Castelul Corvinilor, descoperiri epocale în timpul restaurării. „Comorile” au stat ascunse mai multe secole
0Două descoperiri arheologice uimitoare au fost făcute la Castelul Corvinilor, în timpul lucrărilor de restaurare actuale.
Deşi Castelul Corvinilor este închis vizitatorilor, lucrările de restaurare a monumentului istoric sunt în plină desfăşurare.
În zona Turnului vechi de Poartă şi a Turnului Alb au fost făcute mai multe desoperiri importante.
„Odată cu deschiderea rosturilor şi îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment am avut plăcuta surpriză de a descoperi o intrare practicată în zidul cetăţii de secol XIV, acea cetate care a fost dăruită lui Voicu de către Sigismund de Louxemburg. Totodată la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare de secol XVII ne-a adus plăcuta surpriză a unui acces într-o încăpere sigilată, ca să spunem aşa, după secolul al XVII-lea, cel mai probabil în secolul al XIX-lea, în timpul lucrărilor de restaurare. În acest sector, se păstrează într-o stare de sănătate excepţională fresca de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime”, a declarat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.
Această mică încăpere permitea accesul spre una din latrinele din secolul al XVII-lea ale castelului Corvinilor. Spaţiul va fi restaurat şi deschis spre vizitare.
Un etaj de apărare necunoscut
O altă surpriză rezervată arheologilor în timpul lucrărilor de restaurare vizează tot Turnul Alb, la baza căruia a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent. Lucrările care sunt în plină desfăşurare la Castelul Corvinilor vizează desfacerea acestui întreg etaj, reabilitarea şi punerea lui în valoare.
„În timpul lucărilor de restaurare a Castelului Corvinilor s-a constatat că o serie de guri de tragere a unui nivel de apărare dispărut astăzi au fost astupate intenţionat în timpul lucrărilor de restaurare precedente. Practic, la baza acestui turn există un întreg etaj de apărare de care nu aveam cunoştinţă până în momentul de faţă, un nivel de apărare prevăzut cu guri de tragere, cu trei locaşuri, o inovaţie tipică secolului al XVII-lea. Sperăm ca în cursul acestor lucrări să ne putem mobiliza şi, după restaurare, să deschidem spre vizitare şi acest tronson al castelului, realizat în secolul al XVII-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen”, a relatat dr. Sorin Tincu.
Investiţie de cinci milioane de euro
Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro, se va derula pe următorii doi ani şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.
Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz. În planurile proiectanţilor intră şi reabilitarea suprafeţelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale, acum şterse de timp sau în urma lucrărilor de reabilitare din trecut. Vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.
Castelul Huniazilor
Castelul din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa.
„Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, în secolul XV. Iancu de Hunedoara a murit în 1456, iar lucrările la castel au fost continuate de soţia sa, Elisabeta. Istoricii susţin că aceasta s-a implicat în transformarea edificiului într-unul somptuos faţă de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost aduşi meşteri francezi pentru a se ocupa de înfrumuseţarea capelei şi altor încăperi şi de extinderea castelului. Acesta avea bucătării, dormitoare încălzite, săli în care aveau loc ospeţe, o capelă, o fântână săpată în stâncă, dar şi turnuri de apărare, beciuri, temniţe şi o sală de tortură.
„Spre curte Elisabeta ridică o loggie cu două etaje, în stilul Renaşterii. Execuţia se datoreşte unor meşteri veniţi din Italia. Elisabeta s-a îngrijit apoi să îi dea castelului un aspect mai vesel, zugrăvind nu numai interiorul noilor încăperi, ci şi exteriorul Aripei Matia, precum şi alte clădiri”, scria istoricul Virgil Vătăşianu. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui. De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea.
Mai puteţi citi şi:
FOTO Splendoarea Castelului Corvinilor. Numărul turiştilor la cetatea medievală a explodat în 2019