Arhitecţii au efectuat măsurători în Sarmizegetusa Regia. Suma fabuloasă estimată pentru lucrările de conservare

Sarmizegetusa Regia, mai 2018

Specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului au efectuat măsurători în Sarmizegetusa Regia. Sunt primii paşi pentru realizarea planurilor de conservare şi restaurare a sitului UNESCO.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sarmizegetusa Regia a fost cercetată în ultimele zile de specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului. Arhitecţii au efectuat releveele pentru studiile aferente DALI, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

„Echipa de specialişti a venit în teren în baza protocolului de colaborare şi cooperare încheiat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru protejarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi a contractului de prestări servicii privind elaborarea documentaţilor necesare, a planurilor de management şi a documentaţiilor DALI în vederea realizării de investiţii şi intervenţii care să corespundă cerinţelor de conservare, protejare şi punere în valoare a monumentului. Considerăm că derularea acestui protocol ar putea deveni un model de bune practici pentru autorităţile din ţară care au în administrare monumente istorice de mare valoare”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru adevărul.ro.

 


Valoarea aproximativă a investiţiilor necesare pentru conservarea şi protejarea Sarmizegetetusei Regia a fost estimată la aproximativ 60 de milioane de euro, anunţa anul trecut Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. În urma DALI-ului, vor fi prioritizate pe grupe monumentele din situl UNESCO, astfel încât să poată fi identificate sursele de finanţare pentru fiecare grupă. „DALI-ul va fi ca un master-plan pentru monumentul UNESCO, pentru că înafară de lucrări de intervenţii vor fi lucrări de intervenţii pentru utilităţi, de alimentare cu apă şi de introducere a curentului, astfel încât acest sit arheologic să poată funcţiona în condiţii normale”, a declarat Sorin Vasilescu.

Sarmizegetusa Regia face parte din ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Fosta capitală a Regatului dac esta unul dintre cele mai populare monumente istorice ale României. Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Imagini superbe din Sarmizegetusa Regia. Ce surprize îi aşteaptă pe turişti în locul de poveste din Munţii Orăştiei

Dosarul „Tezaurul dacic“ a fost trimis în judecătă. Cetăţeanul german Zeno Pop a traficat mii de artefacte printre care şi o brăţară de aur de aproape un kilogram

Sentinţă uluitoare în „Aurul Dacic“. Ce au păţit traficanţii comorilor de milioane de euro furate din Sarmizegetusa Regia

 

 

citeste totul despre: