FOTO Românca aleasă consilier local într-o localitate din Marea Britanie: „Au venit la uşa mea să-mi spună că au nevoie de un om tânăr şi întreprinzător“

FOTO Românca aleasă consilier local într-o localitate din Marea Britanie: „Au venit la uşa mea să-mi spună că au nevoie de un om tânăr şi întreprinzător“

Valerica Artene, noul consilier local din Cholsey

Valerica Artene (44 de ani) este o româncă din Mărăşeşti, judeţul Vrancea, care trăieşte de 17 ani în Marea Britanie, într-o localitate aflată la 18 kilometri distanţă de Oxford. Românca va depune zilele viitoare jurământul de consilier local în localitatea Cholsey, o comunitate cu aproape 4.000 de oameni din judeţul Oxfordshire.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Valerica, singura româncă din regiune cu cetăţenie britanică, deţine în sat o mică afacere, o frizerie unde lucrează cot la cot cu ceilalţi trei angajaţi ai ei, toţi români. Prin urmare, cei mai mulţi oameni din sat îi trec pragul frizeriei cel puţin o dată pe lună, unii chiar şi la două săptămâni, cunoscută fiind preocuparea britanicilor pentru aspectul lor îngrijit.

Aşa au reuşit să o cunoască foarte bine pe românca noastră şi în urma unei şedinţe la care a fost invitată să participe oamenii au considerat că Valerica este persoana potrivită să le reprezinte interesele.

"Mi-au spus că au nevoie de un om tânăr, întreprinzător şi că s-au gândit la mine. Efectiv m-au pus în faţa faptului împlinit, dar m-am simţit deosebit de onorată şi am acceptat. Vreau să mă implic şi altfel în viaţa comunităţii de aici", ne-a declarat încă stăpânită de emoţii Valerica Artene.

Spune că sistemul electoral din Anglia este diferit de cel din România. Doar primarul este reprezentantul unui partid politic, în timp ce consilierii locali sunt aleşi de către comunitate. Doar în oraşele mari consilierii sunt aleşi prin vot direct, pe listele unor partide. 

“Este o activitate voluntară pe care o voi face cu mare plăcere. Am un mandat de patru ani şi sunt singura persoană de altă naţionalitate din consiliul local, care are nouă membri. Regula este că primarul ne trimite din timp, pe mail, proiectele care vor fi discutate şi noi în timpul acesta ne pregătim foarte bine în legătură cu ele. Aici nu vezi ca în România oameni care dorm în şedinţe sau se scarpină în ureche. Toţi sunt aplecaţi asupra problemelor de rezolvat”, ne spune Valerica.

Proiectele româncei

Cu colegii ei din miniparlamentul local a discutat şi câteva dintre priorităţile pe care le va avea în vedere în perioada următoare. "Îmi propun să păstrăm atât satul Cholsey tradiţional, dar să dezvoltăm şi partea nouă a localităţii. În momentul de faţă toată lumea este de acord că este nevoie de o şcoală nouă, dar şi de crearea de locuri de parcare, pentru că este foarte mult trafic.

Acestea sunt proiectele pentru care vreau să mă lupt la început", ne spune Valerica Artene. Vrânceanca ne-a mai mărturisit că familie ei foarte mândră de ea. Soţul, Dan, lucrează în domeniul IT iar fiica lor, Georgiana, este studentă. Localitatea Cholsey este recunoscută pe plan mondial prin faptul că în cimitirul din sat îşi doarme somnul de veci renumita scriitoare Agatha Christie, lucru important pentru turismul local, dar şi pentru afacerea româncei, care nu duce lipsă de clientelă.

Valerica ne mai spune că nu i-a fost uşor să răzbată în această lume, în care la început străinii erau priviţi cu scepticism, dar încetul cu încetul le-a câştigat încrederea şi astăzi locuitorii acestui frumos ţinut sunt cei mai buni prieteni ai lor. Chiar dacă între timp Brexit-ul urmează s-şi producă efectele, românca nu se teme de o schimbare care să-i afecteze viaţa, întrucât la Cholsey au fost primiţi foarte bine.

“Când s-a întâmplat cu Brexit-ul, oamenilor din sat le era şi ruşine să vină în frizeria noastră. Îşi cereau scuze în numele concetăţenilor lor, spunându-ne că ne consideră de-ai lor. A fost cel mai emoţionant moment pe care l-am trăit aici, ştiind dificultăţile începutului, când noi eram singurii străini pe aici. Au înţeles că este locul nostru de suflet şi vom rămâne lângă ei”, ne-a mărturisit Valerica Artene.

De ce a plecat din România

În anul 2000, Valerica administra un mic coafor şi o frizerie în oraşul Mărăşeşti. A ales să-şi urmeze soţul în Anglia, pentru câteva luni, mai mult pentru a afla despre tendinţele practicate în lume în meseria sa. La revenire, şi-a dat seama că tot ce câştiga din munca sa se ducea pe impozite datorate statului. “Simţeam că impozitele ne sufocau, statul mă jecmănea, munceam mai mult decât în Anglia, iar satisfacţiile erau minime. În trei luni eram din nou în Anglia, de data aceasta definitiv, cu toată familia, inclusiv copilul”, ne-a mărturisit Valerica.

Citiţi şi:

FOTO O tânără din Marea Britanie, originară din România, s-a tuns zero ca să câştige 500 de lire sterline pentru „Cancer Research”

GALERIE FOTO O vrânceancă a alergat în maratonul de la Londra pentru copiii cu deficienţe de vedere

Afacere românească în Anglia: coafor şi frizerie numai cu angajaţi din patrie. „La Brexit, clienţii mei îşi cereau scuze în numele concetăţenilor lor“

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările