Un nou weekend de coşmar în secţiile ATI, la Iaşi. „99% sunt persoane nevaccinate”

Un nou weekend de coşmar în secţiile ATI, la Iaşi. „99% sunt persoane nevaccinate”

FOTO: Andrei Luca

Ambulanţele au stat din nou la coadă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, iar judeţul se pregăteşte pentru prima dată să trimită pacienţi în alte zone ale ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un nou weekend de coşmar pentru medicii ieşeni din cauza zecilor de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, care s-au prezentat la Urgenţe şi nu numai. Ambulanţele au stat din nou la coadă cu pacienţi care erau în stare gravă, 99% dintre aceştia fiind nevaccinaţi, după cum a transmis managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Florin Roşu. 

”În curtea spitalului puteau fi observate atât ambulanţe, cât şi autospeciale ISU care aşteptau, monitorizând permanent pacienţii, în vederea consultului de specialitate în cadrul spitalului nostru. Până la ora 01.05, în data de 24 spre 25.09.2021 au fost consultaţi peste 80 de pacienţi, iar jumătate dintre aceştia au necesitat internare şi iniţierea tratamentului de specialitate. Coordonând activitatea medicală, am concluzionat, cu dezamăgire, ca pacienţii adresaţi nouă, atât de serviciul de ambulanţă, cât şi de autospecialele ISU fac parte în proporţie de peste 99% din categoria persoanelor nevaccinate”, a declarat managerul spitalului, Florin Roşu.

Un semnal de alarmă a fost tras la finalul săptămânii şi de către şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, care a spus că în valul patru se va ajunge ca în cea mai gravă perioadă din Italia, atunci când medicii erau obligaţi să aleagă pe cine să trateze şi pe cine nu. 

„Vom ajunge să-i tratăm pe cei cu mai multe şanse”

„După cum se poate constata, în acest moment nu mai avem niciun loc la ATI Covid. Am atins maximum de extindere la care se putea ajunge. Dacă în continuare comportamentul va fi acela de a nu respecta măsurile de protecţie şi de limitare a răspândirii virusului, şi dacă în continuare adresabilitatea la vaccin va fi aceeaşi, probabil că vom ajunge în situaţia să îi tratăm pe cei cu mai multe şanse. Să stabilim pe cine tratăm şi pe cine nu tratăm, aşa cum a fost în Italia şi Spania în valul anterior“, a transmis Vasile Cepoi, director DSP Iaşi. 

Judeţul se pregăteşte pentru prima dată de la startul pandemiei să trimită pacienţi în alte zone ale ţării. Acest lucru nu s-a întâmplat nici în cea mai grea perioadă din martie 2020 şi până acum, ba mai mult, Iaşiul era unul dintre judeţele care primeau pacienţi şi din alte zone ale României.  

„Creşterea bolnavilor COVID este exponenţială. Este o creştere de la zi la zi. Şi, în spital, există în zonele roşii şi medicale unde sunt pacienţi care necesită alte tratamente, dar care sunt şi pozitivi. Numărul lor variază, pe fiecare secţie sau clinică în parte, între 1 şi 3 persoane, în funcţie de specialităţi. Însă, în UPU, numărul este extrem de mare şi avem cazuri de ATI. Şi, ceea ce este mai dramatic, e faptul că numărul celor care se agravează şi au continuu suport de ventilaţie este în creştere alarmantă”, a declarat Diana Cimpoeşu, şef UPU SMURD la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. 

Cu 385 de noi cazuri de COVID-19 anunţate la ultima raportare, Iaşi se află în topul judeţelor ca număr de infectări şi a ajuns la o incidenţă de 2,16 cazuri la mia de locuitori.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Micul agricultor, mai bine sărac decât cooperator: preferă să-şi arunce legumele la gunoi, decât să le vândă la preţ mic

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările