VIDEO Monument istoric făcut scrum. Incendiu puternic la clădirea fostei şcoli de ucenici din Hunedoara

VIDEO Monument istoric făcut scrum. Incendiu puternic la clădirea fostei şcoli de ucenici din Hunedoara

Incendiu puternic la o clădire de patrimoniu din Hunedoara FOTO Daniel Guţă

Un incendiu deosebit de puternic a cuprins, joi seară, clădirea fostei şcoli de ucenici din Hunedoara, o construcţie de patrimoniu din incinta fostului combinat siderurgic al oraşului.

Ştiri pe aceeaşi temă

La această oră, la locul incendiului se află efective mărite de pompieri ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, care intervin pentru stingerea flăcărilor ce au cuprins întreaga clădire cu trei etaje.

GALERIE FOTO

În imobilul respectiv nu se mai desfăşura niciun fel de activitate, fiind în conservare.

Clădirea este unul dintre monumentele istorice emblematice ale oraşului, veche de aproape un secol.

Incendiul a izbucnit joi seară, în jurul orei 18.00, motivele nefiind deocamdată cunoscute.

La ora transmiterii acestei informaţii, incendiul se manifestă cu putere la acoperiş şi la etajele superioare ale clădirii.

Pompierii acţionează cu o autoscară pentru stingerea incendiului.

 

Construită în anul 1936, fosta Şcoală de ucenici, unde erau iinstruiţi viitorii angajaţi ai Uzinelor de Fier din Hunedoara, a ajuns o adevărată „casă a groazei”. Aflată pe vechea platformă industrială a municipiului, la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, ea a rămas în paragină de un deceniu, deşi a fost inclusă între timp pe lista monumentelor istorice din România.

Hoţii au prădat-o de nenumărate ori: au furat instalaţiile electrice, balustradele metalice, au răscolit şi vandalizat birourile, geamurile i-au fost sparte şi uşile distruse. Nu mai este păzită, iar mulţi dintre hunedorenii care o vizitau se înfiorau în faţa priveliştii ei dezolante.

 

Până în anii ’90, clădirea cu două etaje a fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici. Unii dintre ei au solicitat autorităţilor ca fosta Şcoală de ucenici să fie transformată într-un muzeu al fierului. S-au ales cu promisiuni din partea autorităţilor, însă între timp aproape nimic în situaţia ei nu s-a îmbunătăţit. Doar vegetaţia luxuriantă crescută în jurul ei şi pâlcurile de copaci dintr-un fost parc al acesteia îi maschează tot mai mult ruinele.

Fosta Şcoală de Ucenici din Hunedoara se află în patrimoniul combinatului Arcelor Mittal din Hunedoara, care a scos-o la vânzare, împreună cu terenul de aproape 9.500 de metri pătraţi, pentru suma de 200.000 de euro.

Şi alte foste clădiri administrative şi de birouri de pe fosta platformă industrială a Hunedoarei au avut aceeaşi soartă, fiind abandonate, după închiderea mai multor secţii ale combinatului siderurgic, în timp ce altele au fost demolate.


Imagini din 2019. Foto:  ARHIVĂ. Lucian Ignat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

Secretele celui mai mare combinat din România anilor '50, dezvăluite de spionii CIA: cum era păzit colosul industrial

FOTO Adevărata faţă a Hunedoarei din 1960. Oraşul oţelului a fost copleşit de muncitori, iar mii de oameni locuiau în cartierele de barăci insalubre

Hunedoara în zorii comunismului: „murdăriile aruncate pe străzi stau zile întregi neridicate şi transformă oraşul într-un coşmar urât”

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: