Cum a fost aruncată în aer vânzarea unui hotel celebru proiectat de Gustave Eiffel în centrul Iaşiului

Cum a fost aruncată în aer vânzarea unui hotel celebru proiectat de Gustave Eiffel în centrul Iaşiului

Hotel Traian şi Hotel Astoria FOTO Grand Hotel Traian

Vânzarea Hotelului Traian, aflat la kilometrul „rezo“ al Iaşiului, era dată ca sigură în primăvara acestui an, însă modul de organizare a licitaţiei a fost contestat, iar procedura se reia. O nouă licitaţie este anunţată pentru luna noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

O clădire de patrimoniu din centrul Iaşiului, deţinută de societatea falimentară Turism Moldova, îşi caută de câţiva ani proprietari. Deşi omul de afaceri Vasile Puşcaşu s-a arătat interesat de cumpărarea Hotelului Traian şi chiar s-a anunţat adjudecarea lui de către acesta în primăvară, întreaga procedură a fost anulată după ce Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi a oprit finalizarea achiziţiei. Instituţia a invocat faptul că nu a fost înştiinţată de vânzarea unei clădiri de patrimoniu, aflată pe lista monumentelor istorice.

Omul de afaceri Vasile Puşcaşu, care deţine şi Motel Bucium, dar şi alte businessuri în Iaşi, s-a arătat indignat de modul de organizare a procedurii din martie 2018. Acesta a anunţat că nu va mai participa la o nouă licitaţie, mai ales că depusese o garanţie de 10% din valoarea imobilului, respectiv peste jumătate de milion de euro, care i-au fost blocaţi şi a acţionat în instanţă pentru a-i recupera. Astfel, deşi în august s-a reluat licitaţia de mai multe ori, niciun investitor nu s-a arătat interesat să achiţioneze clădirea, care are o valoare de pornire de 5,5 milioane de euro.

Administratorii judiciar au anunţat o nouă licitaţie pentru activul companiei Turism Moldova, deţinută de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, pe 14 noiembrie. Potrivit anunţului de licitaţie, activul are „teren intravilan în suprafaţă de 2.442 mp, construcţie GrandHotel Traian este situată pe 5 nivele – subsol, parter, mezanin şi 3 etaje, cu o suprafaţă desfaşurată de 6.612,92 mp, un teren intravilan în suprafaţă de 92 mp şi bunuri mobile ce se regăsesc în incinta hotelului şi care deservesc activitatea hotelieră“.

Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul Gustave Eiffel, iar construcţia hotelului a fost finalizată în anul 1882, acesta fiind monument istoric şi functionând ca hotel clasificat de 4*. Hotelul dispune de 68 de camere, trei săli de conferinţă cu o capacitate totală de 500 locuri, restaurant, bar şi cramă.
În martie 2018, pe lângă Hotel Traian a mai fost scos la vânzare şi Hotel Asotria, care a fost adjudecat la acea dată de consilierul judeţean PSD, Cristian Stanciu, patronul FEG.

Acesta declara la data adjudecării: „Intentia noastră este să menţimen activitatea de unitate hotelieră şi să optimizăm business-ul. În corelare cu aceste obiective vom face şi o analiză investitională şi de management pentru perioada următoare“. Clădirea Hotelului Astoria era, de asemenea, un activ din patrimoniul societăţii controlate de Dănuţ Prisecariu.

SC Turism Moldova SA este o societate pe acţiuni înfiinţată în 1991 prin reorganizarea unei foste întreprinderi cu capital de stat şi activează în „domeniul hoteluri şi restaurante, aceste activităţi asigurând cea mai mare parte a cifrei de afaceri a companiei“. Este controală de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, care potrivit planului de reorganizare deţine un pachet de 47,3%. Societatea este în faliment. Figura anul trecut cu datorii de 39 de milioane de lei, cifră de afaceri de 3,9 milioane de lei şi pierderi de 1,1 milioane de lei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările