Fecior de primar numit consilier personal al tatălui şi plătit din bani publici. Fratele său e viceprimar

Fecior de primar numit consilier personal al tatălui şi plătit din bani publici. Fratele său e viceprimar

Ştefan Maftei a vrut să ăi aibă în apropiere pe fiii săi şi la serviciu FOTO Primăria Mogoşeşti

Primarul comunei Mogoşeşti, judeţul Iaşi, este anchetat de procurori după ce şi-a numit în postul de consilier personal unul dintre cei doi fii. Ştefan Maftei este acuzat de conflict de interese, în timp ce fiul său, Daniel, de complicitate la aceeaşi infracţiune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi au recunoscut faptele şi sunt cercetaţi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Între timp, Daniel a demisionat din funcţia de consilier al tatălui său, însă fratele său, Petru, a devenit viceprimar la aceeaşi primărie.

Dosarul în care sunt cercetaţi Ştefan şi Daniel Maftei s-a încheiat recent cu un acord de recunoaştere, conform căruia cei doi s-au arătat dispuşi să primească pedepse de câte un 1 ani de închisoare cu amânarea pedepsei, precum şi să presteze muncă în folosul comunităţii. Acordul de recunoaştere nu a fost însă admis de instanţă, deoarece anchetatorii au aplicat eronat legislaţia. Informaţia apare în motivarea judecătorilor ieşeni, care acum două zile au desfiinţat acordul şi au decis ca procurorii să reia investigaţiile. Judecătorii ieşeni au respins acordul de recunoaştere deoarece procurorii au reţinut infracţiuni din vechiul Cod Penal, însă au dispus amânarea pedepsei, procedură care nu era prevăzută în vechea legislaţie, se mai arată în motivarea instanţei.

„În acest mod, prin acordul încheiat între procuror şi inculpaţi s-a făcut aplicarea, în acelaşi timp, a unor dispoziţii din legea veche, în vigoare la data faptelor, şi din legea nouă, în vigoare la momentul încheierii acordului, în acest mod realizându-se, practic, o combinare între dispoziţiile şi instituţiile celor două legi succesive, cu încălcarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 265/2014“, au precizat judecătorii, care au mai arătat că procurorii au fixat un termen de supraveghere de trei ani, în condiţiile în care pentru pedepsele amânate durata fixă de supraveghere este de doi ani.

Potrivit motivării instanţei, Ştefan Maftei are doi băieţi, pe Daniel, numindu-l printr-o dispoziţie consilier personal. Se întâmpla în pe 27 decembrie 2012, a treia zi de Crăciun, Daniel Maftei începând efectiv munca de la 1 ianuarie 2013 şi primind o remuneraţie de 1.521 de lei pe lună, plus un spor de 15% vechime. Daniel Maftei a lucrat până în noiembrie 2013, dându-şi demisia ulterior, după ce cazul a ajuns şi în vizorul procurorilor.

Celelălalt fiu a devenit viceprimar

Fratele său, Petru Ciprian Maftei a fost inclus pe lista electorală a PSD, la alegerile locale din 2016. Ulterior, după întrunirea Consiliului Local, el a fost numit de către consilieri viceprimar al comunei. Acum, Petru, care deţine şi o pensiune, conduce instituţia alături de tatăl său. Ştefan Maftei a precizat că nu i se pare nicio problemă ca cel care îi ţine locul atunci când el nu e în primărie să fie chiar fiul său. „Dacă ar fi existat o incompatibilitate nu am fi stat aşa”, spunea Maftei, la scurt timp după fiul său a devenit viceprimar.

O situaţie similară se înregistrează în judeţul Iaşi şi în comuna Mironeasa, acolo unde soţia, Elena Curcudel, este primar, în timp ce soţul, Dumitru, este viceprimar. Primăriţa a fost şi condamnată, anul trecut, la 2 ani şi 8 luni cu suspendare, într-un dosar privind fraudarea unor fonduri europene.
Un caz celebru în judeţul Iaşi a avut loc în comuna Tătăruşi, acolo unde, în 2001, când a intrat în vigoare legea administraţiei publice, secretara de atunci a comunei, Valentina Iosub, a divorţat de soţ, Costel Iosub, care era primar. Despărţirea formală a celor doi a fost necesară pentru ca ambii să poată lucra la aceeaşi primărie. În prezent, Valentina Iosub a devenit subprefect al judeţului Iaşi în timp ce Costel Iosub conduce în continuarea Primăria Tătăruşi.

Reprezentanţii Prefecturii Iaşi au precizat că situaţia în care rude de gradul I să poată ocupa funcţii de primar şi viceprimar la aceeaşi unitatea administrativă nu încalcă legislaţia în vigoare.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: