FOTO Castelul Corvinilor în şantier: se văd primele efecte. Un turn medieval îşi recapătă strălucirea

FOTO Castelul Corvinilor în şantier: se văd primele efecte. Un turn medieval îşi recapătă strălucirea

Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Restaurarea Castelului Corvinilor din Hunedoara nu a fost lipsită de surprize, iar lucrările dezvăluie o faţă necunoscută a monumentului istoric.

Ştiri pe aceeaşi temă

Castelul Corvinilor a în şantier în toamna anului 2019, iar primele efecte ale lucrărilor de restaurare sunt tot mai vizbile.

GALERIE FOTO

Un turn medieval începe să îşi recapete strălucirea din secolele trecute. „În urma operaţiunilor de hidrogomaj, Turnul Alb începe să revină la culoarea iniţială. Acest turn realizat în secolul al XVI-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen, a fost numit aşa deoarece, fiind doar tencuit cu mortar pe bază de var, contrasta cu restul suprafeţei Castelului care era pictată încă din secolul al XV-lea cu motive geometrice ce creau un efect tridimensional. Totodată, se lucrează la curăţirea Galeriei suspendate ce leagă Turnul Neboisa de Castel dar şi în interior, la toate etajele Turnului Vechi de poartă şi ale Turnului Alb”, au informat reprezentanţii Muzeului Castelului Corvinilor.Turnul Alb a fost ridicat la est de vechiul turn de poartă. Este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn. Data finalizării construcţiei acestuia a fost anul 1621, marcat vizibil în partea superioară a acestuia. Acest turn putea fi înzestrat cu arme de foc, fiind, de asemenea, dublat de terasa de artilerie. El întărea sistemul de apărare al Castelului Covinilor, pe laturile de est şi nord.În timpul lucărilor, la etajul Turnului Alb, a fost descoperită o încăpere sigilată, care păstrează într-o stare de sănătate excepţională o frescă de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime. O altă surpriză rezervată arheologilor în timpul lucrărilor de restaurare vizează tot Turnul Alb, la baza căruia a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent. Lucrările care sunt în plină desfăşurare la Castelul Corvinilor vizează desfacerea acestui întreg etaj, reabilitarea şi punerea lui în valoare.
 


Foto: Lucian Ignat.

Cinci milioane de euro investite în castel

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro, se va derula pe următorii doi ani şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia. Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz. În planurile proiectanţilor intră şi reabilitarea suprafeţelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale, acum şterse de timp sau în urma lucrărilor de reabilitare din trecut. Vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.

Castelul Corvinilor a fost ridicat în cea mai mare parte în urmă cu aproape şase secole de familia Huniazilor şi uimeşte nu doar prin arhitectura şi grandoarea sa, dar şi prin rezistenţa structurilor sale. Chiar dacă cele peste 20 din încăperile sale au suferit degradări şi au nevoie de intervenţii de reabilitare, ansamblul medieval şi-a dovedit durabilitatea în faţa timpului, a asalturilor şi a incendiilor care l-au afectat. În ultimii ani, turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare 

Foto: Muzeul castelului Corvinilor.  1

Imagini din aceeasi galerie
  • Foto: Muzeul castelului Corvinilor.  1
  • Foto: Muzeul castelului Corvinilor.2
  • Foto: Muzeul castelului Corvinilor.  3
  • Foto: Muzeul castelului Corvinilor.  4
  • Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  2
  • Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  1
  • Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: