Constanţa: Centru de consiliere pentru bolnavii de cancer de prostată

Constanţa: Centru de consiliere pentru bolnavii de cancer de prostată

Asociaţia KaPros a luat fiinţă în luna iunie a anului trecut

Organizaţia Nonguvernamentală KaPros oferă sprijin bolnavilor de cancer de prostată şi a rudelor acestora. Preşedintele asociaţiei ne-a spus povestea sa şi a asociaţiei pe care a înfiinţat-o.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2004, Toma Cătălin Marinescu, preşedintele KaPros a descoperit că suferă de cancer. Medicii care l-au tratat l-au sfătuit pe bărbat să înfiinţeze un ONG, întrucât meseria de profesor îl învăţase arta vorbitului frumos.

În urmă cu trei ani, Toma Cătălin Marinescu a participat la o conferinţă de presă la Milano ce avea ca subiect de discuţie maladia de care suferă şi el.

„Când m-am întors acasă am avut surpriza că numele meu apărea în mai multe reviste din Europa, în calitate de reprezentant al României. Atunci mi-am dat seama că trebuie să mă implic mai mult, a fost un semn divin“, rememorează bărbatul.

Vis devenit realitate

După revenirea în ţară, fostul profesor a pus bazele asociaţiei KaPros (Ka- cancer şi Pros-prostată) ce a fost inaugurată în iunie 2010.  În prezent, KaPros are aproximativ 20 de membri şi este singura de acest gen din Constanţa. „Suntem la început, mai avem multe de făcut. Avem un comitet director format din cinci membri fondatori, printre care şi eu, avem medici urologi şi oncologi şi un departament IT“, a spus Toma Cătălin Marinescu.

Scopul asociaţiei KaPros este de a informa bărbaţii cu privire la primele semne ale bolii.

„Facem acest lucru din dorinţa de a ajuta. Un bolnav de cancer de prostată trebuie să ajungă la timp la medic pentru a exista o cale de salvare. Consiliem inclusiv familiile şi apropiaţii bolnavilor, îi învăţăm cum să se comporte cu cel afectat şi îi ajutăm să depăşească momentul. Unele femei suferă un şoc atunci când află că bărbaţii din familiile lor au cancer“, a mai spus preşedintele.

Şansă pentru tineri


Preşedintele asociaţiei KaPros doreşte să selecteze studenţi care au cunoştinţe medicale sau de limbă engleză cărora le oferă în schimb un certificat de voluntar.

Din luna iunie a anului trecut, preşedintele a mers la mai multe cluburi de pensionari şi a încercat să atragă atenţia asupra acestei boli. Astăzi a avut loc ultima acţiune de acest gen, iar preşedintele se declară mulţumit.

„Unii dintre pensionari îşi luau scaune şi se aşezau în faţa mea să mă asculte, iar ceilalţi, chiar dacă erau la masa de joc erau atenţi la ceea ce spuneam eu şi la sfârşit îmi adresau diverse întrebări. Sunt mulţumit că am putut să ajut şi sper ca pe viitor să pot face mai multe“, a completat Toma Cătălin Marinescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările