VIDEO Casa groazei de lângă Castelul Corvinilor. Clădirea istorică a fost şcoală de ucenici, dar a ajuns un loc înfiorător
0Clădirea fostei Şcoli de ucenici din Hunedoara a rămas în paragină de mai mulţi ani, deşi se află pe lista monumentelor istorice.
Construită în anul 1936, fosta Şcoală de ucenici, unde erau iinstruiţi viitorii angajaţi ai Uzinelor de Fier din Hunedoara, a ajuns o adevărată „casă a groazei”.
Aflată pe vechea platformă industrială a municipiului, la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, ea a rămas în paragină de un deceniu, deşi a fost inclusă între timp pe lista monumentelor istorice din România.
Hoţii au prădat-o de nenumărate ori: au furat instalaţiile electrice, balustradele metalice, au răscolit şi vandalizat birourile, geamurile i-au fost sparte şi uşile distruse. Nu mai este păzită, iar mulţi dintre hunedorenii care o „vizitează” se înfioară în faţa priveliştii ei dezolante.
Până în anii ’90, clădirea cu două etaje a fost folosită ca sediu al arhivelor combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici. Unii dintre ei au solicitat autorităţilor ca fosta Şcoală de ucenici să fie transformată într-un muzeu al fierului. S-au ales cu promisiuni din partea autorităţilor, însă între timp aproape nimic în situaţia ei nu s-a îmbunătăţit. Doar vegetaţia luxuriantă crescută în jurul ei şi pâlcurile de copaci dintr-un fost parc al acesteia îi maschează tot mai mult ruinele.


Fosta Şcoală de Ucenici din Hunedoara se află în patrimoniul combinatului Arcelor Mittal din Hunedoara, care a scos-o la vânzare, împreună cu terenul de aproape 9.500 de metri pătraţi, pentru suma de 200.000 de euro.
Şi alte foste clădiri administrative şi de birouri de pe fosta platformă industrială a Hunedoarei au avut aceeaşi soartă, fiind abandonate, după închiderea mai multor secţii ale combinatului siderurgic, în timp ce altele au fost demolate.


Foto: Lucian Ignat.

Vă recomandăm să citiţi şi: