Terapie cu aer din stup. Ideea inedită a unui apicultor ieşean VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pat cu stupi plini de albine  FOTO Relu Cojocaru
Pat cu stupi plini de albine  FOTO Relu Cojocaru

Relu Cojocaru, un apicultor din Iaşi, îi invită pe oameni să doarmă pe paturi amplasate pe stupi plini cu albine, ca alternativă pentru tratarea unor probleme de sănătate. Sunt aerosoli cu propolis şi tot ce e mai bun de la micile insecte.

Relu Cojocaru este unul dintre apicultorii din Iaşi care a avut o idee inedită: invită oamenii să doarmă sau să stea măcar jumătate de oră pe paturi amplasate pe stupi de albine. Terapia cu aerul din stup este o alternativă pentru tratarea mai multor probleme de sănătate, precum cele pulmonare. Astfel, cei interesaţi fac aerosoli cu propolis şi iau tot ce e mai bun de la albine. 

„Terapia cu aer de stup nu este o noutate. În anul 1950, apicultorii cehi care făceau apicultură în pastoral, fiind plecaţi mult timp şi dormeau lângă stupi, au avut această idee. Aceştia au făcut nişte studii şi a reieşit că aerul din stupi este cel mai bun aer. Apoi au apărut aceste mini-căsuţe, iar cei care stau în ele se pot trata pentru diverse afecţiuni pulmonare, mai ales. Nu vindecă, ci ameliorează diverse afecţiuni. Apiterapia a început să apară şi în alte ţări din Uniunea Europeană, iar la noi a apărut în Sălaj. Când am auzit de asta mi-a plăcut şi am zis să încerc şi eu”, susţine Relu Cojocaru, apicultor din comuna Popricani, Iaşi.

Terapia cu aer de stup este folosită de ani de zile în ţările din vestul Europei. Iar Relu Cojocaru şi-a dorit să aibă asta acasă. „Lumea a început să sune, să facă programări. Căsuţa e în curte la mine, la Vânători, Popricani, judeţul Iaşi, unde ţinem stupii. Mai întâi, au început să facă terapie localnicii, cei din zonă. Am un vecin cu tuberculoză care vine în fiecare dimineaţă, jumătate de oră, stă în căsuţă, şi după ce pleacă spune că se simte mai bine. Am observat că cei care vor să vină şi au sunat s-au programat pentru weekend. Totul este gratuit. Condiţia este ca la finalul vizitei să cumpere câteva produse apicole”, mai spune apicultorul din Iaşi.

Totul se realizează într-o cameră construită din lemn ecologic, iar printr-un sistem de tuburi aerul va pătrunde în interior. Oricine se poate bucura de acest tratament, relaxant şi benefic în lupta cu bolile cardiovasculare sau cu alergiile.

Succes garantat

Căsuţa este deschisă de câteva săptămâni, dar deja sunt clienţi care vin zilnic la căsuţa cu stupi din Popricani. În urmă cu trei ani, Iulian din Popricani, jud. Iaşi, a fost diagnosticat şi tratat pentru tuberculoză, aşa că respiraţia a tot fost o problemă pentru el. A descoperit acum aerul de stup şi spune că face minuni.  „Vin câte jumătate de oră, stau dimineaţa, că atunci e cel mai proaspăt aerul. Respir mult mai uşor de la aerul ăsta de la albine. După două - trei şedinţe, cam atunci vezi exact ce efect are”. 

Vestea bună este că cel puţin pentru perioada imediat următoare accesul în cabana cu aer de stup din Popricani este gratuit. Singura condiţie este ca cei care vin aici să-şi cumpere mierea de albine sau alte produse apicole. Astfel, pot testa şi acest aer de stup, pot să stea jumătate de oră, o oră sau chiar şi peste noapte dacă doresc. 

Beneficii recunoscute

Beneficiile acestei terapii sunt recunoscute şi de către specialişti. „Apiterapia cunoaşte noi valenţe, un exemplu ar fi folosirea aerosolilor din stup. Are efect şi asupra aparatului respirator şi asupra celui digestiv”, explică Marius Dolis, profesor la Universitatea Agronomică din Iaşi. 

Potrivit acestuia, terapia se aplică cu succes în afecţiuni respiratorii cronice: astm bronşic, bronşite cronice, tumori pulmonare, alergii, astenii cronice, convalescenţe după diverse suferinţe şi alte situaţii în care este benefică îmbunătăţirea respiraţiei şi a imunităţii. La oamenii sănătoşi, aerul de stup se foloseşte în scopul întreţinerii sănătăţii şi ridicării capacităţii fizice şi este foarte folositor sportivilor şi persoanelor cu profesii care implică suprasolicitarea respiraţiei.

Potrivit oamenilor din domeniu, aerul de stup a fost prima dată remarcat pentru proprietăţile sale terapeutice în anii ’50 de către nişte apicultori aflaţi în pastoral care dormeau în camioanele apicole şi respirau astfel aroma stupilor. 

Primul aparat care extrage în mod activ aerul din stup a fost realizat în anul 1987 de familia Heinrich Huttner, în Pilstein, Austria. Pentru a realiza acest tip de terapie este necesară construcţia unei încăperi ecologice din lemn, în exteriorul căreia se vor amplasa stupii, iar printr-un sistem de tuburi aerul va pătrunde în interiorul camerei. 

Pacientul poate să inspire acest aer folosind o masca sau pur şi simplu să se relaxeze în această cameră plină cu aer de stup. Pentru a îmbunătăţi calitatea curativă a aerului se pot pune în cameră propolizatorul şi rame de fagure cu miere.

În prezent, este o practică foarte dezvoltată în Slovenia, Germania, Austria, Polonia, Turcia, Rusia, iar acum a început să prindă aripi şi în România. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Accident extrem de grav în Maramureş. Autocar plin cu turişti, intrat într-o casă. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie

Administraţia „Apele Române” face apel la populaţie să nu folosească apa din sistem centralizat pentru irigaţii sau umplerea bazinelor ori piscinelor

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite