Nicolae Matei, fost primar din Năvodari, trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Consiliul Local nu se constituie parte civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Matei va fi judecat de magistraţii Tribunalului Constanţa            Foto Arhiva Adevărul
Nicolae Matei va fi judecat de magistraţii Tribunalului Constanţa            Foto Arhiva Adevărul

Procurorii DNA- serviciul Teritorial Constanţa l-au trimis în judecată pe fostul primar al oraşului Năvodari pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Matei este acuzat că a prejudiciat oraşul şi o firmă privată cu peste 4,5 milioane de euro.

Nicolae Matei este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese. Alături de fostul primar sunt trimişi în judecată şi Ştefan Ciocănel, secretar al primăriei Năvodari şi Neculai Dima, reprezentantul unei societăţi comerciale, ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul procurorilor se menţionează că ”în calitate de primar al oraşului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae, în perioada 2008-2011, beneficiind de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, a desfăşurat mai multe demersuri infracţionale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăţi comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”.

Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al oraşului Năvodari, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială menţionată mai sus şi care aparţinea în realitate oraşului Năvodari.

Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăţi comerciale controlate de edil şi administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptăţită să-i fie retrocedată o suprafaţă de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potenţial turistic mult mai mic.”

Prin acest demers, Matei a creat un prejudiciu de 3.504.500 euro, reprezentând contravaloarea terenului la data săvârşirii faptei, atât în dauna oraşului Năvodari cât şi în dauna societăţii care avea drept de folosinţă asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului.

Procurorii mai arată că ”în cursul anului 2011, întrucât societatea (păgubită ca urmare a retrocedării terenului) datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite etc.), inculpatul Matei Nicolae a iniţiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al oraşului Năvodari. Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la iniţiativa inculpatului şi pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societăţii respective fiind scoase din patrimoniul acesteia şi introduse în cel al oraşului Năvodari, fără ca aceasta operaţiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste şi prealabile despăgubiri.”

Ulterior, Primăria oraşului Năvodari a vândut la licitaţie publică o parte din bunurile respective, în condiţiile în care societatea contestase executarea silită şi achitase, cel puţin parţial, datoria invocată de instituţia publică. S-a creat astfel un prejudiciu de 4.482.438 lei.

Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în acest dosar, cerând să se efectueze o expertiză proprie cu privire la stabilirea prejudiciului..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, asupra mai multor bunuri imobile şi mobile ale fostului primar Nicolae Matei şi Ştefan Ciocănel procurorii punând sechestru asigurator.

Pe aceeaşi temă:

Fraudă la Facultatea de Teologie. Procurorii DNA au început urmărirea penală a doi profesori

UPDATE Arhiepiscopul Teodosie, în faţa magistraţilor Curţii de Apel. Începe primul proces din istoria BOR în care un ierarh este acuzat de fapte de corupţie

Notar public acuzat de fals intelectual. Procurorii DNA l-au trimis în judecată

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite