VIDEO Castelul Corvinilor, magnet pentru tineri după lăsarea serii. Marea transformare a împrejurimilor sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Corvinilor atrage în jurul său o mulţime de oameni, chiar şi după ora închiderii. Împrejurimile monumentului se animă după lăsarea serii.

În ultimii ani, împrejurimile Castelului Corvinilor au trecut prin transformări radicale. Până în anii ´90, zeci de hectare din teritoriul pe care la sfârşitul secolului al XIX-lea au fost înfiinţate Uzinele de Fier erau ocupate de mulţimea de construcţii uriaşe ale combinatului siderurgic. Pe versantul opus Castelului Corvinilor, se afla o staţie de funiculare, ale cărei instalaţii se întideau peste râul Cerna şi peste şoseaua spre Cerbăl (Ţinutul Pădurenilor), trecând pe lângă castel, pe Dealul Sânpetru, spre vechile mine ale Teliucului. Pe acelaşi versant fusese gara mică a Hunedoarei, o staţie de cale ferată îngustă care lega Hunedoara de furnalul de la Govâjdia şi de carierele de piatră din Ţinutul Pădurenilor.  

În ultimele decenii, după 1990, numeroase clădiri de pe platforma siderurgică învecinată cetăţii medievale au fost demolate. 20 de hectare din întinderea de dărâmături au fost ecologizate, iar clădirea unui parc de afaceri a fost ridicată la câteva sute de metri de monumentul istoric. Alte peste 100 de hectare au rămas nefolosite. Mai aproape de castel, pe malul Cernei, familia parlamentarei Carmen Hărău a construit un hotel, cu o sală de nunţi, iar în împrejurimile noii clădiri cu două etaje, pe  deal, localnicii au început să îşi ridice case şi pensiuni. Un drum acoperit cu zgură traversează mini-cartierul aflat în expansiune, urcând către o veche rampă de deşeuri sau cotind la stânga spre ruinele fostului depou al mocăniţelor.

Castelul Corvinilor a devenit tot mai animat în ultimii ani, iar localnicii l-au redescoperit. În timp ce ziua, curtea monumentului medieval este un loc de relazare pentru turişti şi hunedoreni, seara, o mulţime de tineri se strâng în intersecţia de la poalele acestuia, dintre drumurile Răcăştiei şi Cerbălului. Deşi nu sunt amenajate parcări, pe marginea drumului se înghesuie numeroase maşini şi motociclete parcate de tinerii veniţi la locul întâlnire din faţa Castelului Corvinilor. Unii localnici se plâng că oaspeţii lasă gunoaie în urma lor sau că îşi turează motoarele în miez de noapte, deranjându-i. Terasele din Hunedoara sunt închise, astfel că pentru mulţi dintre tineri seara petrecută la castel râmîne o alternativă de distracţie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satul păstorilor din munţi unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor. Frumuseţea locului cu nume predestinat

VIDEO Tărâmul de vis al dacilor, invadat de turişti. Povestea satului de pe munte revigorat după apariţia şoselei

VIDEO Satul care a renăscut pe muntele sfânt al dacilor. În anii 2000, ţinutul de poveste nu mai avea niciun locuitor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite