VIDEO Cum a ajuns un sat din Galaţi să găzduiască una dintre cele mai mari curse de ciclism off-road din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este o aşezare obişnuită din lunca Prutului şi nu are absolut nimic din farmecul montan preferat de regulă de cicliştii off-road, satul Folteşti a atras atenţia cu frumuseţea autentică, parcă desprinsă din vremuri străvechi, a dealurilor din partea de est, unde începe Podişul Moldovei.

Când vine vorba despre comuna gălăţeană Folteşti (aflată la circa 35 de kilometri de municpiul reşedinţă de judeţ), primul lucru vine în mintea celui care a auzit de ea (căci celorlalţi nu le sugerează, probabil, absolut nimic) este Ştefan cel Mare.

Marele voievod este considerat de multe surse orale ca fiind întemeietorul cătunului de pescari (până acum aproape un secol, lângă sat era o uriaşă „deltă” a Prutului, întinsă pe aproximativ 30.000 de hectare), însă izvoarele istorice sunt un pic nedrepte cu folclorul, plasând atestarea documentară a aşezării la 1448, adică un pic înainte de Ştefan cel Mare.

Erau pe atunci vremuri tulburi, căci în cursul acelui an tronul Moldovei a fost ocupat de nu mai puţin de trei domnitori: Petru al III-lea (fiul lui Alexandru cel Bun, mort după vreo şase luni de domnie), „Ciubăr Vodă” (apelativul moldovenesc pentru un ungro-croat pe nume Csupor de Monoszlo, pus vreo două luni pe tron de Iancu de Hunedoara) şi Alexandru al II-lea (vărul regelui polon şi fiul al lui Iliaş, care a zăbovit la conducere din decembrie 1448 pînă prin decembrie 1449).

Lăsând, totuşi, istoria la o parte, să spunem că prin vremurile moderne Folteştiul a mai fost amintit, prin presă, pentru isprăvile primarilor. Precedentul a făcut un sediu de primărie ce aminteşte de un castel medieval, iar actualul – o doamnă – este de fapt navetistă (locuieşte în satul vecin, unde este primar soţul ei) şi s-a remarcat cu o serie de cheltuieli cam excentrice din banii publici, cazuri despre care „Adevărul”  a povestit pe larg.

Însă primăriţa nu are prea multe în comun cu evenimentul ciclist la care facem referire aici, căci sponsorii festivalului Maraton MTB FOLTEŞTI STORY sunt din zona privată, aşa cum îi stă bine oricărui eveniment serios.

Pe 1 septembrie, adevărată sărbătoare la Folteşti

Cursa Maraton MTB FOLTEŞTI STORY, ajunsă la a doua ediţie, se va ţine pe 1 septembrie 2018 şi este un eveniment de profil de prim-rang pentru zona Moldovei.

Potrivit organizatorilor (care au o experienţă bogată în domeniu, după cu arată pe site-ul evenimentului), scopul concursului este acela de a sărbători 570 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, promovând frumuseţile şi tradiţiile zonei printr-un eveniment sportiv, o apropiere de natură şi de specificul cultural al regiunii dintre Podişul Covurluiului si Lunca Prutului Inferior (Rezervaţia Parcul Naţional Lunca Joasă a Prutului Inferior).

Imagine indisponibilă

În linii mari (pe site-ul amintit găsiţi toate detaliile), în cursă sunt admişi, pe bază de înscriere cu taxă de participare (data limită este 29 august), ciclişti profesionişti sau amatori cu vârsta de la 7 ani în sus, cu precizarea că sportivii sub 18 ani trebuie să aibă acordul scris al părinţilor pentru a putea participa. De altfel, „minorii” vor avea două curse speciale, destinate lor, în vreme ce „majorii” se vor întrece pe mai multe categorii de trasee (pe sexe, vârstă samd).

Imagine indisponibilă

Evenimentul se anunţă şi un experiment etnografic şi culinar, având în vedere că un bucătar cu rang de „chef” va găti pe acolo nişte minunăţii moldoveneşti, iar nişte producători tradiţionali din zonă vor expune (cu vânzare) tot felul de mâncăruri şi de băuturi cu rădăcini din străbuni.

Nu vor lipsi standurile marilor firme de echipament sportiv, dar şi alte lucruri ce pot părea speciale (cum ar fi standul de spălarea bicicletelor după concurs), dar care sunt normale în orice eveniment serios ca Maraton MTB FOLTEŞTI STORY. Şi, da. Se dau şi premii frumuşele, în bani, pentru câştigătorii desemnaţi din cei vreo 500 de sportivi care vor lua, se pare, startul.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite