VIDEO Imagini dezolante cu „litoralul hunedorenilor”. Dezastrul de pe Lacul Cinciş

Lacul Cinciş, plin de gunoaie

Lacul Cinciş a fost numit „litoralul hunedorenilor”, însă malurile sale s-au transformat cu timpul într-o uriaşă rampă de gunoi ce ocupă o fâşie de mai mai mulţi kilometri.

Ştiri pe aceeaşi temă

O pădure deasă se întinde pe malul stâng al Lacului Cinciş, locul mai puţin accesibil pentru oaspeţii zonei de agrement.

GALERIE FOTO

Pe malul „Tătăuşului” – un cătun afundat în pădure în care mai locuieşte o familie, dar care a dat numele zonei – turiştii nu pot ajunge cu maşinile, ci doar pe jos, pe potecile pădurii, sau cu bărcile. Gunoaiele purtate la mal de ape şi-au găsit însă, mai repede, loc aici.

Ocupă o fâşie de cel puţin cinci kilometri care înconjoară barajul şi se adună în mormane în micile „golfuri” ale sale, la gurile de vărsare ale izvoarelor şi în locurile pescarilor. Volumul lor este impresionant, iar în ultimii ani aproape nimeni nu s-a arătat interesat să le strângă. În afara nenumăratelor peturi plutitoare şi doze de bere, la mal pot fi văzute cauciucuri, piese de maşini şi de mobilier abandonate şi gunoaie menajere.

Autorităţile locale au aşezat Lacul Cinciş „la loc de cinste” înter atracţiile turistice ale Hunedoarei, localnicii se mândresc cu „litoralul hunedorenilor”,  pescarii se laudă adesea cu capturile impresionante de peşte din lac, iar proprietarii de pensiuni şi case de vacanţă de pe malul drept lacului profită din plin de frumuseţea sa, însă aproape nimeni nu s-a arătat interesat de îngrijirea lui.Povestea lacului Cinciş

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, în vecinătatea Hunedoarei, pentru a fi folosit ca sursă de alimentare cu apă a municipiului şi a combinatului siderurgic. La construcţia barajului, vetrele a cinci sate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă au fost inundate pentru a face loc unuia dintre cele mai întinse lacuri artificiale. În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul al cărui luciu de apă se întindea pe 260 de hectare,  a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. Autorităţile comuniste au permis însă construirea doar a câtorva clădiri în apropiere de apă.

Cea mai celebră dintre ele a fost „Casa Albă”, complexul de agrement al fostului combinat din Hunedoara, care cuprindea vila construită special pentru nomenclatura comunistă şi pentru a fi folosită, la nevoie, de Nicolae Ceauşescu. Mai exista un alt camping cu cabane de lemn (al ICSH-ului), iar în afara celor două baze de agrement, înainte de 1989 pe malul Lacului Cinciş a mai fost construit motelul Cinciş, câteva căsuţe de lemn şi o bază sportivă de caiac. Cel mai adesea, localnicii care doreau să se relaxeze la Cinciş îşi instalau corturile pe malul sudic al lacului, ocolit de şoseaua spre satele de pe Valea Cernei. După 1990, malul sudic al lacului, a fost ocupat treptat de vile şi pensiuni, construite pe terenuri retrocedate în anii 90, de clădiri în construcţie sau abandonate, unele scoase la vânzare, de parcele împrejmuite cu garduri pe care au fost montate pancarte care avertizează că accesul este interzis.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Priveliştile uimitoare ale Lacului Cinciş. Seceta prelungită a transformat locurile din jurul bisericii sale ruinate

Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş. Secretele marilor descoperiri din ţinutul minelor dacice

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: