Povestea din spatele mesajului „altfel“ afişat la mitingul PSD: bărbatul care face voluntariat în România după ce a trăit mulţi ani în Portugalia

Povestea din spatele mesajului „altfel“ afişat la mitingul PSD: bărbatul care face voluntariat în România după ce a trăit mulţi ani în Portugalia

Costel Bencea, la mitingul PSD din Craiova. FOTO / Ana Popescu

La mitingul PSD care a avut loc vineri la Craiova a luat parte şi un bărbat care a vrut să transmită un mesaj diferit de bannerele celorlalţi participanţi: „La spitalul din Craiova copiii bolnavi de cancer nu au medicamente“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zeci de oameni din cei peste 40.000 câţi au susţinut liderii PSD că au fost vineri, 12 aprilie, la mitingul de la Craiova, l-au văzut pe bărbatul care ţinea ridicată o hârtie pe care se putea citi: „La spitalul din Craiova, copiii bolnavi de cancer nu au medicamente“. Nimeni nu l-a întrebat nimic. „Uite şi la ăsta“, „Lăsaţi-l, cred că are copilul bolnav de cancer“, spuneau manifestanţii şi treceau mai departe.
 
La un moment dat, oamenii au început sa se împingă. Apăruse Liviu Dragnea. Liderul PSD se îndrepta spre scenă să-şi susţină discursul. O doamnă l-a apostrofat pe omul de pe trotuar. “Domnule, nu e momentul acum ”, a spus susţinătoarea PSD. Apoi, un domn i-a pus un steag în dreptul mesajului, iar un altul i-a smuls hârtia care vorbea despre copiii bolnavi de cancer şi a fugit.

Atunci bărbatul nu a renunţat, a cumpărat o pungă de cadou, a rupt-o şi pe parte albă din interior a rescris mesajul: “La Spitalul din Craiova, copiii bolnavi de cancer nu au medicamente”. 
 
"Erau râuri de oameni şi nu aveau curaj să se uite la mine. Se uitau în pământ"
 
Protestatarul "altfel" se numeşte Costel Bencea, are 57 de ani şi ani mult timp a trăit în Portugalia. S-a întors în România şi face voluntariat. A participat la zeci de acţiuni caritabile, dar de ceva vreme încearcă să găsească soluţii pentru copiii de la secţia de Oncopediatrie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Parcă ne-am dezumanizat. Dacă nici situaţia unor copii bolnavi nu ne mai impresionează, înseamnă că nu ne mai impresionează nimic”, a declarat Costel Bencea pentru Republica.ro.
 
Omul care cumpără copiilor bolnavi de cancer aripi de zâne
 
Cea care a vorbit prima data despre Costel Bencea este jurnalista Elena Stancu, fiica medicului care încearcă să ţină această secţie pe linia de plutire. “Costel a cumpărat lenjerii de pat şi citostatice”, a scris Elena Stancu pe contul său de Facebook.
 
Pentru copiii bolnavi de cancer, Costel Bencea a cumpărat păpuşi cu aripi de zâne, lenjerii pentru paturile din Oncopediatrie şi o imprimantă. "A ajutat cu bani o mamă săracă, dintr-un sat de lângă Craiova, care avea o fată de 14 ani, grav bolnavă, internată de câteva luni – fata se sătura uneori de mâncarea din spital, iar mama nu-şi permitea să-i ia mâncare de la magazin. Costel a auzit că secţia de Oncopediatrie din Craiova nu are medicamente pentru copiii bolnavi de leucemie, aşa că a cumpărat citostatice din India. Cu tot cu vamă şi transport, l-au costat 1.400 de euro. Cel mai greu i-a fost să le aducă în România, pentru că citostaticele nu sunt aspirine şi nu se pot cumpăra din farmacii obişnuite. Costel nu e un om bogat, din contră. Economiile lui s-au terminat, dar ajută în continuare“, a mai povestit Elena Stancu.
 
Nu este prima dată când Costel Bencea iese în stradă şi încearcă să tragă semnale de alarmă. A fost şi la Bucureşti, la mitingul de anul trecut, din 10 august. „A plecat la 6 dimineaţa din Craiova, dar trenul a avut întârziere şi, după ce a stat în Grădinari o oră fără ca cineva să le zică pasagerilor de ce s-au oprit, s-a dat jos din tren, a luat-o prin câmp şi a făcut autostopul până la Bucureşti. A ajuns la ora 13.00 în Piaţa Victoriei, unde a fost gazat şi agresat de jandarmi. A rămas în piaţă până a doua zi după-amiaza, când a pornit spre casă. A ajuns la Craiova la 9 seara şi s-a dus direct la Prefectură, unde era protest", a mai povestit Elena Stancu.
 
„De multe ori, eşti singur împotriva multora, dar astă nu însemnă că trebuie să te opreşti“, a spus Bencea în septembrie 2018, când a fost invitat la emisiunea „Recurs la morală“ de la TVR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările