FOTO VIDEO Ieşeni la protestul pentru Autostrada Ungheni-Târgu Mureş: „Pe Guvern îl doare în cot de noi şi de A8“

FOTO VIDEO Ieşeni la protestul pentru Autostrada Ungheni-Târgu Mureş: „Pe Guvern îl doare în cot de noi şi de A8“

Imagine de la protestul din decembrie 2017

În jur de 100 de persoane au protestat duminică, 17 decembrie, în centrul oraşului. Principala solicitare a societăţii civile a vizat alocarea de fonduri pentru proiectul Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş (A8).

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 14.00

Persoane de toate vârstele s-au strâns în jurul bannerelor prin care cereau execuţia Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş (A8). 

Oamenii au scandat: „Pe Guvern îl doare în cot de noi şi de A8“, „Iaşiul este tot în stradă, luptă pentru autostradă“ sau „Ca să nu plecăm din ţară, faceţi-ne autostradă“.

 „Această autostradă ar aduce dezvoltarea economică a regiunii, pentru că investitorii vor veni mai uşor spre Moldova. Ar şi mai uşor să ajungi în celelalte regiuni ale României şi ale Europei vestul ţării“, a spus Iuliana, o tânără mămică venită la protestul de ieri cu cei doi copii. 


*Sursa video- Facebook „Moldova vrea autostradă“

Printre cei prezenţi în centrul Iaşiului ieri s-au aflat şi parlamentarii ieşeni Marius Bodea (PNL), Petru Movilă (PMP) şi Dan Lungu (USR). 

Ştirea iniţială
Asociaţia „Moldova vrea autostradă“ a anunţat pentru astăzi o menifestaţie de protest în centrul Iaşiului. Potrivit anunţului evenimentului, oamenii sunt chemaţi la ora 12.00, pe pietonalul Ştefan cel Mare, să-şi arate nemulţumirea faţă de proiectul de buget pe 2018, unde Moldova este tăiată de la cele mai importante investiţii de infrastructură.

Potrivit organizatorilor, evenimentul este o „manifestaţie de protest împotriva deciziilor Guvernului Tudose privind priorităţile şi alocările financiare pentru 2018 în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de autostrăzi în Moldova“.

Societatea civilă din Iaşi este nemulţumită de faptul că în proiectul de buget nu sunt fonduri pentru demararea proiectului Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, dar şi pentru că ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat în această săptămână că autostrada A8 nu este fezabilă fiind foarte scumpă, iar legătura cu vestul se va face printr-o rută mai „ieftină“ Bacău-Braşov.

Declaraţia a stârnit iritare în rândul cetăţenilor, dar şi a parlamentarilor. Deputatul PNL Marius Bodea a declarat vineri că doar A8 poate fi finanţată pe fonduri europene, iar investiţia trebuie începută până în 2020, altfel pierzând fondurile nerambursabile. „O asemenea mizerie nu mi-a fost dat să întâlnesc vreodată. Sunt manevre făcute de alţi parlamentari din Moldova pentru a-şi atrage autostradă în propriul oraş, negândind că autostrada nu are legătură cu un oraş, ci cu întreaga regiune“, a declarat deputatul ieşean. Acesta a acuzat interesele personale ale ministrului Stroe în zona judeţului Bacău: „a luat decizia să schimbe un proiect naţional cu un proiect personal, domnia sa având interese financiare în zona Bacăului, controlând regia de apă din Oneşti“.

Cătălin Urtoi, coordonatorul Asociaţiei civice „Împreună pentru Autostrada A8“, a postat la scurt timp după declaraţia ministrului Felix Stroe: „Prin această manevră, practic, judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Harghita rămân izolate, iar transportatorii acestor judeţe vor avea de suferit ca şi costuri şi timp, din cauza acestui traseu ocolitor! Pe noi nu trebuie să ne intereseze decât un singur lucru: DEZVOLTAREA ECONOMICĂ A MOLDOVEI!“.

În ultimele luni, Asociaţiile „Moldova vrea Autostradă“ şi „Împreună pentru Autostrada A8“ au organizat mai multe acţiuni de protest atât în Iaşi, cât şi pe traseul viitoarei rute rapide între Iaşi şi Târgu-Mureş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările