Ce pedeapsă a primit fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor după scandalul diplomei falsificate FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Baranga fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor şi Informaţiilor Secrete de Stat Foto Adevărul - credit DMS
Laurenţiu Baranga fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor şi Informaţiilor Secrete de Stat Foto Adevărul - credit DMS

Unul dintre cele mai scandaloase cazuri de impostură la nivel înalt din ultimii ani s-a finalizat cu o primă condamnare venită din partea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Decizia nu este definitivă, fiind atacată deja de inculpatul Laurenţiu Baranga, fostul preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Aproximativ un an a durat procesul în care Laurenţiu Baranga (54 de ani), din Râmnicu Vâlcea, fostul preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a fost judecat pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare de acte de studii falsificate, în baza cărora a ajuns, din strungar, înalt funcţionar de stat. 

Fostul preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a scăpat doar cu Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor - precum şi uz de fals, fals în declaraţii (două infracţiuni) şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

GALERIE FOTO - FOSTUL ŞEF DE LA INFORMAŢII SECRETE ŞI SPĂLAREA BANILOR, LAURENŢIU BARANGA

În schimb, dacă sentinţa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea va rămâne definitivă, Laurenţiu Baranga va fi nevoit să returneze toate salariile şi indemnizaţiile primite de-a lungul carierei sale, despăgubiri care depăşesc 1,3 milioane de lei (peste 260.000 de euro), suma fiind mai mare faţă de cea solicitată iniţial în instanţă.

Magistraţii au fost de acord să se continue cu măsura de poprire pe conturile sale bancare şi menţinerea sechestrului pe cele şase terenuri pe care le deţine în Râmnicu Vâlcea şi alte localităţi ale judeţului, precum şi pe apartamentul din Râmnicu Vâlcea unde a stat pe perioada arestului la domiciliu – aproximativ trei luni. Perioada se scade acum din pedeapsă. 

S-a considerat şi că 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea sau SC Pieţe Prest SA, ar fi necesare pentru reeducarea inculpatului. În plus, s-a decis desfiinţarea tuturor înscrisurilor mincinoase cu ajutorul cărora a ajuns în importante demnităţi publice.

De ce a primit condamnare cu suspendare

Pentru fiecare din faptele sale de înşelăciune, chiar dacă era vorba despre o formă agravantă, Laurenţiu Baranga a primit minimul de pedeapsă - adică un an de închisoare. Sunt în total cinci fapte de înşelăciune, câte una pentru fiecare instituţie în parte pe care a indus-o în eroare cu actele sale false.

Pentru uz de fals în formă continuată (două acte materiale - s-a folosit de două ori de un duplicat al diplomei de doctor obţinut prin fals în declaraţii la notariat, unde a menţionat că şi-a pierdut actul, deşi acesta îi fusese reţinut de Poliţie ,iar mai apoi a fost anulat) a primit doar şase luni de închisoare. 

Tot cu câte şase luni de închisoare s-a ales şi pentru fals în declaraţii, odată în legătură cu declaraţia sa de avere întocmită cu ocazia numirii în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi apoi în cazul declaraţiei dată în faţa notarului. În astfel de situaţii, legea prevede pedepse cuprinse între trei luni şi doi ani. 

În final, pedepsele au fost contopite, alegându-se „pedeapsa cea mai grea - de un an închisoare”, la care s-a adăugat un spor de doi ani închisoare - reprezentând o treime din celelalte pedepse, şi astfel s-a ajuns la totalul de trei ani închisoare. Dacă în loc să se contopească, s-ar fi adunat fiecare dintre pedepse, ar fi rezultat şapte ani de puşcărie. 

Instanţa a decis ca în final pedeapsa să fie cu suspendare, chiar dacă este vorba despre un concurs de infracţiuni, tocmai din cauza faptului că nu s-au depăşit cei trei ani de puşcărie, dar şi pentru că Laurenţiu Baranga a fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, printre altele. 

Perioada de supraveghere presupune vizite constante la Serviciul de Probaţiune Vâlcea, anunţarea părăsirii domiciliului pentru mai mult de cinci zile ori a schimbării locului de muncă etc. 

Instanţa a decis, de asemenea, desfiinţarea diplomei de doctor emisă de către Universitatea „Valahia” din Târgovişte, dar şi a ordinului de ministru prin care i se acorda atestatul de conducător de doctorat în domeniul de studii universitare de doctorat „Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală”.

Este de remarcat şi faptul că, în 2019, Laurenţiu Baranga şi-a achiziţionat apartamentul din Râmnicu Vâlcea şi un teren într-o zonă pitorească a oraşului, unde cel mai probabil intenţiona să-şi ridice o vilă.  

Din strungar – înalt funcţionar public 

Baranga a fost reţinut în toamna anului trecut, la doar o lună după ce a fost numit şef la Combaterea Spălării Banilor. Ancheta dura de patru ani. În cadrul cercetărilor, oamenii legii au descoperit că şi-a construit cariera şi a ocupat funcţii importante în stat cu ajutorul unei diplome false de Bacalaureat, în contextul în care acesta nici nu terminase liceul, după cum aveau să constate procurorii. 

A fost acuzat că toate diplomele universitare, dar şi statutul de conducător de doctorate, le-a obţinut cu ajutorul acelei diplome false, procurată pe când avea 32 de ani, în 1999.  Cu toate acestea, avea să declare în legătură cu acest lucru: „Am avut un moment de scăpare. Celelalte diplome sunt obţinute pe merit“.

Chiar dacă actele i-au fost confiscate în 2016, Laurenţiu Baranga a continuat cu impostura, astfel că pe mâna sa au ajuns secrete de stat şi legate de combaterea spălării banilor.

Timp de 11 ani, a reuşit să ocupe funcţia de şef în cadrul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete (2009 - 2016) şi să fie profesor universitar la: Universitatea „Valahia” din Târgovişte (2012 - 2020), Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (2015 – 2017), ambele din Bucureşti şi preşedinte la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (pentru o lună în 2020). A fost numit de către presă drept „doctor în fraude şi diplome falsificate”.

Decizia Judecătoriei Râmnicu Vâlcea nu este una definitivă. Laurenţiu Baranga a făcut deja apel şi cel mai probabil procesul va continua pe rolul unei instanţe superioare, în acest caz Tribunalul Vâlcea.

Vă mai recomandăm şi:

Cine este Laurenţiu Baranga, de la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, acuzat că şi-a falsificat diploma de bacalaureat. Cum a ajuns un strungar înalt funcţionar de stat

UPDATE VIDEO Funcţionar de rang înalt, cercetat pentru diplome de studii falsificate. Percheziţii la şeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilo

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite