Mihai Chirica, primarul din Iaşi, va ataca în instanţă ordonanţa care aduce „revoluţia fiscală“

Mihai Chirica, primarul din Iaşi, va ataca în instanţă ordonanţa care aduce „revoluţia fiscală“

Mihai Chirica FOTO pagina oficiala de Facebook a Primariei Iaşi

Edilul-şef al Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat marţi dimineaţă că Primăria va lua primele măsuri după ce Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă care viza mai multe modificări fiscale ce lovesc în bugetele administraţiilor publice locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit primarului, Primăria Iaşi va ataca în instanţă ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern săptămâna trecută. „Vom cere în instanţele din România să nu se aplice această ordonanţă, pentru că nu câştigă nimeni, toată lumea are de pierdut, inclusiv Guvernul. Tu încerci să faci ceva pentru comunitatea locală şi vine cineva certat cu bunul-simţ şi îţi ia munca“, a declarat edilul, marţi dimineaţă, la un post de radio local.

Chirica a afirmat că această ordonanţă leagă administraţiile locale de centru, lăsându-le fără fonduri proprii, iar pentru a beneficia de bani ajungi să te „căciuleşti“: „Căciuleala nu se întâmplă decât în ţări bananiere“.

Încă de săptămâna trecută, Chirica s-a arătat împotriva acestui act normativ susţinând că bugetul local va pierde sume importante din cauza reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. „Pentru noi, municipiul Iaşi, ar însemna o pierdere de 86,5 milioane de lei, circa 20 de milioane de euro faţă de veniturile anului 2017. Procentual această pierdere este de 21% din buget. Cotele de impozit pe venit reprezintă 60% din veniturile proprii ale municipiului Iaşi, în momentul de faţă. Practic, cu aceste modificări, lista de investiţii se duce spre zero. Cu aceste măsuri, aproape toată capacitatea Primăriei Iaşi de a susţine investiţii se reduce. Dacă şi prin această măsură se doreşte nivelarea în sărăcie a întregii Românii, eu nu pot să fiu de acord şi voi face tot ce e posibil să mă opun“, a declarat Chirica, săptămâna trecută.

Acesta a spus că a vorbit şi cu primarii din judeţul Iaşi, iar edilii localităţilor cu venituri importante la bugetul local precum Miroslava sau Tomeşti sunt, de asemenea, nemulţumiţi de această ordonanţă. Astfel, primăria comunei Miroslava, cea mai bogată comunitate rurală din judeţ, va pierde 1,5 milioane de euro în cazul în care ordonanţa se aplică în forma actuală. „Este o umilire generală şi o dependenţă totală faţă de centru“, a mai declarat, marţi, edilul.

Citeşte şi:

România lucrului prost făcut. Sistemul inteligent de tocat nervii şoferilor care a costat 80 de milioane de lei. Cât a fost şpaga percepută procentual de primar


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările