Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul pacienţilor morţi după ce li s-a administrat sânge. Cauzele posibile ale deceselor

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul pacienţilor morţi după ce li s-a administrat sânge. Cauzele posibile ale deceselor

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul pacienţilor morţi

Doi oameni au murit în condiţii suspecte la Spitalul Filantropia din Craiova, iar alţi 10 au fost transferaţi la terapie intensivă, după ce li s-a administrat sânge.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Conducerea Spitalului Filantropia din Craiova a oprit transfuziile în toate secţii până la finlizarea anchetei. Avocatul Poporului s-a sesizat în acest caz şi va face o anchetă în cazul celor doi pacienţi care au murit la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. „Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii“, se arată în comunicatul emis de Avocatul Poporului.
 
Cauzele posibile
 
Conducerea Spitalului Filantropia a exclus variant potrivit căreia pacienţilor le-a fost administrat sânge dintr-o altă grupă greşită. Rămân totuşi două ipoteze: comiterea unor greşeli la procedura de transfuzie ori sângele a fost transportat şi păstrat necorespunzător. 
 
„Efectele adverse au apărut pe tura următoare. Deşi protocolul spune că sângele trebuie administrat dimineaţa între 8 şi 13.00, sub supravegherea medicului curant, tocmai pentru a nu priva pacienţii de o pungă de sânge care le poate fi vitală, s-a hotărât, cu asumarea unor responsabilităţii, ca medicul de gardă care rămâne în spital să supervizeze aceste transfuzii, tocmai în ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru că uneori o pungă de sânge poate fi vitală. La ora 17.00, a fost eliberat sângele din punctul de transfuzii, deci undeva în jur de 18.00-18.30 s-a început administrarea“, a precizat Lorena Dijmărescu, director medical Spitalul Filantropia Craiova. 
 
Oamenii legii au deschis dosar penal pentru moarte suspect  în cazul paienţilor care au murit la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge.  
 
   
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările