FOTO Parcare subterană în faţa Teatrului Naţional din Iaşi. 70% dintre copaci vor fi înlocuiţi cu arbori-pitic. Arhitecţii au schiţat noua faţă a centrului oraşului

FOTO Parcare subterană în faţa Teatrului Naţional din Iaşi. 70% dintre copaci vor fi înlocuiţi cu arbori-pitic. Arhitecţii au schiţat noua faţă a centrului oraşului

Schiţa realizată de arhitecţi pentru noua parcare din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri

Consilierii locali din Iaşi au aprobat astăzi, 30 aprilie, studiul de fezabilitate pentru parcarea subterană din centrul oraşului, un proiect controversat, aflat în discuţii de mai mulţi ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Edilii Iaşiului au aprobat în şedinţa de astăzi, 30 aprilie, a Consiliului Local "proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de autorizare a lucrărilor de intervenţii pentru proiectul «Modernizarea şi Reabilitarea Parcului Public al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri»". 

Practic, a fost oficializat studiul de fezabilitate privind desfiinţarea parcului în forma actuală şi construirea în subteran a unei parcări cu 230 de locuri. Proiectul final, estimat la o valoare de 18,8 milioane de euro va fi depus în scurt timp pentru finanţare din fonduri europene nerambursabile. Durata de realizarea a proiectului este de trei ani, din momentul începerii acestuia, posibil către finalul anului în curs. Practic, un nou şantier de amploare, materializat, în prima fază, printr-o groapă imensă săpată în centrul oraşului, este plănuit de către oficialii Primăriei Iaşi.

Oficialii Primăriei Iaşi susţin că, în prealabil, va fi organizată o dezbatere publică de către Agenţia Naţională de Mediu, pas obligatoriu în vederea obţinerii finanţării. Arhitectul responsabil cu desenarea noii feţe a oraşului este Daniel Vişan, unul dintre arhitecţii "de casă" ai Primăriei Iaşi. Acesta susţine că: "vor fi modernizate fântânile arteziene, am redesenat bazinul principal cu elemente de lumină care vor pune în valoare jocurile de apă. Pe centru va fi vegetaţie joasă, formată din arbori-pitic, cu scopul de a creşte vizibilitatea celor două monumente situate în parţile opuse: Teatrul Naţional şi Catedrala Mitropolitană. Pe lateral se va păstra aliniamentul de platani dinspre strada I.C. Brătianu, iar pe partea dinspre Primărie vom păstra arborii de aceeaşi înălţime cu platanii".

Proiectul final presupune "restaurarea sitului istoric al Teatrului Naţional", pe o suprafaţă totală de 23.000 metri, care include şi dezafectarea celebrului Cub situat deasupra pasajului subteran de lângă Mitropolie. Majoritatea obiectivelor ar urma să fie modernizate după fotografiile de epoca realizate în faţa Teatrului Naţional. Intrarea în parcarea subterană se va face prin două rampe cu lăţimea de 6 metri realizate dinspre strada I.C. Brătianu şi Agatha Bîrsescu. Şoferii vor intra sau ieşi din parcare pe două scări simple sau pe alte două scări şi ascensoare.

Foto

Practic, pe esplanada din faţa Teatrului Naţional vor există după reamenajare 6.747 de metri de spaţii verzi, în mare parte vegetaţie simplă (iarbă) şi 3.527 de metri de beton. 

Proiectul este singurul de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de astăzi care a stârnit ceva dezbateri, restul de 24 fiind aprobat la foc automat cu frazarea-standard rostită de preşedintele de şedinţă: "Cine este pentru? Se abţine cineva? Proiectul a fost aprobat!". Patru consilieri locali au cerut lămuriri, iar proiectul a fost aprobat, în final, cu patru abţineri, ale câtorva consilieri PDL şi PPDD. 

Consilierul local, Adrian Boca, PPDD: "Aş dori un studiu geotehnic, să vedem dacă terenul rezistă. Apoi, aş dori să ştiu cine va administra parcarea după ce va fi finalizată. Propun amânarea proiectului până la viitoarea şedinţă". Au mai ridicat obiecţii şi consilierii Gabriel Grigore, Vlad Nedelcu şi Anca Preda. 

Primarul Gheorghe Nichita a avut un discurs tăias, cu o notă de ultimatum pentru consilierii care au cerut cuvântul: "Fără dezbatere publică nu obţii finanţare pe acest proiect. Următoarea fază este realizarea proiectului tehnic. Acum trebuie să arătaţi că vreţi să facem ceva în Iaşi, nu să fiţi Gică-contra". Consilierul local Gabriel Grigore i-a răspuns că "E important să faci, dar e mai important cum faci". Replica primarului a fost: "La filozofie cred că meritaţi nota 5". 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Schiţa realizată de arhitecţi pentru noua parcare din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi FOTO Cezar Pădurariu

Imagini din aceeasi galerie
  • Schiţa realizată de arhitecţi pentru noua parcare din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri
  • Schiţa realizată de arhitecţi pentru noua parcare din faţa Teatrului Naţional
  • Schiţa realizată de arhitecţi pentru noua parcare din faţa Teatrului Naţional
  • Aşa arată parcul din faţa Teatrului Naţional Iaşi în acest moment FOTO Cezar Pădurariu
  • Schiţa realizată de arhitecţi pentru noua parcare din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri
Distribuie imaginea
citeste totul despre: