FOTO Imagini superbe din Sarmizegetusa Regia. Ce surprize îi aşteaptă pe turişti în locul de poveste din Munţii Orăştiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii aşezării dacice Sarmizegetusa Regia sunt invitaţi, de 1 Mai, la Ziua Porţilor Deschise. Tot de atunci, programul de vizitare a sitului UNESCO se va modifica.

GALERIE FOTO

Sezonul de vară la situl Sarmizegetusa Regia debutează cu o zi a porţilor deschise. Marţi, 1 mai, toţi vizitatorii care ajung la Sarmizegetusa Regia vor avea intrarea liberă şi vor beneficia, gratuit, de ghidaj de specialitate în interiorul monumentului UNESCO.

„În Anul Centenar, Serviciul Public Administrare Monumente Istorice vă invită să descoperiţi cel mai spectaculos monument al civilizaţiei dacice, să aflaţi lucruri noi şi interesante despre strămoşii noştri daci, despre construcţiile excepţionale pe care le-au lăsat în urmă, despre legendele şi misterele care fac din Sarmizegetusa Regia un loc special”, informează administratorii monumentului UNESCO.

Din 1 mai, va fi modificat programul de vizitare a cetăţii dacice. Astfel, în perioada 01 mai – 30 septembrie 2018, monumentul UNESCO poate fi vizitat, zilnic, între orele 09.00 – 20.00. Tarifele de vizitare rămân aceleaşi ca în anii trecuţi: adulţi – 10 lei, elevi/ studenţi/ pensionari – 5 lei, expoziţie – 5 lei, ghidaj audio -20 lei,  taxa filmare/ foto comercială – 300 lei.

image


FOTO: Remus Suciu.

image

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monezi antice, obiecte de aur, argint şi bronz, considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.

image


FOTO: Remus Suciu

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cea mai mare acţiune de reîmpădurire are loc pe muntele dacilor. Românii sunt chemaţi să planteze 15.000 de puieţi

Legătura stranie dintre Sarmizegetusa Regia şi Retezat. Ce a descoperit un astronom care a cercetat capitala Daciei

Pădurea din Sarmizegetusa Regia poate dispărea în câţiva ani. 17 hectare de fagi sunt vizate: „Va fi ca acum 2.000 de ani”

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite