VIDEO Război total în Munţii Retezat între un afacerist şi activiştii de mediu: investitorul a fost călcat cu maşina, trei oameni au ajuns în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au demarat ancheta, pentru tentativă de omor, în cazul incidentelor petrecute duminică la poalele Retezatului, pe terenul unde va fi construită o microhidrocentrală. Scandalul s-a soldat cu trei răniţi, iar unul dintre ei, omul peste care Alin Andrioni a dat cu maşina, este în stare gravă.

Scandalurile se ţin lanţ în jurul unei investiţii demarate la poalele Munţilor Retezat, pe Râul Alb care traversează zona comunei Sălaşu de Sus. Membrii mai multor organizaţii neguvernamentale au protestat în numeroase rânduri faţă de construirea unei microhidrocentrale, care, susţin aceştia, va afecta habitatul natural. Activiştii au strâns peste 100.000 de semnături pentru o petiţie prin care solicită Ministerului Mediului stoparea amenajării hidroenergetice de pe Râul Alb, iar demersurile lor împotriva proiectului s-au transformat într-o anchetă, deranjantă pentru beneficiarii investiţiei.Tensiunile dintre activişti şi susţinătorii investiţiei au degenerat într-un adevărat război.

Scene de groază s-au petrecut duminică pe terenul pe care au demarat lucrările la microhidrocentrala din Retezat. Un grup de activişti de mediu s-a deplasat cu două maşini de teren pentru a cerceta modul în care decurg lucrările şi a filma şantierul viitoarei microhidorcentrale. La scurt timp, la faţa locului a sosit Bocea Mihalache, administratorul societăţii care derulează proiectul, însoţit de cinci localnici, cu scopul de a-i alunga pe activişti.

Afaceristul din Retezat, în stare gravă

Deranjaţi că sunt filmaţi, câţiva dintre localnici au tăbărât cu pumnii şi picioarele peste Gabriel Păun, şeful unei organizaţii ecologiste.

„Am fost atacaţi instantaneu de aceşti oameni uriaşi, fără a ni se pune vreo întrebare, doar pentru că am vrut să aflăm de ce se construieşte această microhidrocentrală şi dacă se fac tăieri de copaci. Am apucat doar să mă dau jos în maşină şi să fac o poză cu şantierul, iar în acel moment am primit un pumn în cap. Am fost trântit la pământ şi lovit în repetate rânduri”, a povestit Gabriel Păun, reprezentantul ONG-lui Agent Green.

În timp ce Gabriel Păun era agresat de localnici, însoţitorul său ân Retezat, Alin Andrioni, venit cu o altă maşină de teren la faţa locului, a încercat să scape de urmăritori, dar a dat cu ea peste omul de afaceri Bocea Mihalache. L-a târât sub roţile vehicolului pe o distanţă de zece metri şi a plecat apoi de la locul scandalului. Şi-a continuat drumul până la sediul Poliţiei Haţeg, unde a depus o plângere pentru agresiune. „Practic maşina mea a fost atacată. S-au agăţat de ea din toate părţile şi din spate şi din lateral, şi pe capotă s-au aruncat. Unul din ei a căzut jos de pe capotă şi s-a agăţat, probabil. Eu n-am simţit nimic acolo, numai hopuri şi drum accidentat. Probabil că eu l-am agăţat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea şi a venit şi l-a dus la spital”, a declarat acesta, potrivit romaniacurata.ro,

Anchetă pentru tentativă de omor

Între timp, starea bărbatului călcat de maşină a devenit critică. Bocea Mihalache a fost transportat la spitalul din Haţeg, cu numeroase traumatisme, a fost adus apoi la Deva, de unde a fost preluat de un elicopter SMURD şi transferat la o clinică din Cluj-Napoca.

Poliţia s-a deplasat la faţa locului şi a aplanat incidentele dintre ecologişti şi apropiaţii investitorului. „Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului a stabilit faptul că, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane (reprezentanţi ai unui O.N.G. de mediu) pe raza satului Coroeşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei micro-hidrocentrale. Între grupul din care făceau parte reprezentanţii O.N.G.-ului şi alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societăţii comerciale din Deva care intenţionează să construiască micro-hidrocentrala (care, la rândul său era însoţit de mai multe persoane) a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani cât şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportaţi la Spitalul Orăşenesc Haţeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. Ancheta a fost preluată de procurori.

„În urma conflictului a rezultat lezarea a trei persoane, dintre care una fiind vătămată mai grav a fost suspusă intervenţiei chirurgicale de urgenţă. În cauză a fost începută urmărirea penală pentru fapte, respectiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi tentativă de omor. Până în prezent nu s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană, cercetările continuând pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale în cauză”, a declarat procurorul Mirela Negruţiu.

Alin Andrioni a mai fost implicat în urmă cu o săptămână într-un scandal imens. L-a urmărit pe primarul comunei Densuş, Traian Bugari, până la locuinţa acestuia, şi l-a acuzat că foloseşte maşina primăriei în scop personal. Primarul şi-a pierdut cumpătul şi l-a ameninţat pe Andrioni cu o furcă.

Proiect contestat de ecologişti

Lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb, din Retezat, au demarat în această primăvară, iar potrivit Agenţiei pentru protecţia Mediului Hunedoara au avizele necesare. Sunt contestate însă de activiştii de mediu care susţin că starea ecologică a Râului Alb va scădea. „Valea Râului Alb constituie o „perlă ascunsă” din patrimoniul natural al ţării, fiind o zonă conservată până acum aproape perfect din punct de vedere geomorfologic şi hidromorfologic. De la izvoarele, de la peste 2000 metri, până la aproximativ 780 m altitudine nu există niciun drum de acces, iar pe cursul de apă nu sunt balastiere sau regularizări şi nici măcar nu s-a făcut plutărit în trecut. Valea este importantă şi din punct de vedere ştiinţific şi ar trebui conservată ca etalon”, susţin activiştii de mediu. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor şi pârâurilor de munte devine un amestec de noroi şi piatră, în care orice formă de viaţă dispare.


Vă recomandăm şi:

Scene şocante în Retezat: un activist de mediu a dat cu maşina peste afaceristul care construieşte o microhidrocentrală

Mai mulţi activişti de mediu şi un om de afaceri din Deva care va construi o microhidrocentrală în Retezat, pe Râul Alb, au fost implicaţi astăzi într-un scandal imens. În urma altercaţiei, unul dintre activiştii de mediu a dat cu maşina peste devean. Autorul agresiunii este Alin Andrioni, cel care în urmă cu o săptămână fusese ameninţat cu furca de un primar hunedorean. De asemenea, şi un activist de mediu a fost rănit în incident.

Pădurile Hunedoarei, defrişate ilegal. Peste 130 de transporturi fără avize au fost descoperite prin „Radarul Pădurilor”

Hunedoara se numără printre primele cinci judeţe din ţară în ce priveşte transporturile ilegale de lemne depistate prin „Radarul pădurilor”. În Hunedoara afacerile cu lemne prosperă, iar ariile protejate nu scapă de avântul tăietorilor de păduri.

Defrişări nemiloase în Parcul Naţional Retezat. Primele hectare de pădure cad ca spicele în faţa tăietorilor de lemne

O suprafaţă de 35 de hectare din Parcul Naţional Retezat, aflată în proprietatea Primăriei Sălaşu de Sus, va fi defrişată treptat, potrivit informaţiilor oferite de Direcţia Silvică Hunedoara. Tăierile de pădure în Parcul Naţional Retezat au demarat în acest an, fiind vizate, iniţial patru hectare, pentru care a fost emisă autorizaţia de exploatare.

Pădurea Chizid este sufocată de gunoaie. Zona de agrement din Hunedoara are nevoie urgentă de ecologizare

Pădurea Chizid devine treptat groapă de gunoi a Hunedoarei. Este considerată arie protejată şi loc de agrement pentru hunedoreni, însă cei care ajung în prezent în poieniţele ei se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare: tone de de;euri împrăştiate de localnici acoperă natura.

Apel disperat pentru salvarea pădurii din jurul sanatoriului TBC din Brad. Un tânăr i-a scris preşedintelui pentru a-i cere să oprească defrişările

Un tânăr din Brad, nemulţumit de tăierile masive de pădure care au avut loc în jurul Sanatoriului TBC din municipiu, a hotărât să îi scrie preşedintelui României, Klaus Iohannis, în speranţa că va putea opri astfel defrişările.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite