Diagnostic crunt pentru investitorul călcat cu maşina de un activist de mediu, în scandalul de la poalele Retezatului

Diagnostic crunt pentru investitorul călcat cu maşina de un activist de mediu, în scandalul de la poalele Retezatului

Bocea Mihalache a fost călcat cu o maşină de teren.

Bocea Mihalache, omul de afaceri implicat duminică în scandalul de la poalele Retezatului, între activiştii de mediu şi cei care se ocupă de construirea unei microhidrocentrale pe Râul Alb, a rămas paralizat de la gât în jos. Aceasta după ce Alin Andrioni, unul dintre activiştii de mediu, a trecut cu maşina peste el.

Scandalul de la poalele Retezatului are urmări grave pentru investitorul Bocea Mihalache, cel care intenţiona să construiască o microhidrocentrală pe Râul Alb. „A fost diagnosticat cu fractură de coloană cervicală cu paraplegie, de la nivelul gâtului în jos. A fost operat de urgenţă, iar în prezent este internat”, a declarat medicul Monica Costin, purtătoarea de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Diagnosticul pus de medici este crunt. În astfel de cazuri, medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor ca pacienţii să îşi revină din paralizie.

Duminică, Bocea Mihalache a fost călcat cu o maşină de teren de Alin Andrioni, un bărbat din Haţeg care însoţa un grup de activişti de mediu venit să documenteze ce se petrece la locul unde va fi construită o microhidrocentrală. La scurt timp după sosirea grupului de ecologişti în zona Coroieşti – Râul Alb, a sosit şi Bocea Mihalache, însoţit de alţi cinci bărbaţi. Scandalul s-a iscat instantaneu.
Deranjaţi că sunt filmaţi, câţiva dintre localnici au tăbărât cu pumnii şi picioarele peste Gabriel Păun, şeful unei organizaţii ecologiste.

„Am fost atacaţi instantaneu de aceşti oameni uriaşi, fără a ni se pune vreo întrebare, doar pentru că am vrut să aflăm de ce se construieşte această microhidrocentrală şi dacă se fac tăieri de copaci. Am apucat doar să mă dau jos în maşină şi să fac o poză cu şantierul, iar în acel moment am primit un pumn în cap. Am fost trântit la pământ şi lovit în repetate rânduri”, a povestit Gabriel Păun, reprezentantul ONG-lui Agent Green. În timp ce Gabriel Păun era agresat de localnici, însoţitorul său în Retezat, Alin Andrioni, venit cu o altă maşină de teren la faţa locului, a încercat să scape de urmăritori, dar a dat cu ea peste omul de afaceri Bocea Mihalache. L-a târât sub roţile vehicolului pe o distanţă de circa zece metri şi a plecat apoi de la locul scandalului. Şi-a continuat drumul până la sediul Poliţiei Haţeg, unde a depus o plângere pentru agresiune.

„Practic maşina mea a fost atacată. S-au agăţat de ea din toate părţile şi din spate şi din lateral, şi pe capotă s-au aruncat. Unul din ei a căzut jos de pe capotă şi s-a agăţat, probabil. Eu n-am simţit nimic acolo, numai hopuri şi drum accidentat. Probabil că eu l-am agăţat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea şi a venit şi l-a dus la spital”, a declarat ulterior acesta. Alin Andrioni a postat pe Facebook fotografii cu maşinile firmei sale, peste care a fost aruncată vopsea galbenă, şi susţine că este victima unor persoane care au vrut să se răzbune pe el.

Anchetă pentru tentativă de omor

Între timp, starea bărbatului călcat de maşină a devenit critică. Bocea Mihalache a fost transportat la spitalul din Haţeg, cu numeroase traumatisme, a fost adus apoi la Deva, de unde a fost preluat de un elicopter SMURD şi transferat la o clinică din Cluj-Napoca.
Poliţia s-a deplasat la faţa locului şi a aplanat incidentele dintre ecologişti şi apropiaţii investitorului. „Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului a stabilit faptul că, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane (reprezentanţi ai unui O.N.G. de mediu) pe raza satului Coroeşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei micro-hidrocentrale.

Între grupul din care făceau parte reprezentanţii O.N.G.-ului şi alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societăţii comerciale din Deva care intenţionează să construiască micro-hidrocentrala (care, la rândul său era însoţit de mai multe persoane) a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani cât şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportaţi la Spitalul Orăşenesc Haţeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Ancheta a fost preluată de procurori. „În urma conflictului a rezultat lezarea a trei persoane, dintre care una fiind vătămată mai grav a fost suspusă intervenţiei chirurgicale de urgenţă. În cauză a fost începută urmărirea penală pentru fapte, respectiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi tentativă de omor. Până în prezent nu s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană, cercetările continuând pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale în cauză”, a declarat procurorul Mirela Negruţiu.
Alin Andrioni a mai fost implicat în urmă cu o săptămână într-un scandal imens. L-a urmărit pe primarul comunei Densuş, Traian Bugari, până la locuinţa acestuia, şi l-a acuzat că foloseşte maşina primăriei în scop personal. Primarul şi-a pierdut cumpătul şi l-a ameninţat pe Andrioni cu o furcă.

Proiect contestat de ecologişti

Lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb, din Retezat, au demarat în această primăvară, iar potrivit Agenţiei pentru protecţia Mediului Hunedoara au toate avizele necesare. Sunt contestate însă de activiştii de mediu care susţin că starea ecologică a Râului Alb va scădea. „Valea Râului Alb constituie o „perlă ascunsă” din patrimoniul natural al ţării, fiind o zonă conservată până acum aproape perfect din punct de vedere geomorfologic şi hidromorfologic. De la izvoarele, de la peste 2000 metri, până la aproximativ 780 m altitudine nu există niciun drum de acces, iar pe cursul de apă nu sunt balastiere sau regularizări şi nici măcar nu s-a făcut plutărit în trecut. Valea este importantă şi din punct de vedere ştiinţific şi ar trebui conservată ca etalon”, susţin activiştii de mediu. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor şi pârâurilor de munte devine un amestec de noroi şi piatră, în care orice formă de viaţă dispare.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Război total în Munţii Retezat între un afacerist şi activiştii de mediu: investitorul a fost călcat cu maşina, trei oameni au ajuns în spital

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au demarat ancheta, pentru tentativă de omor, în cazul incidentelor petrecute duminică la poalele Retezatului, pe terenul unde va fi construită o microhidrocentrală. Scandalul s-a soldat cu trei răniţi, iar unul dintre ei, omul peste care Alin Andrioni a dat cu maşina, este în stare gravă.

Scene şocante în Retezat: un activist de mediu a dat cu maşina peste afaceristul care construieşte o microhidrocentrală

Mai mulţi activişti de mediu şi un om de afaceri din Deva care va construi o microhidrocentrală în Retezat, pe Râul Alb, au fost implicaţi astăzi într-un scandal imens. În urma altercaţiei, unul dintre activiştii de mediu a dat cu maşina peste devean. Autorul agresiunii este Alin Andrioni, cel care în urmă cu o săptămână fusese ameninţat cu furca de un primar hunedorean. De asemenea, şi un activist de mediu a fost rănit în incident.

Pădurile Hunedoarei, defrişate ilegal. Peste 130 de transporturi fără avize au fost descoperite prin „Radarul Pădurilor”

Hunedoara se numără printre primele cinci judeţe din ţară în ce priveşte transporturile ilegale de lemne depistate prin „Radarul pădurilor”. În Hunedoara afacerile cu lemne prosperă, iar ariile protejate nu scapă de avântul tăietorilor de păduri.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările