Mihai Anghel, cel mai bogat oltean din Topul Forbes a obţinut ilegal returnări de TVA în valoare de 200.000 de euro

Mihai Anghel, cel mai bogat oltean din Topul Forbes a obţinut ilegal returnări de TVA în valoare de 200.000 de euro

Mihai Anghel este acuzat de returnări ilegale de TVA

Procuroii DIICOT Craiova susţin că prin interemdiul mai multor firme baronul cerealelor din Dolj a primit ilegal de la Direcţia Generală a Finaţelor Publice suma de 200.000 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Omul de afaceri doljean din topul  Forbes 500 Miliardari, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals şi înşelăciune. 
 
Procurorii DIICOT Craiova au început cercetăriile în dosarul lui Mihai Anghel în urmă cu şase ani. În urma anchetei s-a stabilit că în perioada 2002-2006, omul de afaceri a primit ilegal returnări de TVA de aproximativ cinci milioane de euro prin intermediul celor firme pe care le deţine. SC Cerealcom SA ar fi încasat suma de 4,5 milioane de lei, SC Cervina SA Segarcea - 3,4 milioane de lei, SC Oltyre SA Craiova - 2,8 milioane de lei, SC Redias SA Redea, din judeţul Olt - 4,9 milioane de lei, iar SC Crama Segarcea SRL - 370.000 de lei.
Dosarul a fost pasat de la DNA înapoi la DIICOT
 
În anul 2008 dosarul în care Anghel este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals şi înşelăciune, a ajuns în curtea celor de la DNA, în vederea efectuării unei experize. Direcţia Naţională Anticorupţie de la Craiova a stabilit că suma obţinută ilegal din rambursări de TVA de către omul de afaceri nu este de 5 milioane de euro ci de 200.000 de euro.
 
Suma rămâne la 200.000 de euro
 
Procurorii DIICOT au cerut o expertiză economică pentru a stabili cu exactitate care este suma obţinută ilegal de Mihai Anghel ''În raportul care a ajuns la noi scrie suma obţinută. Este vorba de 200.000 de euro. Expertiza financiară am primit-o săptămâna trecută.'', a spus Adrian Glugă, procuror şef în cadrul DIICOT Craiova.
 
Omul de afaceri a declarat tot timpul că este nevinovat şi că nu a obţinut niciodată returnări  ilegale de TVA.
 
A primit interdicţia de a părăsi ţara
 
Mihai Anghel nu are voie să prăsească ţara, după ce în luna octombrie a fost dus la audieri în Bucureşti împreună cu alte 20 de persoane. Baronul cerealelor din Dolj mai este cercetat şi într-un alt dosar de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale.
 
Cel mai bogat oltean din Top Forbes  şi membrii grupului infracţional sunt acuzaţi că prin intermediul mai multor societăţi comerciale ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.
 
„În perioada 2010 - 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Deşi cerealele proveneau din Turcia sau Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extracomunitare cu scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA. Învinuiţii realizau operaţiuni de export al unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în acest mod realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la 30.000.000 de euro“, au declarat procurorii DIICOT.
 
Magnatul oltean are în arendă în judeţul Dolj peste 20.000 de hectare de teren şi o avere ce se ridică la 39.000.000 de euro.
    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările