Mâna de bronz descoperită în templul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa este expusă la muzeu. Ce poveste ascunde artefactul

Mâna de bronz descoperită în templul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa este expusă la muzeu. Ce poveste ascunde artefactul

Mâna de bronz din Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

O mână sculptată în bronz, descoperită într-un templu din Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost expusă în premieră la muzeul din Deva.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un fragment dintr-o statuetă de bronz care a împodobit în Antichitate un templu din Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost expus la Muzeul Cvilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Piesa arheologică a fost descoperită la începutul secolului XX, în zona templului Zeiţei Nemesis, care era adorată în mediul militar deoarece întruchipa răzbunarea şi asigura norocul. Potrivit arheologilor, ea reprezintă mâna stângă, cu o parte din antebraţ, a unui monument de dimensiuni eroice, o dată şi jumătate mai mare faţă de dimensiunile naturale umane.

Degetul mare şi arătătorul sunt întinse, de unde se presupune că ar fi purtat o lance, iar piesa prezintă urme de reparaţii.

„Este o lucrare reuşită care se remarcă prin acurateţe, cele mai mici detalii, liniile palmei, ale falangelor sau tendoanelor, fiind uşor vizibile. Aceste observaţii pledează pentru încadrare cronologică în secolul al II-lea d. Chr. În ceea ce priveşte locul de confecţionare, se presupune că este o piesă de import, creaţie a unora dintre atelierele care funcţionau în regiunile centrale ale Imperiului, în special în Italia, pe teritoriul Provinciei fiiind descoperite numeroase asemenea artefacte. Foarte probabil, în anii tulburi ai crizei din vremea Împăratului Gallienus (260 – 268), zona capitalei Provinciei Dacia a fost vandalizată, statuile de bronz fiind smulse de la locul lor pentru a fi topite, sediile diferitelor corporaţii jefuite iar întreaga metropolă a sfârşit prin a fi abandonată”, a informat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare

Cum arată amfiteatrul cu 5.000 de locuri care va apărea pe ruinele Sarmizegetusei. Proiectul valorează 4 milioane de euro

Pompeii de la poalele Retezatului. Cum arăta Ulpia Traiana Sarmizegetusa în secolul al XIX-lea: „O mulţime de obiecte preţioase erau cărate de acolo”


 

citeste totul despre: