Operaţiunea „stâlpul înfipt în mijlocul pistei“. Cum s-au făcut de râs autorităţile în trei paşi

Operaţiunea „stâlpul înfipt în mijlocul pistei“. Cum s-au făcut de râs autorităţile în trei paşi

Cele trei ipostaze ale pistei de biciclişti din Galaţi FOTO Costel Crângan

Mai întâi au „desenat” respectiva pistă, acum şase ani. Apoi au montat un stâlp în mijlocul ei. Ca urmare a criticilor, acum câteva zile au redesenat traseul astfel încât să ocolească stâlpul. Acţiunea a stârnit noi ironii, aşa că autorităţile au făcut în sfârşit ceea ce trebuia făcut de la început: au pus stâlpul în altă parte.

Un fapt banal, legat de amplasarea unui indicator de circulaţie pe o stradă din oraşul Galaţi, a izbutit să se transforme într-o demonstraţie de ineficienţă în administrarea treburilor publice. Totul a început în urmă cu şase ani, atunci când a fost „desenată” pista pentru biciclişti din zonă, contra a circa 130.000 de lei, într-o acţiune ce părea binevenită pentru toţi amatorii de pedalat.

După ce ani de-a rândul bicicliştii s-au tot contrat cu proprietarii de maşini care parcau pe traseu, tocmai atunci când lucrurile părea să se rezolve edilii au pus la cale o altă „surpriză”. În septembrie 2017, o echipă de muncitori de la primărie a montat un indicator de trafic în zonă, iar unul dintre cei doi stâlpi de susţinere ai acestuia a fost pus chiar în mijlocul pistei.

Lucrarea fără cap şi fără coadă a provocat un val de ironii pe internet, prilej cu care reporterii „Adevărul” au identificat, în august 2018, şi au relatat pe larg despre mai multe locuri din Galaţi unde pistele de biciclişti sunt blocate de tot felul de obstacole care pun în pericol viaţa celor ce îndrăznesc să circule pe două roţi.

La începutul lunii septembrie, autorităţile locale au decis să rezolve cumva situaţia pentru care erau ironizate pe reţelele de socializare. Drept urmare, un grup de muncitori de la serviciul Gospodărire Urbană a redesenant pista. Mai exact, au trasat cu vopsea, cu destul de multă aproximaţie, un fel de „buclă” ocolitoare a stâlpului.

Măsura însă a fost departe de a opri valul de ironii de pe internet. Mai mult decât atât, mulţi dintre comentatori au trecut de la glume la critici dure la adresa autorităţilor, pe care le acuză că-şi bat joc atât de banii publici, cât şi de biciclişti. Cazul a stârnit chiar şi o interpelare din partea deputatului Cătălin Cristache, care a solicitat primarului explicaţii publice despre modul cum a fost luată decizia de amplasare a indicatoarelor rutiere în cele mai nepotrivite locuri.

În cele din urmă, în urmă cu două nopţi lucrurile au revenit la normal. O altă echipă de muncitori a demontat indicatorul rutier şi l-a montat câteva zeci de centimetri metri mai încolo, unde nu afectează traseu bicicletelor. În urma demersului, întreaga operaţiune şi-a triplat practic costurile faţă de varianta în care montajul s-ar fi făcut, de la bun început, fără a fi afectată pista.

Chestionaţi de „Adevărul” cu privire la persoanele care vor suporta paguba produsă de întreaga poveste, reprezentanţii Primăriei Galaţi au declarat că va fi făcută o cercetare disciplinară internă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările