Sarmizegetusa Regia îşi deschide porţile de 1 Mai. Turiştii sunt invitaţi la ateliere şi demonstraţii pe teme istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care ajung în 1 Mai la Sarmizegetusa Regia vor avea intrarea liberă, ghidaj gratuit şi vor putea participa la ateliere şi demonstraţii ale Terra Dacica Aeterna – Filiala Deva.

De 1 mai, toţi vizitatorii sitului Sarmizegetusa Regia vor avea acces liber şi vor beneficia de ghidaj gratuit în interiorul monumentului UNESCO, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara. De asemenea, la ora 11.00 va începe evenimentul pregătit în colaborare cu Terra Dacica Aeterna – Filiala Deva.

„Membrii Asociaţiei vor prezenta secvenţe de viaţă civilă şi militară dacică şi romană: tir cu arcul, demonstraţii de folosire a armelor antice, ateliere de pielărie, prelucrare os şi corn, ţesut, cusut, jocuri romane, gastronomie antică”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara. O dată cu începerea sezonului de vară, conform regulamentului, apar modificări în programul de vizitare a sitului.

Astfel, în perioada 1 mai – 30 septembrie 2017, monumentul UNESCO poate fi vizitat, zilnic, între orele 9.00 – 20.00. Tarifele de vizitare rămân neschimbate (adulţi – 10 lei, elevi/ studenţi/ pensionari – 5 lei, expoziţie – 5 lei, ghidaj audio -20 lei, taxa filmare/ foto comercială – 300 lei).

Povestea Sarmizegetusei Regia

Sarmizegetusa Regia face parte din ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Fosta capitală a Regatului dac esta unul dintre cele mai populare monumente istorice ale României. Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100.

Oraşul antic înconjurat de zidurile ce pot fi văzute şi în prezent, se întindea pe o suprafaţă de trei hectare, susţin istoricii, iar la poalele cetăţii, pe o rază de trei kilometri, se aflau numeroase aşezări civile. Mai mult, pe vârfurile munţilor care înconjurau Sarmizegetusa Regia, dacii au ridicat cetăţi de apărare, iar în vremurile de restrişte, populaţia îşi găsea adăpost în aşezarea din munţi. Templele şi sanctuarele din Sarmizegetusa Regia au fost dispuse pe două terase, iar unii istorici au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care aşezarea s-a aflat în apogeul dezvoltării sale economice.


Vă recomandăm şi:

Imagini spectaculoase din Peştera Bolii. Izvorul ei a devenit un imens patinoar subteran, iar luminile îi dau strălucire

Privelişti neobişnuite oferă, în aceste zile, Peştera Bolii. Gerul a făcut ca izvorul peşterii de la poalele cetăţii Băniţa să fie acoperit cu gheaţă. Un fotograf din Petrila a surprins spectacolul naturii din Peştera Bolii.

Secretele fabuloasei descoperiri din Sarmizegetusa Regia: ce conţinea trusa medicală folosită de daci în chirurgie

Singura trusă medicală descoperită pe teritoriul ţării noastre cu ajutorul căreia se presupune că dacii efectuau operaţii chirurgicale îşi are originea în Sarmizegetusa Regia. Obiectele pe care aceasta le conţinea au stârnit de-a lungul timpului numeroase controverse.

FOTO Secretele celui mai înfiorător castel medieval părăsit. Cetatea care l-a inspirat pe Jules Verne a devenit un loc interzis

Veche din secolul al XIII-lea, Cetatea Colţ se numără printre puţinele fortăreţe medeivale care nu au suferit lucrări de reabilitare. Ruinele aşezării ridicate pe stânci deasupra Văii Haţegului, cunoscute sub numele de Castelul din Carpaţi, au rămas un loc misterios şi neprietenos cu turiştii. Totuşi ele continuă să-şi păstreze farmecul care i-a impresionat în trecut pe marii cărturari Jules Verne şi Evlya Celebi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite