Cum pregătesc şefii PSD Iaşi infiltrarea la mitingul pentru tei şi discreditarea mişcării: „O să deviem subiectul către Roşia Montană“

Cum pregătesc şefii PSD Iaşi infiltrarea la mitingul pentru tei şi discreditarea mişcării: „O să deviem subiectul către Roşia Montană“

Marius Ostaficiuc, consilier local şi vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Iaşi, a condus şedinţa în care a fost pusă la cale strategia de decredibilizare a mitingului din 4 octombrie FOTO: Adevărul

Înregistări audio făcute în timpul unei şedinţe a PSD Iaşi care a avut loc joi, 26 septembrie, scot la iveală o strategie incredibilă pusă la cale de filiala locală a partidului pentru distrugerea şi decredibilizarea unui miting programat la Iaşi pe 4 octombrie.

Stenogramele au fost obţinute în urma unei investigaţii realizate de jurnaliştii postului de televiziune Tele M Iaşi. Înregistrarea audio are o durată totală de aproximativ 70 minute şi a fost realizată în timpul unei şedinţe care a avut loc la sediul PSD Iaşi în cursul zilei de ieri, 26 septembrie.

Scopul întâlnirii, la care au luat parte în jur de 20 de membri ai TSD Iaşi, reprezentanţi ai colegiilor din municipiul Iaşi, a fost punerea la punct a unei strategii de infiltrare a tinerilor din partid la un protest anunţat la Iaşi pe data de 4 octombrie.

Şedinţa a fost condusă de Marius Ostaficiuc, un om de încredere al primarului Gheorghe Nichita. Ostaficiuc este vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Iaşi, consilier local, consilier în cadrul cabinetului parlamentar al deputatului Cristian Nichita şi director adjunct comercial în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

Mitingul a fost anunţat de Grupul de Iniţiativă Civică "Iaşul iubeşte teii" şi are ca ţintă convingerea administraţiei locale să replanteze cei peste 70 de tei puşi la pământ în centrul Iaşiului la începutul acestui an.

Discuţiile din timpul şedinţei PSD arată că membrii organizaţiei locale au pus la punct, în cele mai mici detalii, o strategie de distrugere a acţiunii civice, prin devierea acesteia de la scopul iniţial. Câteva zeci sau chiar sute de PSD-işti ar urma să se infiltreze printre protestatari şi să scandeze lozinci care n-au legătură cu subiectul teilor.

Tinerii PSD-işti au fost instruiţi chiar şi ce declaraţii să dea presei participante la protest şi li s-a promis că vor avea informaţii, în timp real, de la Poliţia Locală.

Iată fragmente din stenogramele şedinţei PSD publicate pe pagina de Facebook a jurnalistului Călin Ciobotari, coordonatorul investigaţiei:

Marius Ostaficiuc, către liderii TSD: „Pe data de 4 (n.r. - octombrie) va fi un miting în special anti cei care au decis să taie teii. Nu mă interesează părerea voastră pro sau contra tei. Nu v-o spun nici eu pe-a mea. N-are rost. Intrăm în nişte discuţii, în nişte polemici ... Ne asumăm cu bune şi rele decizile luate de partid şi liderii lui. Dacă aveţi păreri personale sau nu sunteţi de acord, vă propun să vi le păstraţi şi să nu participaţi la astfel de întâlniri. Noi trebuie să ne apărăm structura de partid. Există o structură în opoziţie care va iniţia un marş anti cei care au dispus tăierea teilor. Dacă vreţi să discutăm de ce au fost tăiaţi teii, sunt explicaţii şi pro şi contra, logice... Cert e că cel de la partidul ecologist este înregimentat să fie anti... Sunt în grup Dorohoianu, Bălănescu, Iordache, şapte persoane pe care le cunoaştem foarte bine.. Aceste persoane vor iniţia marşul de protest împotriva administraţiei locale, împotriva dlui Nichita şi Chirica”

Marius Ostaficiuc, către liderii TSD: „Noi va trebui să fim prezenţi acolo şi nu vă ascund că va trebui să faceţi parte dintr-o asemenea structură, să milităm pentru alt subiect şi nu contra teilor. Trebuie să deviem subiectul de la tei către Roşia Montană sau către orice alt subiect de actualitate, decât să-l concentrăm anti-administraţia locală”

Membru: „Ce înseamnă prezenţa noastră acolo? Riscăm ceva? Mă gândesc că noi, find foarte mulţi, să nu ne «aşezăm» pe ei".
Ostaficiuc: "Nu riscăm nimic. Chiar dacă pare că îi ajutăm, noi strigăm Roşia Montană, ceea ce e la ordinea zilei (...) Este o deviere de la un subiect care ne deranjează către un subiect care ne deranjează mai puţin"

Ostaficiuc: „Chiar dacă cădem în extrema cealaltă de care spunea Bogdan, fiind foarte mulţi ne putem disipa foarte uşor, şi atunci se sparge. Efectul e şi mai puternic: o parte din oameni pleacă. Dacă se ajunge ca grupul nostru să fie prea reprezentativ, ar fi prea de tot. Ar însemna dezorganizare din partea celorlalţi. Adică noi să fim mai mulţi decât ei”

Ostaficiuc: "O să aveţi, în timp real, prin liderii voştri, informaţii de la poliţie, să ştiţi exact ce se întâmplă”

Ostaficiuc, către liderii TSD Iaşi, despre rolurile pe care le vor avea în mitingul de pe 4 octombrie: "Trebuie să spuneţi presei care va fi acolo, şi cred că va fi, păreri de ură categorică împotriva lui Nichita, ori că sunteţi în cârdăşie cu cei trei patru pe care vi i-am spus înainte (Nicuşor Păduraru, Tomaşeschi, Iordache, Dorohoianu). Trebuie să spuneţi: «da, ne-au adus aici, mulţumim domnului cutare că ne-a sprijinit». În felul acesta se transformă toată piaţa într-un bâlci, într-o mişcare politică”

Marius Ostaficiuc admite că membri PSD Iaşi participă la mitinguri îndreptate împotriva administraţiei locale, dar neagă că i-ar fi îndemnat pe tinerii din partid să deturneze protestul.

“În niciun caz nu i-am îndemnat la aşa ceva. Au fost mitinguri la care colegi de-ai noştri au participat în mod civic, să spunem aşa. Având datele că alături de protestatari ar putea participa alţi lideri politici din opoziţie, le-am spus: «încercaţi să nu transformaţi tot ce se va întâmpla într-un bâlci”, a declarat Ostaficiuc pentru Tele M.

În schimb, şeful său, primarul PSD Gheorghe Nichita, a avut o reacţie virulentă la finalul şedinţei de Consiliu Local care a avut loc astăzi, 27 septembrie, la Iaşi. Acesta a folosit termeni duri şi a acuzat existenţa unui scenariu gândit de minţi bolnave.

"Eu încerc întotdeauna să răspund şi presei care este ostilă, dar nu se poate o asemena mojicie şi asemenea scenarii infecte. Eram la Bucureşti ieri şi discutam cu premierul Ponta chestiuni foarte importante legate de Iaşi şi aici apăreau tot felul de articole legate de nu ştiu ce manifestări cu teii... nişte idioţenii. Cred că oraşul acesta are nevoie de o informare corectă. Sunt minţi bolnave care lucrează şi la dumneavoastră, care-şi bat joc de cetăţeanului Iaşului şi nu pot răspunde la inepţii de acest gen. Cum să ajung eu să nu-i dau voie omului să protesteze?!", a răspuns Gheorghe Nichita la întrebarea reporterului Tele M.

Coordonatorul investigaţiei spune că a fost deja ameninţat să retragă postările şi să renunţe la subiect. "Este vorba despre două înregistrări cu durate de 40 minute şi 20-25 de minute. Au luat parte în jur de 20 de vicepreşedinţi ai TSD. Se fac referiri şi la primirea de informaţii în timp real din partea Poliţiei Locale. Se fac presiuni în momentul ăsta să mă convingă să retractez ceea ce am postat pe Facebook şi să mă convingă să mă opresc aici", a declarat Călin Ciobotari, şeful Departamentului de Investigaţii de la Tele M.

Înregistrările audio complete vor fi publicate pe site-ul Tele M şi pe adevarul.ro în cursul zilei de luni.

Pe aceeaşi temă:

Primăria Iaşi, somată să replanteze teii puşi la pământ în centrul oraşului. Un nou protest împotriva tăierii arborilor va avea loc pe data de 4 octombrie

Prefectul de Iaşi cere amenzi pentru protestatarii anti-Roşia Montană. Este primul oraş din România în care un înalt funcţionar face asemenea declaraţii

VIDEO Protest fără precedent la Iaşi faţă de primarul Gheorghe Nichita. Edilul este chemat să dea socoteală după ce a măcelărit teii din centrul oraşului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările