Cum a salvat un pompier trei vieţi în timpul său liber. "Nu poţi sta deoparte, simţi că-ţi fierbe sângele în tine"

Cum a salvat un pompier trei vieţi în timpul său liber.

Plt. Valentin T]njal[

Plutonierul major  Valentin Tînjală este paramedic din anul 2012 dar are o experienţă de peste 12 ani ca salvator.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Pompierul lunii martie 2019” a fost desemnat plutonierul major Valentin Tînjală. El a avut cea mai frumoasă intervenţie în data de 16 martie.

Deşi se afla în afara orelor de program, în timp ce se afla pe un drum naţional a văzut o maşină ieşită decor. Observând alte două maşini staţionate în apropiere şi lumea agitată, a intuit că s-a întâmplat ceva rău.  A oprit imediat şi s-a dus să ofere ajutorul victimelor.

”În după-amiaza zilei de 16 martie, eram planificat la Focşani, să fac un vaccin unuia dintre căţeluşii mei. Sunt mare iubitor de animale. Am trei câini şi două pisici. Aşa că, în timp ce mă deplasam împreună cu soţia şi cu Lizuca, căţeluşa noastră, dinspre Vidra spre Focşani, la ieşirea din localitatea Boloteşti soţia a observat câteva persoane în jurul unei maşini aflate într-un şanţ. Mi-a atras atenţia şi m-a întrebat ce facem. Nu a mai contat că întârziem la vaccin, am hotărât amândoi să oprim, să vedem ce se întâmplă. Le-am lăsat pe soţie şi Lizuca în maşină iar eu am coborât. M-am îndreptat spre autoturismul care avea parbrizul spart şi era avariat frontal. Nu era nimeni înăuntru. Toţi ceilalţi martori opriseră cu puţin înaintea mea şi nimeni nu apucase să sune la 112. Cu toţii, am găsit trei victime, doi bărbaţi şi o femeie, aruncate pe câmp în urma impactului autoturismului cu un cap de pod. Am făcut evaluarea primară, apoi am sunat la 112 şi am cerut sprijin deoarece starea victimelor necesita intervenţii de specialitate. Dintre cele trei victime, cel mai grav era rănit un bărbat, de aproximativ 25 de ani, care avea o fractură craniană deschisă cu hemoragie. Ceilalţi doi, femeia şi bărbatul erau stabili. Femeia avea o fractură la membru superior stâng iar bărbatul acuza dureri în zona lombară.  Folosindu-mă de trusa sanitară din autoturism am încercat mai întâi să-i opresc hemoragia bărbatului care se afla în stare mai gravă iar femeii i-am mobilizat braţul. În permanenţă am ţinut legătura cu colegii din dispecerat şi i-am informat referitor la evoluţia victimelor. La faţa locului a ajuns foarte repede o ambulanţă SAJ cu medic, care a preluat bărbatul. La scurt timp au venit şi colegii mei de la Vidra şi au preluat femeia. Ulterior o altă ambulanţă SAJ a preluat cea de-a treia victimă. Cam asta a fost tot. M-am bucurat că am putut ajuta iar acum persoanele respective sunt mai bine. M-am interesat de starea acestora şi am aflat că deja doi dintre ei s-au externat. Bărbatul care a suferit traumatismul a fost operat de două ori iar starea lui e stabilă”, a povestit salvatorul.

Plutonierul major Tînjală Valentin este paramedic din anul 2012 dar are o experienţă de peste 12 ani ca salvator.

“Consider că este foarte important când te trezeşti dimineaţa să fii fericit că mergi la serviciu. Dacă eşti fericit când mergi la serviciu înseamnă că faci ceea ce-ti place. Eu sunt un om fericit şi îmi fac cu pasiune datoria. Meseria de pompier e pe viaţă, nu se termină nici la finalul turei de serviciu şi nici atunci când ieşi la pensie. De aceea mai suntem numiţi şi salvatori. Când vezi că arde, e vreun accident sau o altă situaţie de urgenţă eşti prezent la datorie, nu poţi sta deoparte simţi că-ţi fierbe sângele în tine, nu te lasă conştiinţa. Pompierii sunt solii vieţii, noi ne luptăm cu cele mai puternice forţe, forţele naturii. De acea deviza care ne reprezintă este „Curaj şi devotament!”. Avem curaj să înfruntăm orice pericol pentru a salva orice viaţă”, a mai spus Valentin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: