FOTO Oraşul din România unde maşinile vor fi interzise în centru. Apar, în schimb, promenade pietruite cu porfir, andezit şi borduri din granit auriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ferdinand

Primăria Oradea a semnat contractele de execuţie pentru realizarea a două noi zone de promenadă în centrul istoric, lucrările evaluate la 5,8 milioane de euro şi finanţate în proporţie de 98% din fonduri europene urmând să înceapă în primăvara anului 2019.

După strada Republicii, Piaţa Unirii şi strada Vasile Alecsandri, următoarele artere destinate pietonilor vor fi Piaţa Ferdinand şi strada Aurel Lazăr. 

"Vrem ca Piaţa Ferdinand să devină un spaţiu public de calitate mai atractiv pentru orădeni şi turişti. Totodată urmărim să îmbunătăţim mobilitatea urbană în zonă prin aspecte ce ţin de circulaţia rutieră, pietonală şi cu bicicleta. Ne dorim să punem în valoare clădirile importante din această zonă, dar şi să încurajăm activităţile specifice pieţelor publice", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

ferdinand

 Spaţiul va fi pus la dispoziţia pietonilor ca zonă de promenadă şi de relaxare cu vedere la statuile şi clădirile monument din zonă.

Potrivit viceprimarului, piaţa va fi pietruită în proporţie de peste 80% cu porfir, diferenţa urmând să o constituie plăcile din andezit şi bordurile din granit auriu. "Ideea este ca pieţele Ferdinand şi Unirii să se armonizeze cromatic, ele constituind de fapt, împreună, piaţa centrală a oraşului", a mai spus Mălan.

aurel lazar

 Tot în primăvara anul viitor vor începe lucrările la strada Aurel Lazăr, o arteră perpendiculară pe cea mai veche promenadă a Oradiei, strada Republicii. Aceasta  va fi pavată pe întreaga suprafaţă de 3.500 mp, urmând să fie plantaţi şi 23 de copaci de dimensiuni mari. Proiectul mai cuprinde realizarea unei piste pentru biciclişti de 2 metri lăţime, precum şi a unui sistem de irigaţii automatizat şi a unui sistem de iluminat arhitectural.

Execuţia va dura 18 luni pentru Piaţa Ferdinand şi 12 luni pentru strada Aurel Lazăr, valoarea totală a contractelor fiind de 5,8 milioane de euro, din care orădenii plătesc numai 2%, restul de 98% fiind din fonduri nerambursabile. 

În pregătire

libertatii

 Tot o zonă pietonală va fi pe malul Crişului, pe strada Libertăţii, în continuarea parcului cu acelaşi nume situat în imediata vecinătate a Pieţei Ferdinand. La fel ca şi celelalte promenade din zonă, strada Libertăţii va fi pavată cu piatră porfir, copacii existenţi vor fi păstraţi, iar pe latura dinspre râu va fi ridicat un zid de sprijin, pentru stabilizarea malului, dar şi pentru a crea o zonă în care pietonii să se poată aşeza. Strada va fi iluminată cu un sistem tip LED, iar mobilierul urban va fi similar celui din Piaţa Unirii. De asemenea, va deveni pietonală şi micuţa stradă Nicolae Grigorescu, folosită acum ca legătură cu strada Libertăţii.

La intersecţia cu strada Iosif Vulcan va fi amenajat un sens giratoriu, întrucât pe această din urmă stradă, la nr. 12, va fi amenajată o parcare supraetajată. Împreună cu pavarea trotuarelor de pe strada Iosif Vulcan cu porfir, pachetul de lucrări va costa 2,5 milioane de euro, fără TVA.

Promenadă şi pe mal

mal

 În paralel cu aceste lucrări, municipalitatea a început ample amenajări şi pe malurile Crişului Repede. În prezent se lucrează pentru realizarea promenadei pe malul stâng al Crişului Repede, care va fi tot o zonă pietonală, între podurile Sf. Ladislau şi Centenarului. Lucrările vor costa în final 2 milioane euro şi cuprind reabilitarea stâlpilor şi a corpurilor de iluminat, precum şi crearea unei zone de relaxare lângă cursul apei. De asemenea, va exista o pistă pentru biciclişti, iar trotuarul va fi pavat cu piatră.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite