Gazul ilariant va fi folosit în Iaşi pentru a reduce durerile naşterilor naturale

Gazul ilariant va fi folosit în Iaşi pentru a reduce durerile naşterilor naturale

FOTO Adevărul

La Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi, viitoarele mame vor putea naşte zâmbind pentru că de curând a fost reintrodus gazul ilariant pe post de ajutor împotriva durerii.

Buteliile cu gaz, care au ajuns deja la unitatea medicală, au fost achiziţionate în baza unei sponsorizări a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu scopul de a încuraja naşterile natural, a căror număr a scăzut considerabil în ultima vreme.

Medicii spun că gazul va acţiona exact ca un analgezic, care va calma durerile naşterii şi îi va induce mamei o stare de calm. Acesta conţine protoxide de azot, în proporţie de 50%, adică gazul medicinal ilariant, precum şi 50% oxigen medicinal.

„Buteliile au protoxid de azot, într-o proporţie care nu afectează nici starea mamei şi nici a fătului. Face doar o analgezie uşoară, permiţând mamei să suporte mai uşor travaliul. Odată ajunsă în sala de naştere, mamei i se va explica de către moaşă sau de către un alt membru al colectivului medical cum să îşi administreze gazul, în proporţie de cât are nevoie”, a precizat dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obsterică-ginecologie în cadrul maternităţii.

Gazul va fi într-o butelie, aşezată aproape de pacientă, iar prin intermediul unui furtun care are în capăt un fel de „mască” femeia poate inspira pentru a reduce durerile. Medicii spun că acesta nu va afecta capacitatea de mişcare a pacientei.

Femeile pot alege dacă doresc să folosească această metodă pentru a-şi alina durerea, dar persoanele care vor putea să utilizeze gazul vor fi alese cu atenţie de către medici, în funcţie de condiţiile de sănătate.

„Dacă mama suferă de afecţiuni cardiologice şi pulmonare există contraindicaţii de folosire a analgezicului pentru că există riscul unor analgezii respiratorii. Pentru o persoană sănătoasă, fără antecendente patologice, se poate folosi însă fără nicio problemă”, a adăugat medicul Mădălina Ciuhodaru.

Gazul ilariant a mai fost utilizat la Maternitatea „Elena Doamna” şi în trecut, în 2014, acesta fiind atunci primul spital care a apelat la această metodă. Gazul este folosit frecvent în ţările occidentale, dar şi în alte specialităţi, pentru procedure precum colonoscopiile.

„S-a mai folosit până acum şi se mai foloseşte în mod curent şi în spitalele din Bucureşti şi în cele din provincie, pe cazurile atent selectate are rezultate foarte bune. Proiectul constă în bunăvoinţa Mitropoliei Moldovei şi a Bucovinei, prin dorinţa expresă a Înalt Preasfinţitului Teofan, ca dintr-o sponsorizare, spitalul să achiziţioneze acest gaz. Scopul este ca femeile însărcinate să recapete interesul pentru naşterile naturale, pentru că în momentul de faţă, la nivel naţional, predomină procedura chirurgicală, cezariana”, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul unităţii medicale.

Resursele de gaz ilariant pe care spitalul le deţine acum vor fi de ajuns pentru următoarele câteva luni, iar conducerea spitalului spune că se va asigura că acesta să existe în permanenţă.

Citiţi şi:

Asistenta care cere ministrului Sănătăţii să-l demită pe şeful Institutului Socola. „Conduce spitalul ca pe propria moşie“

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: