Cum pot turiştii să viziteze gratuit Cetatea Devei. Mulţi nu ştiu şi stau la cozi pentru a plăti bilete VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mulţi dintre turiştii care vizitează Cetatea Devei ajung să stea la cozi, în soare, zeci de minute, pentru o excruseie cu telecabina.

Vara, în fiecare sfârşit de săptămână, în parcarea de la poalele Cetăţii Devei, unde se află staţia telecabinei, se adună adesea la coadă zeci de oameni care doresc să urce în Cetatea Devei, folosind instalaţia de cablu.

GALERIE FOTO CU CETATEA DEVEI

Oamenii sunt nevoiţi să îşi aştepte rândul zeci de minute, în soare şi suportând temperaturi ridicate, pentru a vizita monumentul istoric. Costul unei călătorii urcare - coborâre este de 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, studenţi, pensionari şi alte categorii de persoane care beneficiază de reduceri.

Mărirea şi declinul Cetăţii Devei. Cum s-a degradat accelerat aşezarea medievală în numai cinci ani FOTO VIDEO

De ce a fost anulată licitaţia pentru liftul de trei milioane de euro la Cetatea Devei. Procedura a fost reluată

Locul interzis de sub Cetatea Devei. Aici s-a născut legenda tunelului secret până la Castelul Corvinilor VIDEO


Mulţi dintre turişti nu ştiu că pot vizita Cetatea Devei, fără a mai aştepta la cozi şi fără a mai plăti biletul de intrare. Un ocol de circa un kilometru, care poate fi făcut cu maşina, pe Strada Cetăţii, îi aduce în parcarea de la intrarea în Cetatea Devei pe Poarta 1. Imediat ce trec de poarta cetăţii vizitatorii pot alege să urce spre incintele superioare pe aleea pietruită de circa 500 de metri sau pe şirul de trepte care leagă zona de jos de platforma de artilerie. Intrarea pe Poarta 1 este gratuită.


Cetatea Devei, august 2021. VIDEO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă


Circa 30 de minute durează urcuşul pe jos, din parcarea de la staţia telecabinei până la Poarta 1. Există şi alte trasee marcate pentru turiştii care vor să exploreze zona la pas: Unul dintre ele porneşte pe treptele din zona Parcului Cetate, de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, putând fi străbătut în circa 30 de minute, iar celălalt, din faţa tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, poate fi străbătut tot în aproximativ 30 de minute


Scările spre Incinta I a Cetăţii Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cetatea devei foto daniel guta adevarul

Cetatea de-a lungul secolelor

Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.


Poarta 1 a Cetăţii Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

6110291a5163ec4271ee2804 jpg

Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.

În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tunelul secret de la Castelul Corvinilor care nu a fost descoperit vreodată: cât adevăr conţine controversata legendă

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Zece locuri în care dacii şi-au ascuns comorile de aur. Cum au fost descoperite tezaurele fabuloase

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite