Caz unic în justiţia din România: proxenet pus să-i restituie tinerei obligate să se prostitueze suma uriaşă obţinută de pe urma ei

Caz unic în justiţia din România: proxenet pus să-i restituie tinerei obligate să se prostitueze suma uriaşă obţinută de pe urma ei

Foto: arhivă Adevărul

Pentru a ascunde provenienţa banilor, bărbatul a donat unei cunoştinţe casa şi un teren de sute de metri pătraţi, cumpărate din banii obţinuţi din exploatarea sexuală a unei tinere, achiziţionând apoi şi mai multe maşini de lux.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 16 septembrie, pe Costel Matei Foru, un bărbat din Galaţi, la un an şi 6 luni pentru proxenetism. Bărbatul a scăpat de închisoare după ce a fost achitat de acuzaţia de spălare de bani, în condiţiile în care prima instanţă îl condamnase la 4 ani şi 6 luni de închisoare.

Judecătorii l-au obligat pe Foru să îi plătească 76.500 de euro unei tinere pe care a obligat-o să se prostitueze în contul prestaţiilor sexuale pe care aceasta le-a avut contracost. 

Pentru a fi siguri că se achită de obligaţie, magistraţii au pus sechestru pe o casă a proxenetului în suprafaţă de 83,74 metri pătraţi situată în Galaţi şi pe terenul aferent de 900 de metri pătraţi, dar şi pe o maşină de lux, un Porsche 970 GD12. 

Anchetatorii au stabilit că Matei Foru Costel a obligat o tânără, Elena Dumitraşcu, să practice prostituţia, obţinând de pe urma ei 76.500 de euro. Bărbatul a folosit banii pentru a cumpăra o casă şi un teren, iar pentru a ascunde provenienţa acestora, a donat bunurile unei cunoştinţe. A cumpărat apoi şi mai multe maşini, dintre care două de lux, însă poliţiştii au aflat de provenienţa banilor şi l-au pus sub acuzare.

Vilă pe Faleza Dunării, cu oficialităţile oraşului drept vecini

Exploatarea sexuală a unei singure fete practicată de Costel Matei Foru pentru a trăi o viaţă de lux nu este singulară în Galaţi. Un alt individ certat cu legea, Neculai Sefer (37 de ani), şi-a cumpărat trei autoturisme de lux şi proprietăţi imobiliare pe strada Tecuci din Galaţi şi într-o zonă exclusivistă de pe Faleza Dunării, unde avea ca vecini o serie de oameni de afaceri importanţi şi câţiva şefi din administraţia judeţului, după ce a forţat o tânără să-şi vândă trupul încă din adolescenţă. 

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 4 iulie, pe Neculai Sefer (38 de ani), membru al unui temut clan interlop, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru proxenetism. În schimb, judecătorii l-au achitat pe bărbat de acuzaţiile de spălare de bani, înşelăciune şi şantaj, reducându-i pedeapsa cu un an şi 6 luni.

Instanţa a confiscat în folosul statului 532.204 de euro şi 1.800 de lire sterline de la proxenet, menţinând sechestrul asigurator asupra unei vile pe Faleza Dunării, cu o suprafaţă de 146 de metri pătraţi şi a garajului aferent, a unui autoturism, marca Volkswagen, a unui autoturism, marca BMW, seria 7, dar şi asupra sumei de 133.000 de euro, toate obţinute din exploatarea sexuală a  unei tinere din adolescenţă.

Vila proxenetului, construită într-o zonă exclusivistă din Galaţi, a fost confiscată în folosul statului FOTO Costel Crângan

Judecătorii au respins acţiunea civilă a tinerei exploatate sexual, E.V., după ce Tribunalul Galaţi îl obligase iniţial pe Neculai Sefer să îi plătească daune morale de 30.000 de lei.

Proxenetul Neculai Sefer face parte din temutul grup interlop Sefer, ai cărui membri sunt specializaţi în traficul de carne vie, dar sunt implicaţi şi în alte „afaceri”, cum ar fi înşelăciuni prin metoda „Accidentul”, contrabandă cu ţigări, tâlhării şi furturi.

500.000 de euro obţinuţi din exploatarea unei singure prostituate

În acest caz, Neculai Sefer a fost acuzat de procurori că a strâns o jumătate de milion de euro din exploatarea unei prostituate de lux (cu care a trăit o vreme şi în relaţii de concubinaj), pe care a plasat-o câtorva persoane foarte bogate din Anglia, în perioada 2009-2013.

„Iniţial, faţă de acest inculpat în anul 2012 s-a început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani, iar în 3 iunie 2015 s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru infracţiunile de proxenetism şi şantaj. În perioada 2009 – 2013, inculpatul Neculai Sefer a determinat persoana vătămată M.E. să întreţină raporturi sexuale cu diferiţi clienţi din Anglia, pe care i-a cunoscut în timp ce lucra la un club de noapte. În această modalitate s-a obţinut suma de 387.346 de euro şi 442.598 de lei”, a declarat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. 

Pentru a rămâne unicul proprietar al vilei de la malul fluviului, proxenetul şi-a silit concubina-prostituată, sub ameninţarea bătăii, să meargă la notar pentru a-i dona partea ei din vilă.

„În ceea ce priveşte infracţiunea de şantaj, aceasta a fost săvârşită în decembrie 2012, când inculpatul a constrâns-o prin ameninţare şi exercitatea de violenţe pe partea vătămată. S-a încheiat un contract de partaj voluntar autentificat de un notar public, prin care aceasta a donat cota sa de o jumătate din imobil, în valoare de 442.598 de lei, din dreptul de proprietate asupra unui imobil”, a explicat procurorul de caz în rechizitoriu. 

Judecătorii au apreciat acum că infracţiunea de şantaj nu a fost dovedită de către Parchet, şi nici cele de spălare de bani şi înşelăciune, astfel că l-au achitat pe Neculai Sefer de ambele acuzaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: