Cetatea Devei îşi schimbă programul de vizitare. Turiştii vor putea rămâne mai mult timp în monumentul medieval

Cetatea Devei îşi schimbă programul de vizitare. Turiştii vor putea rămâne mai mult timp în monumentul medieval

Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Programul de vizitare a Cetăţii Devei se va modifica începând din 1 mai, iar turiştii vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a explora monumentul medieval.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul de vizitare a Cetăţii Deva va fi modificat începând de luni, 1 mai 2017. Astfel, în perioada 1 mai-30 septembrie 2017, monumentul istoric poate fi vizitat zilnic, între orele 9.00-21.00.

După acelaşi program va funcţiona şi telecabina care facilitează accesul pe monument.

„Accesul pe Cetatea Deva se poate face pe jos, pe la Poarta 1, sau cu telecabina. Ultimele curse ale telecabinei vor avea loc la ora 20.30 (urcare) şi 20.50 (coborâre). Ultima intrare pe Poarta 1 va avea loc la ora 20.30. Poarta 1 se închide la ora 21.00”, a informat Primăria Deva.

Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Conform documentelor din secolele trecute, cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.


Vă recomandăm şi:

Cetatea Devei a fost loc de pelerinaj: sute de oameni l-au comemorat pe Francisc David, primul episcop al unitarienilor

Cetatea Devei a fost, sâmbătă. loc de pelerinaj pentru membrii bisericii unitariene, veniţi din oraşele Transilvaniei şi din afara ţării pentru a-l comemora pe episcopul Francisc David, fondatorul Bisericii Unitariene din Transilvania, întemniţat şi decedat în fosta închisoare a cetăţii.

Cetatea Devei va fi redeschisă: ce trebuie să ştie turiştii care vor să viziteze monumentul istoric

Sute de oameni sunt aşteptaţi duminică, 3 aprilie, la festivitatea care precedă redeschiderea Cetăţii Devei, după trei ani în care incintele exterioare ale monumentului istoric s-au aflat în şantier şi nu au putut fi vizitate. Accesul va fi gratuit, însă turiştii nu vor avea voie să urce cu maşina la cetate.

FOTO Cetatea Devei renovată în trei ani: de la ruinele fortului medieval bântuit de vipere, la monumentul cu aspect modern

La trei ani de la demararea proiectului de reabilitare, lucrările de refacere a incintelor II şi III ale cetăţii Devei au fost finalizate. Monumentul istoric şi-a schimbat cu mult aspectul, faţă de cel cu care erau obişnuiţi vizitatorii din anii trecuţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările