Cea mai mare pedeapsă aplicată în România pentru înşelăciune. Escrocul, foarte talentat la imitat voci

Cea mai mare pedeapsă aplicată în România pentru înşelăciune. Escrocul, foarte talentat la imitat voci

FOTO evz.ro

Un deţinut a înşelat sute de români din penitenciar cu sume ce totalizează zeci de mii de euro. A reuşit acest lucru folosindu-se de abilitatea sa unică de-a imita vocea a diferite persoane şi de câţiva complici care ridicau banii de la victime.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe unul dintre cei mai mari escroci din istoria României, Şerban Răzvan, la 3 ani de închisoare pentru înşelăciune în formă continuată. Pe 3 decembrie, judecătorii au contopit pedepsele aplicate de zeci de instanţe din România tot pentru înşelăciune, astfel încât, în final, acesta ar fi urmat să execute 34 de ani, 6 luni şi 445 de zile de închisoare.

Legea penală nu permite însă ca pentru genul de infracţiune comisă de bărbatul care este încarcerat în Penitenciarul Galaţi să se execute mai mult de 30 de ani de închisoare, astfel că Şerban Răzvan a fost condamnat la pedeapsa amintită.

Alături de acesta a fost condamnat şi unul dintre complicii săi, Simona Sefer, la 2 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, dar care va executa în final 4 ani şi 2 luni de închisoare prin contopirea pedepsei cu alte sancţiuni penale anterioare. Cei doi au fost obligaţi să îi restituie 20.000 de lei şi 1.000 de euro, în echivalent în lei la data plăţii, unui bărbat din Galaţi care a căzut pradă escrocheriei acestora. 

Peste 200 de români escrocaţi de-a lungul anilor

Modul cum Şerban Răzvan a reuşit să înşele peste 200 de români de-a lungul anilor, fiind închis în diverse penitenciare, i-a uimit şi pe anchetatori. Talentul său de actor i-a permis să imite vocea a diverse persoane, dându-se drept poliţist, doctor sau procuror, şi astfel a reuşit să bage spaima în victime, făcându-le o pradă uşoară pentru complicii săi, care nu trebuiau să facă altceva decât să ridice banii.

La Galaţi, de pildă, Şerban Răzvan şi un complice, Sterian Sefer, au pus în aplicare un plan de ”ţepuire” a persoanelor de vârsta a treia, dar şi a unor copii de 12 şi 14 ani prin metoda ”Accidentul”. Ajutaţi de alţi 10 complici, ei au sunat în total 16 persoane, pretinzând că sunt avocaţi, comisari de poliţie sau fii ai victimelor, cărora le spuneau că a avut loc un grav accident de circulaţie, soldat cu rănirea unui minor, iar pentru rezolvarea situaţiei cereau diverse sume de bani.

Până şi anchetatorii au rămas şocaţi de amploarea reţelei pe care deţinuţii a reuşit să o dezvolte din Penitenciarul Galaţi pentru a înşela atâtea persoane, prejudiciul fiind şi el impresionant: 188.850 lei, 20.610 euro şi 13.100 dolari. Escrocii nu au avut milă nici de persoanele paralizate.

Florin Palade, unul dintre cei implicaţi în această înşelăciune, a mers la casa unei persoane de vârsta a treia imobilizată la pat şi i-a luat toţi banii din şifonier, după ce i-a spus victimei că are nevoie de ei pentru a-i scăpa o rudă de problemele juridice.

A interpretat rolul medicului şpăgar la Iaşi

Deşi a existat o campanie intensă de mediatizare a metodei de înşelăciune cunoscută generic sub numele de „Accidentul“, Şerban Răzvan a reuşit să pună în scenă zeci de piese de teatru ce au avut un final dramatic pentru mai mulţi ieşeni. Metoda „doctorul şpăgar“ a lăsat fără bani 13 familii din Iaşi care au oferit şi până la 20.000 de lei escrocilor, crezând că banii lor ajung la medici care cereau mită pentru operaţii.

Escrocul a folosit mai multe aliasuri în timpul activităţii sale infracţionale, însă de cele mai multe ori pretindea în faţa victimelor că este medic din Iaşi, adesea de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, cerând şpăgi pentru a efectua diverse operaţii. O sumă foarte mare de bani a obţinut Răzvan Şerban pe 5 ianuarie 2016, atunci când a contactat o bătrână din Iaşi şi i-a spus că fiul acesteia fusese implicat într-un accident rutier.

Deţinutul s-a recomandat ca fiind medicul „Zamfir de la Urgenţe“ şi i-a spus femeii că fiul ei a suferit multiple fracturi şi, pentru a fi operat, are nevoie de 12.000 de lei. Ieşeanca a ieşit de îndată din casă, fiind ţinută în telefon de falsul doctor, pentru a nu reuşi să îşi sune fiul. Victima a mers la bancomat, de unde a scos suma de 12.000 de lei, pe care i-a înmânat-o lui Gabriel Popa.

Scenetă pe două voci la Constanţa

Acesta din urmă s-a recomandat, la rândul său, angajat al Casei de Asigurări de Sănătate. Când victima a mers la spital şi a întrebat de doctorul Zamfir, a aflat că fusese înşelată. Pe 2 ianuarie 2016, o altă persoană a căzut în plasa deţinutului, oferindu-i unui complice suma de 5.000 de lei pentru o pretinsă operaţie la care ar fi trebuit operat nepotul victimei.

Pe 3 ianuarie, Şerban a pus în practică o nouă scenetă. Într-o discuţie cu o victimă, deţinutul a vorbit pe două voci, o dată mimând că e fiul victimei şi că a fost rănit într-un accident şi a doua oară că e doctorul care ar fi trebuit să realizeze operaţia. 8.000 de lei a înmânat victima complicelui deţinutului.

Şerban Răzvan a comis o megaescrocherie şi la Constanţa. Pe 30.10.2015, Dănuţ Cristian Ali, un alt complice a lui Şerban Răzvan, a apelat telefonic o femeie în vârstă de 64 de ani, din Constanţa, Ioana Zica, şi s-a recomandat a fi fiul ei, respectiv George Zica. Sub pretextul că ar fi produs un accident rutier şi că se află în spital, individul i-a pretins o sumă de bani, necesară pentru o intervenţie chirurgicală.

Femeia nu a stat pe gânduri şi a dat 8.000 de euro şi 90.000 de lei unui bărbat necunoscut care s-a prezentat la domiciliul ei. Sunt doar câteva exemple dintre sutele de escrocherii în acelaşi mod de Şerban Răzvan şi complicii săi.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Înşelăciune prin metoda „burlanul”. Cum a fost păcălit un vârstnic să plătească suma de 13.000 de lei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările