolidat zidul de sprijin din dreptul Primăriei prin suprabetonări ale elevaţiei zidului pe o lungime de 642 metri, au refăcut întreaga alee pietonală de pe coronamentul zidului, au montat noi balustrade, au refăcut protecţia prin înnierbare taluzuri, realizând rampe şi scări pentru asigurarea accesului pietonal.
 
Promenada de pe malul Crişului Repede a fost proiectată şi construită astfel încât să poată fi folosită de pietoni şi biciclişti. În plus, a fost mobilată cu bănci, astfel încât să constituie şi o atracţie turistică.
 
Ce a fost special la această lucrare? 
 
Constructorii au golit apa Crişului dintr-o parte a albiei, în care au turnat fundaţia viitoarei promenade. 
 
Muncitorii au înfipt în albie aşa-numite palplanşe care se îmbină una într-alta cu scopul de a crea o incintă etanşă, în care apa nu mai intră, iar cea existentă a fost evacuată complet, pentru a turna „la uscat“ betonul pentru fundaţia promenadei. 
 
 
Foto Szilagyi Lorand / ebihoreanul.ro
 
Tehnologia este extrem de rar folosită în România, deoarece se realizează cu utilaje speciale, şi a fost necesară pentru că în aval de Podul Ladislau debitul râului este cel mai rapid, iar în albie se află, peste stratul de marnă, adică argilă tare şi impermeabilă, un strat de roci care permite trecerea apei, deci trebuie înlăturat pentru "uscarea" incintei înaintea turnării betonului, în scopul obţinerii stabilităţii maxime a solului.
 
Foto Szilagyi Lorand / ebihoreanul.ro
 
După finalizarea incintei prin montarea completă a palplanşelor, constructorii au scos complet apa din acea incintă, cu faună cu tot (care a fost "transferată" în râu sub supravegherea unei asociaţii ecologiste), iar apoi în locul uscat au turnat beton "în scări", cu cofrare sub nivelul apei şi până la nivelul proiectat al promenadei.
 
Rezultatul final se vede.
 
Promenada de pe malul Crişului Repede vine în continuarea aleilor care "curg" pe malul Crişului Repede dintr-o parte în alta a oraşului FOTO: Szilagyi Lorand, ebihoreanul.ro
 
Intitulat "Amenajare râu Crişul Repede - judeţul Bihor, intravilan Oradea, tronson pod Centru - pasarelă Centrul de Calcul, malul stâng" este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri în colaborare cu Primăria, urmând să completeze lucrări realizate anterior pe malul stâng, de la Podul Dacia, atât în amonte până în cartierul Dragoş Vodă, cât şi în aval.
 
Vă recomandăm şi: 
 

 

FOTO: Szilagyi Lorand/ebihoreanul.ro

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO: Szilagyi Lorand/ebihoreanul.ro
  • FOTO: Szilagyi Lorand/ebihoreanul.ro
  • FOTO: Szilagyi Lorand/ebihoreanul.ro
  • FOTO: Simona Ionescu Grupul Oradea-Nagyvarad-Grosswardein
  • FOTO: Simona Ionescu Grupul Oradea-Nagyvarad-Grosswardein
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările