Asistenta care cere ministrului Sănătăţii să-l demită pe şeful Institutului Socola. „Conduce spitalul ca pe propria moşie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Institutul de Psihiatrie „Socola”
FOTO Institutul de Psihiatrie „Socola”

O angajată a Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi solicită ministrului Sănătăţii să-l demită pe dr. Gabriel Oprişanu, managerului spitalului, pentru „modul defectuos” în care conduce unitatea medicală. Femeia spune că, dacă ministrul nu va lua nicio măsură împotriva presupusurilor abuzuri ale managerului, este hotărâtă să intre în greva foamei în faţa Ministerului Sănătăţii (MS).

Mirela-Ana Popeanu este asistent medical la secţia IX Cronici şi susţine că a fost una dintre victimele abuzurilor managerului, care ar fi hărţuit-o şi fotografiat-o la muncă şi în timpul liber şi iar fi trimis mesaje de ameninţare după ce a sesizat MS despre modul în care acesta conduce spitalului. 

„Cel mai bun exemplu pentru abuzurile inimaginabile ale managerului Oprişanu Ovidiu-Gabriel sunt eu, subsemnata Popeanu Mirela-Ana asistent medical principal licenţiat în cadrul Instutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi, care începând din iunie 2017 când am înţeles să resping ferm şi să sesizez inclusiv Ministerului Sănătăţii modul de lucru ilegal al cuplului managerial am fost urmărită, hărţuită şi fotografiată la serviciu şi în timpul liber, supusă înscenărilor şi atacurilor în presă. De asemenea, în mod direct sau indirect, am primit din partea managerului Oprişanu Ovidiu-Gabriel şi a directorului de îngrijiri Iuraşcu Amalia numeroase ameninţări grave la adresa mea şi a soţului meu, care în cele din urmă s-au materializat prin desfacerea contractului meu de muncă la 28.04.2017, în urma cercetării disciplinare ce nu a respectat în nici un fel procedura şi normele în vigoare”, a precizat aceasta în scrisoarea publicată de sursa citată.

Acesta spune că mangerul ar conduce institutul „ca pe propria moşie”, gestionândul „după bunul plac şi nu după litera legii, având un comportament dispreţuitor faţă de problemele reale ale pacienţilor şi ale personalului”.  Aceasta susţine că de când a câştigat concursul de manager, doctorul Oprişanu i-ar fi demis pe toţi cei din forul de conducere şi ar fi numit în loc persoane apropiate, care îl ajută să conducă după bunul plac, dar şi că terorizează pe angajaţi. De asemenea, femeia reclamă că imaginea spitalului a fost afectată de „legătura extraprofesională scandaloasă pe care o are de mai mult timp cu directorul de îngrijri”.

Redăm mai jos scrisoarea integrală:

Stimată doamnă Ministru,

Având în vedere numeroasele sesizări adresate Ministerul Sănătăţii, în mod direct dar şi prin declinare de către Secretariatul General al Guvernului României s-au poticnit fără răspuns în sertarele subordonaţilor dumneavoastră, pe această cale vă aduc la cunoştinţă situaţia creată la nivelul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi în mandatele actualului manager, medicul oftalmolog Oprişanu Ovidiu-Gabriel.

Imediat după numirea sa în funcţie ca manager interimar, în luna mai 2015, de către ministrul în funcţie Nicolae Bănicioiu, căruia i-a fost şi consilier până la data numirii, medicul oftalmolog Oprişanu Ovidiu-Gabriel a condus institutul ca pe propia moşie, gestionând problemele Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi după bunul plac şi nu după litera legii, având un comportament dispreţuitor faţă de problemele reale ale pacienţilor şi ale personalului. După numirea în funcţie managerul Oprişanu Ovidiu-Gabriel a început să îşi creeze un grup de putere care să îl sprijine în acţiunile ilegale pe care intenţiona să le comită.

Astfel, managerul Oprişanu Ovidiu-Gabriel a demis Comitetul director al institutului, iar prin tematica aleasă, cu bibliografie comună şi mai ales prin subiectele de examen fără nici o legătură cu specificul posturilor scoase la concurs a îndepărtat orice concurenţă reală, oamenii agreaţi ocupând cu note mari posturile pentru care au fost aleşi.

Şefa RUNOS, economista Tărăboanţă Adriana, angajată cu vastă experienţă, a fost demisă pentru aşa-zise "nereguli" în activitatea de gestionare a problemelor de personal la foarte scurt timp după ce aceasta susţinuse cu succes prezentarea de specialitate în faţa comisiei de acreditare a institutului. În locul ei managerul Oprişanu Ovidiu-Gabriel l-a numit pe proaspătul angajat, juristul Prepeliţă Corneliu, care la data numirii nu îndeplinea condiţiile de vechime pentru ocuparea funcţiei.

Acesta, împreună cu jurista Gina Grecianu, care în prezent este condamnată cu amânarea executării prin decizia 27/ 28.06.2018 pronunţată de Curtea de Apel Iaşi în dosarul 287/45/2018 după ce şi-a recunoscut vina în comiterea unei infracţiuni în legătură cu serviciul, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată şi care până la data prezentei a fost promovată în funcţia de şef serviciu administrativ, au devenit principalii susţinători ai măsurilor ce au fost luate de manager, de prea multe ori cu eludarea legii sau a altor norme. Alături de aceştia managerul a mai angajat-o pe noua directoare financiar-contabil în persoana economistei Aştefănoaie Alina, care în calitate de împuternicită semnează orbeşte toate documentele pentru care managerul nu doreşte să îşi asume răspunderea.

În aceste condiţii managerul Oprişanu Ovidiu-Gabriel a efectuat achiziţii de aparatură pentru cabinetul oftalmologic în valoare de 40.000 euro, care nu era necesară sau care nici nu a fost folosită, neţinând cont de priorităţi, de nevoile reale de aparatură, medicamente şi materiale şi de propunerile venite de pe secţii, a desfiinţat fără pic de transparenţă ferma proprie de la Secţia exterioară Şipote, care suplinea în bună măsură necesarul de hrană al pacienţilor şi care în prezent zace în paragină, a organizat mai multe concursuri pentru ocuparea unor funcţii de conducere fără respectarea normelor în vigoare, atrăgând numeroase contestaţii din partea participanţilor şi a organizaţiilor sindicale şi profesionale, a bulversat activitatea personalului prin decizii ilegale şi scandaloase care au fost ulterior anulate în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive, pe care nu le-a respectat în totalitate, dar şi prin angajarea unor persoane care efectuează activităţi total diferite faţă de cele prevăzute în fişele posturilor ocupate în evidenţele de personal.

Acesta a afectat grav imaginea Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi atât prin legătura extraprofesională scandaloasă pe care o are de mai mult timp cu directorul de îngrijiri, asistenta Iuraşcu Amalia, pe care a favorizat-o în repetate rânduri în vederea ocupării unor funcţii, uneori concomitent, chiar şi fără concurs, prin numire directă, cât şi prin comportamentul adeseori dispreţuitor faţă de pacienţi şi subordonaţi, a generat în colectiv, în mod direct sau prin interpuşi, o stare permanentă de tensiune, neîncredere şi teamă faţă de unii colegi şi faţă de conducerea Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, a intrat sub incidenţa prevederilor penale privind conflictul de interese prin favorizarea subordonatei directe, directoarea de îngrijiri Iuraşcu Amalia, a gestionat mai mult decât dezastruos problemele Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi, în care multe dintre pavilioane sunt mizerabile şi într-o stare de degradare deplorabilă, departe de condiţiile impuse unui centru de îngrijire şi cercetare de nivel universitar, motiv pentru care este necesară cercetarea calităţii reparaţiilor clădirilor şi a modului în care s-au respectat planurile la lucrările propuse faţă de lucrările realizate, a prejudiciat Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iaşi şi prin luarea unor decizii eronate care au fost penalizate de către instanţe cu despăgubiri în valoare de sute de mii de lei.

Cele mai multe din aceste probleme au fost constatate şi documentate de către comisia de audit a Ministerului Sănătăţii în septembrie 2017, atunci când membrele comisiei au constatat şi că personalului îi este frică să vorbească despre situaţia existentă şi la data controlului şi când în faţa a doi martori managerul Oprişanu Ovidiu-Gabriel şi-a permis să pună presiune pe membrele comisiei de audit şi să le transmită dispoziţii restrictive din partea domnului Constantinescu Mihai, şeful Corpului de Audit la acea dată. Precizez că nici până la această dată concluziile comisiei nu au fost aduse la cunoştinţa colectivului controlat.

Cer pe această cale aducerea la cunoştinţa publicului a rezultatelor consemnate în raportul de control consemnate de membrii Corpului de audit al Ministerului Sănătăţii în urma controlului efectuat la Institutul de Psihiatrie "Socola” Iaşi, precum şi măsurile luate în urma controlului.

Cel mai bun exemplu pentru abuzurile inimaginabile ale managerului Oprişanu Ovidiu-Gabriel sunt eu, subsemnata Popeanu Mirela-Ana asistent medical principal liceţiat în cadrul Instutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi, care începând din iunie 2017 când am înţeles să resping ferm şi să sesizez inclusiv Ministerului Sănătăţii modul de lucru ilegal al cuplului managerial am fost urmărită, hărţuită şi fotografiată la serviciu şi în timpul liber, supusă înscenărilor şi atacurilor în presă. De asemenea, în mod direct sau indirect, am primit din partea managerului Oprişanu Ovidiu-Gabriel şi a directorului de îngrijiri Iuraşcu Amalia numeroase ameninţări grave la adresa mea şi a soţului meu, care în cele din urmă s-au materializat prin desfacerea contractului meu de muncă la 28.04.2017, în urma cercetării disciplinare ce nu a respectat în nici un fel procedura şi normele în vigoare. Am contestat în instanţă deciziile managerului Oprişanu Ovidiu-Gabriel luate împotriva mea şi hotărârile judecătoreşti prin care mi s-a făcut dreptate pun din nou Institutul de Psihiatrie "Socola" Iaşi, ca şi în cazul colegelor mele, în situaţia de achita daune materiale şi morale, care numai în cazul meu se ridică la zeci de mii de euro.

 Având în vedere cele încunoştiinţate mai sus,

Stimată doamnă Ministru al Sănătăţii

vă cer în mod public cercetarea disciplinară pentru management defectuos şi demiterea managerului Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi, medicul oftalmolog Oprişanu Ovidiu-Gabriel, precum şi urmărirea recuperării prejudiciilor financiare pe care le-a adus instituţiei pe care o conduce în mod ruşinos.

Având în vedere că faptele au fost deja constatate şi de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în luna ianuarie 2019 şi pot fi verificate şi probate suplimentar, în cazul în care adevărul nu va fi luat în considerare nici de această dată, voi considera că dumneavoastră personal acceptaţi şi încurajaţi astfel de fapte şi sunt hotărâtă ca în acest caz să intru în greva foamei în faţa Ministerului Sănătăţii pe termen nelimitat, cu toate consecinţele de rigoare.

Cu deosebită stimă şi multă speranţă,

Popeanu Mirela Ana

asistent medical principal licenţiat

Iaşi Secţia IX Cronici 11.02.2019

Contactat telefonic, managerul Institutului „Socola” susţine că niciuna dintre problemele atinse în scrisoare nu ar fi adevărată. Între timp, asistentul medical spune că Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii,a primit deja scrisoarea sa şi că speră să primească un răspuns.

Drept la replică

Citiţi şi:

Românii care vor să devină asistenţi maternali trebuie să fie absolvenţi de liceu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite