Primarul Constanţei: „Situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit în oraşul nostru. Nu ieşiţi din case decât pentru urgenţe“

Primarul Constanţei: „Situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit în oraşul nostru. Nu ieşiţi din case decât pentru urgenţe“

Spitalele pline de pacienţi FOTO EPA-EFE

Vergil Chiţac, primarul Constanţei, le cere constănţenilor să respecte regulile sanitare. Incidenţa pe municipiul Constanţa este de 7.52.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o postare pe pagina de Facebook, Vergil Chiţac le cere constănţenilor să nu iasă din case decât pentru urgenţe. Vă redăm mesajul primarului: „Dragii mei constănţeni, 
 
Situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit în oraşul nostru. Capacitatea unităţilor medicale specializate din municipiu care gestionează cazurile confirmate (unităţile medicale şi cele suport) de a face faţă acestei crize scade constant. Presiunea asupra sistemului sanitar este în continuă creştere. Personalul medical luptă cu boala ca pe front. 
Frontul trebuie să fie însă al tuturor. În această bătălie suntem împreună şi fiecare dintre noi contează. De modul în care noi ne protejăm aplicând măsurile cunoscute de protecţie depinde sănătatea tuturor. 
 
Nu trebuie ignorate sau bagatelizate măsurile elementare, de abecedar: spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor, aplicarea măsurilor elementare şi constante de igienă individuală şi colectivă, precum şi a celor de igienizare a spaţiilor şi suprafeţelor, purtarea măştii de protecţie în mod corect (astfel încât să acopere nasul şi gura) în toate spaţiile publice, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, evitarea expunerii inutile şi a spaţiilor aglomerate, menţinerea distanţei fizice de minimum 1,5 metri între Dvs. în spaţiile publice sau la muncă etc. 
 
Aceste reguli simple ne ţin în viaţă. Aceste măsuri reduc semnificativ riscul expunerii şi al contaminării. 
Nu ieşiţi din case decât pentru urgenţe. Lucraţi de la domiciliu acolo unde posibil. Evitaţi deplasările inutile. Ascultaţi şi aplicaţi sfaturile medicilor. Fiţi prudenţi în spaţiul public, acolo unde vulnerabilităţile sporesc. Respectaţi cu stricteţe regulile de carantinare sau de izolare la domiciliu, acolo şi când este cazul (persoanele care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, persoanele care sunt considerate contacţi direcţi ai celor confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi, respectiv, persoanele confirmate cu noul coronavirus şi externate).
 
Respectaţi cu stricteţe interdicţiile actuale: interdicţia de circulaţie în interiorul localităţii pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, interdicţia de circulaţie în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00 etc. Amânaţi pentru momente mai prielnice sărbătoririle, aniversările, petrecerile în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. 
 
Permanentizarea ratei de incidenţă cumulată pentru ultimele două săptămâni duce la ipoteza că se poate prelungi pentru mai mult timp scenariul 3 de funcţionare pentru unităţile de învăţământ din municipiu. 
Criza actuală mă obligă totodată să nu exclud, dacă situaţia se va degrada în continuare până la nivelul unei linii roşii critice, posibilitatea impunerii unor măsuri speciale de carantină pentru întregul municipiu. 
Mă adresez Dumneavoastră nu pentru a vă îngrijora mai mult, ci pentru a conştientiza şi preveni. 
Suntem în stare de alertă cu toţii, autorităţi şi cetăţeni. Alerta presupune în prim rând grijă, protecţie, responsabilitate şi reguli.
 
Nu avem motive de panică, ci de protecţie. Sănătarea fiecăruia dintre noi contează, sănătatea fiecăruia dintre noi dă linişte şi încredere sănătăţii tuturor. 
 
Sunt convins că vom depăşi şi această criză, aşa cum am depăşit, împreună, la nivel local şi naţional, multe din crizele anterioare. 
 
Mă gândesc la voi cu multă grijă şi vă solicit încă o dată, cu claritate şi căldură, respectarea cu stricteţe a măsurilor impuse şi comunicate de autorităţi. 
Sănătate maximă tuturor!“
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările