Semnele care ne indică clar că avem un deficit de vitamina B12 în organism. Cât de mult ne poate afecta starea de sănătate

Semnele care ne indică clar că avem un deficit de vitamina B12 în organism. Cât de mult ne poate afecta starea de sănătate

Lipsa de vitamina B12 ne poate afecta starea de sănătate Foto: farmacia.ro

Anemia prin deficit de vitamina B12 este o afecţiune care apare în momentul în care în corp nu există suficienţă vitamină. Specialiştii susţin că 4 din 100 de femei au această carenţă, iar din această cauză pot apărea anumite probleme de sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicii au mai precizat că deficitul de vitamina B12 apare odată cu înaintarea în vârstă, iar astfel organismul nu va sintetiza suficiente eritrocite, iar celulelor nu li se va mai furniza oxigenul necesar. În momentul în care anemia se agravează apar următoate simptome: oboseala, aspect palid, pierderea apetitului alpimentar şi scăderea în greutate, depresie, tahicardie, furnicaturi la nivelul degetelor de la maini şi de la picioare, dar şi demenţa.

„Medicul este cel care stabileşte dacă un pacient este anemic prin deficit de vitamia B12 în urma unor investigaţii amănunţite. Hemoleucograma ne furnizează informaţii despre tipul şi numarul de celule sanguine, iar prezenţa unui număr scăzut clar este un semn de anemie. Această carenţă se tratează cu doze crescute de vitamina B12, iar în momentul în care totul revine la normal, organismul va sintetiza mai multe eritrocite şi simptomele clar vor dispărea“, a spus Viorica Marcu, medic de familie.

Cum ne dăm seama că avem carenţă de vitamiba B12:

- Oboseala accentuată trebuie să ne pună un semn de întrebare şi să mergem imediat la un medic de specialitate. Organismul se bazează pe vitamina B12 pentru a produce globule roşii care transportă oxigen către toate organele, însă fără suficient oxigen în celule apare imediat oboseala.

- În momentul în care muşchii nu primesc suficient oxigen din sânge apare imediat o slăbiciune accentuată. Posibila cauză poate să fie lipsa de vitamina B12.

- Atunci când apare o amorţeală în tot corpul inexplicabilă cu siguranţă există o carenţă de vitamiba B12. Aceste simptome pot să ascundă boli mult mai grave, aşa că un consult la un specialist este cel mai indicat.

- Limba netedă şi roşie ne indică clar că avem un deficit de vitamiba B12 în organism.

- Cauza pierderilor inexplicabile de memorie ne indică clar faptul că avem o carenţă de vitamina B12 în organism.

Medicii au mai precizat că în cazul anemiei cu deficit de vitamina B12 este bine să o dietă echilibrată care trebuie să conţină carne, lapte, branză şi ouă. Trebuie evitat alcoolul, iar dacă în urma analizelor se descoperă un nivel sanguin scăzut de fier sunt necesare administrarea de suplimente ce conţin şi fier.    
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: