Ruinele Taberei Năvodari, închiriate la preţ exorbitant. Locul vacanţelor copilăriei a ajuns un mic oraş părăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce s-a ales din vestitul loc de distracţie de odinioară FOTO M.I.
Ce s-a ales din vestitul loc de distracţie de odinioară FOTO M.I.

Tabăra de Copii din Năvodari, altădată cel mai vestit loc de distracţie pentru cei mici de pe litoral, a ajuns o ruină. Din spaţiile de cazare s-au desprins bucăţi de tencuială, iar bălăriile au crescut în voie peste tot. În urmă cu câţiva ani aici au venit ultimii copii în vacanţă. Cu toate acestea, SIND România, care deţine în proprietate tabăra, a scos la închiriere căsuţe de vacanţă, în care n-a investit nimic, la preţuri exorbitante.

Epopeea Taberei de Copii de la Năvodari nu s-a încheiat nici după 30 de ani de lupte în instanţă. În prezent, tot activul este deţinut de SIND România (societatea hotelieră a confederaţiilor sindicale din ţară), deşi cei din conducere recunosc faptul că nu au reuşit încă să intabuleze spaţiile, iar terenul este dat în folosinţă pe perioadă nedeterminată. Acesta este şi motivul pentru care totul arată ca un mic oraş părăsit. 

GALERIE FOTO DIN TABĂRA NĂVODARI

Cu toate acestea, cei de la Sindicate închiriază mai multe căsuţe de vacanţă la preţuri exorbitante. 

Spre exemplu, o căsuţă „funcţională“ se închiriază pe sezon cu suma de 7.500 de lei plus TVA, iar una aflată într-o stare deplorabilă cu 6.000 de lei plus TVA. Pe lângă aceste costuri, agenţii economici trebuie să achite în avans şi o parte din utilităţi. „Noi avem 180 de căsuţe funcţionale şi 60 nefuncţionale, care necesită îmbunătăţiri“, spune Filimon Borş, directorul economic SIND România. Doritori sunt agenţi economici, care le subînchiriază apoi turiştilor. 

Căsuţe cu buruieni la uşă şi cu uşile ciuruite de grindină

La o primă impresie, toate spaţiile de cazare din Tabăra Lebăda necesită lucrări ample de renovare: uşile de termopan sunt ciuruite de grindina care s-a abătut sezonul trecut asupra oraşului Năvodari, tencuiala e coşcovită, iar prin geamurile murdare se zăresc paturi de-o vechime cu tabăra, cearşafuri, pături şi saltele mizerabile. Într-un colţ al camerei, la intrare în grupul sanitar se află câte un boiler ce are firele desprinse. Buruienile cresc nestingherite peste tot. Pentru a putea primi turişti în respectivele căsuţe trebuie să faci curat în toată zona: să tunzi iarba, să strângi gunoaiele şi să igienizezi zona cabanelor de lemn, care au devenit focar de infecţie. Deşi construcţiile erau asigurate şi s-a primit despăgubire pentru avariile produse de grindină, Filimon Borş spune că nu s-au schimbat uşile pentru că pagube au fost în mai multe zone din tabără şi că nici nu a fost timp suficient întrucât a venit iarna. 

 

Grup sanitar cu taxă

Deşi anul acesta, SIND România nu a încheiat niciun contract de închiriere, Filimon Borş spune că lucrurile s-ar putea schimba, întrucât sunt mulţi doritori, iar preţurile sunt „extrem de mici“: „E bătaia peştelui. Să nu-i credeţi pe agenţii economici că se plâng că nu vor scoate nimic. O cameră se închiriază pe noapte cu preţuri cuprinse între 150 şi 200 de lei pe noapte. Plus că ei primesc o dată cu aceste căsuţe şi spaţiul verde şi mai vin oamenii acolo să campeze şi câştigă şi de acolo“, spune reprezentantul SIND-ului. Recunoaşte însă că sunt probleme cu grupurile sanitare. „Am fost zilele trecute în Năvodari şi am vorbit cu o firmă care să le modernizeze şi apoi să perceapă o taxă, aşa cum se procedează cu WC-urile publice“, adaugă Filimon Borş.

Este greu de crezut că vreun investitor va dori să preia aceste spaţii, să le renoveze şi să predea la sfârşitul anului, fără să aibă nicio garanţie că le va primi spre închiriere şi în sezonul estival viitor. 

Nu doar căsuţele din Plaja Lebăda se scot la închiriere, ci şi mai multe apartamente de trei stele din Tabăra Perla, dar şi spaţiile adiacente plajei. În total, în tabără se află 298 de construcţii pe o suprafaţă de 58 de hectare de teren.

Ultimele vacanţe, în 2019 

Întrebaţi ce gânduri au cu vestita tabără de pe litoralul românesc, reprezentanţii SIND spun că există un proiect amplu de reabilitare a zonei cu bani de la Uniunea Europeană, în valoare de 300 de milioane de euro, dar că nu-l pot demara întrucât angajaţii de la Primăria Năvodari nu emit certificatele fiscale necesare pentru intabularea clădirilor. Deşi termenul scadent este jumătatea lunii mai, reprezentantul SIND România nu crede că aceste acte vor fi emise vreodată. Dacă în perioada de glorie aici veneau 14.000 de copii pe serie, noii proprietari vor să reconfigureze tabăra pentru o capacitate de 8.000 de locuri. 

Ultimii copii care s-au cazat aici a fost în anul 2019, însă vacanţele au fost anulate din cauza pandemiei. „Noi avem şi acum cinci-şase pavilioane pregătite şi o cantină, unde putem primi 500 de copii pe serie, însă nu este posibil deocamdată acest lucru din cauza pandemiei de COVID-19. Din această cauză nu am avut anul trecut copii şi ne este teamă şi anul acesta să deschidem“, spune reprezentantul SIND România. 

Istoria zbuciumată a taberei de copii

În perioada comunistă, Tabăra de la Năvodari, construită în anii ’70 din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR) îşi deschidea porţile începând cu luna mai, când veneau orfanii din casele de copii. După 15 iunie, când începea vacanţa de vară, locurile erau rezervate copiilor din învăţământul de masă. Aici, ajungeau, pe serie, 14.000 de copii care erau cazaţi în cele cinci tabere ale complexului: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebădă. Memorabile rămân şi vacanţele copiilor străini care îşi petreceau cei mai frumoşi ani la malul Mării Negre. 

După Revoluţie, moştenirea sindicatelor a fost disputată de Primăria Năvodari şi de SIND România, care  a preluat patrimoniul sindicatelor. Lupta nu s-a sfârşit nici în prezent, pe rolul instanţelor fiind mai multe acţiuni. Între timp, construcţiile se degradează şi mai mult. Localnicii cred că se urmăreşte altceva: lotizarea zonei şi vânzarea terenului către rechinii imobiliari.

Citeşte şi:

Ruinele Bărăganului: ce s-a ales de moşia lui Barbu Catargiu, paradisul boierilor români

Cum se sărbătorea 23 August în comunism. Calvarul îndurat de copii sub soarele torid ca spectacolul să iasă bine 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite