Analfabetism în floare la Primăria Iaşi. Cum îşi bat joc trei înalţi funcţionari de dreptul cetăţenilor la liberă informare

Analfabetism în floare la Primăria Iaşi. Cum îşi bat joc trei înalţi funcţionari de dreptul cetăţenilor la liberă informare

Viceprimarul de Iaşi Mihai Chirica, directorul general al Primăriei Iaşi - Dumitru Tomorug şi şeful Centrului de Informare pentru Cetăţeni - Vasile Tiron şi-au pus semnătura pe un răspuns în batjocură FOTO Adevărul

Trei dintre şefii Primăriei Iaşi şi-au pus semnătura pe un răspuns halucinant la o solicitare scrisă, înaintată în virtutea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vizând tentativa de masacru ecologic din parcurile oraşului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre membrii Centrului de Resurse pentru participare publică (Cere Participare) a înaintat o cerere scrisă la Primăria Iaşi în care a solicitat câteva informaţii punctuale legate de deciziile municipalităţii în privinţa tentativei de masacru ecologic înregistrată în capitala Moldovei la începutul lunii mai 2014.

Cererea a fost depusă pe 8 iulie 2014 şi a vizat furnizarea de informaţii şi copii ale unor documente care stau la baza marcărilor silvice din Parcul Expoziţiei şi Grădina Copou. Este vorba despre procese verbale, note de comandă către Direcţia Silvică şi costul marcării spre tăiere a peste 500 de arbori din parcurile-simbol ale Iaşiului.

Asociaţia non-guvernamentală a primit răspunsul solicitat abia pe 5 septembrie 2014, adică după două luni de la depunerea cererii. Legea 544/2001 specifică clar la articolul 7 că "Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării".

Pe lângă întârzierea uriaşă cu care au răspuns, şefii Primăriei Iaşi au redactat o compunere care nu are nimic de-a face cu solicitarea, plină de greşeli gramaticale. Puteţi lectura, mai jos, atât cererea, cât şi răspunsul venit de la Primărie, pe care şi-au pus semnătura viceprimarul de Iaşi Mihai Chirica, directorul general al Primăriei Iaşi - Dumitru Tomorug şi şeful Centrului de Informare pentru Cetăţeni - Vasile Tiron:


Şefii Primăriei Iaşi sunt vizaţi de o anchetă penală întreprinsă pentru tentativă de masacru ecologic. După un lanţ întreg de minciuni, primarul muncipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a admis că cei peste 500 de arbori au fost marcaţi pentru tăiere, dar a susţinut că el nu a avut idee de plan şi că vinovată este şefa de la Spaţii Verzi, Luminiţa Sălceanu, pe care a şi retrogradat-o ulterior în funcţia de adjunct al serviciului.

La mijlocul lunii iulie, minciuna şefilor Primăriei Iaşi a fost confirmată şi de o adresă oficială de la Ministerul Mediului. “Comisia de ordonare a vegetaţiei din cadrul Primăriei Iaşi a solicitat «marcarea arborilor uscaţi sau care prezintă pericol de prăbuşire în vederea tăierii lor» din Parcul Expoziţiri. Pe baza procesului verbal şi a centralizatorului de lucrări, Primăria Iaşi a întocmit nota de comandă ce a fost transmisă către Servicii Publice Iaşi SA (n.r. firmă subordonată municipalităţii), care a solicitat Ocolului Silvic marcarea acestor arbori”, se mai arată în adresa venită de la Ministerul Mediului.

Este al doilea dosar penal în care Primăria Iaşi este cercetată pentru abuzuri ecologice. Primul a fost deschis în iunie 2013 şi a vizat modul în care şefii municipalităţii au dispus tăierea a peste 70 de tei sănătoşi de pe bulevaruld Ştefan cel Mare şi Sfânt, principalul loc de promenadă din oraş. 

Tăierile de atunci au dus de asemenea la un val însemnat de proteste din partea societăţii civile. Garda de Mediu a amendat municipalitatea cu 60.000 de lei pentru masacrul ecologic din centru. Primăria a contestat amenda în instanţă, litigiul fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Iaşi. Şefii Primăriei au fost cercetaţi penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi însă procurorii au dispus clasarea cazului, soluţia fiind ulterior confirmată şi de instanţă.

Dendrologii ieşeni au analizat îndeaproape cazul şi au constatat că peste 60% dintre cei 500 de arbori marcaţi în parcurile Copou şi Expoziţiei, la cererea Primăriei, sunt sănătoşi-tun.

Este concluzia unui studiu dendrologic. Nici ceilalţi marcaţi nu sunt grav afectaţi, ci au nevoie de curăţare. În schimb, 10 copaci din specia răşinoaselor, găuriţi de dăunători şi gata să se prăbuşească la orice bătaie de vânt, n-au fost tăiaţi, deşi sunt aproape uscaţi de peste un deceniu.

“Sunt cam 10 exemplare uscate, uscate nu de-acum, ci de vreo 10 ani. E vorba despre răşinoase, de molid, de larice, şi sunt însemnate de atunci cu un cerc verde şi nici acum nu le-au tăiat. Exemplarele respective sunt efectiv ciuruite de insecte şi constituie un focar de infecţie pentru dăunatorii parcului. Dar cu cine să vorbeşti?”, se întreabă ing.dr. Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu" Iaşi.

Specialiştii au mai constatat că majoritatea arborilor marcaţi de pomană pentru tăiere sunt situaţi în preajma şi în interiorul terasei de vară "Casa Vânătorului", spaţiu despre care există speculaţii că ar fi pregătit pentru un "tun imobiliar", o clădire de birouri cu zece etaje care ar urma să fie ridicată de omul de afaceri Iulian Dascălu.

Pe aceeşi temă:

50.000 de tineri adunaţi pe Cluj Arena au cerut demisia primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

Primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita, încearcă s-o sacrifice pe şefa de la Spaţii Verzi în scandalul teilor tăiaţi în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Dosar penal în care Primăria Iaşi este cercetată pentru tăierea teilor din centrul oraşului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările