Comuna importantă din România care funcţionează fără Consiliu Local. Edilii pregătesc două referendumuri opuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Agigea Foto: Călin Gavrilaş
Primăria Agigea Foto: Călin Gavrilaş

În Agigea, una dintre cele mai mari comune ale judeţului Constanţa, cu aproape 10.000 locuitori şi importante obiective economice (port, canal, ecluză, poduri, hypermarketuri, administraţie căi navigabile etc), Consiliul Local nu funcţionează de la finalul anului trecut.

Totul a plecat de la alegerea viceprimarului comunei Agigea. În acest timp, singurii care suferă sunt locuitorii care aşteaptă încă realizarea unor proiecte de canalizare, asfaltare şi multe altele. 

La alegerile locale din 2020, în Agigea a fost votat primar, pentru a patra oară, Cristian Cîrjaliu (PSD), cu doar 31 de voturi în faţa lui Gabriel Ciobanu (USR). 

În Consiliul Local s-a format o majoritate PNL - USR - PER - PRO România. La şedinţa CL din 12 noiembrie 2020, pe ordinea de zi figurau alegerea viceprimarului şi alegerea comisiilor. Votul a fost secret şi cu 8 voturi contra 7 a fost votat USR-istul Gabriel Ciobanu ca viceprimar. Doar că preşedintele de şedinţă nu a îndeplinit formalitatea de a anunţa câştigătorul şi de a supune votului în Consiliul Local proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarului.

În consecinţă, secretarul primăriei nu a emis cele două Hotărâri de Consiliu Local, de alegere a viceprimarului şi a comisiilor de specialitate.  

Au urmat alte trei şedinţe de Consiliu Local în care ori nu s-au întrunit, ori nu s-a votat ordinea de zi, dar din ianuarie 2021 Consiliul Local nu a mai fost convocat. În paralel, Gabriel Ciobanu a cerut secretarului comunei Agigea să emită hotărârea prin care el ar fi fost ales viceprimar. Lucru care nu s-a realizat.

Administraţia locală din Agigea funcţionează fără for deliberativ, cu un buget de 1/12 din bugetul anului 2020 (ultimul buget votat de Consiliu Local), iar în acest timp ambele tabere au adunat semnături pentru referendum: unul de demitere a primarului, altul de dizolvare a Consiliului Local. 

În acest timp, şi în instanţă sunt două procese. Unul prin care Gabriel Ciobanu a cerut ca secretarul primăriei să fie obligat să emită hotărârea prin care el a fost votat viceprimar (pierdut în prima instanţă), altul în care secretarul primăriei solicită instanţei constatarea dizolvării Consiliului Local Agigea (termen în noiembrie). 

Două referendumuri 

„Am recurs la această măsură deoarece acest Consiliu Local, format dintr-o majoritate toxică, nu a făcut decât să-şi bată joc de întreaga comunitate, să blocheze activitatea administraţiei publice locale, toate investiţiile şi proiectele pe care le avem în derulare pentru interesul lor propriu”, spune primarul Cristian Cârjaliu. El a depus în data de 11 octombrie cererea însoţită de 2.322 de semnături pentru declanşarea unui referendum în vederea dizolvării Consiliului Local. 

Maricel Cirjaliu primar agigea foto calin gavrilas

Maricel Cîrjaliu, primarul comunei Agigea foto: C.G.

Şi tabăra adversă a adunat mai multe luni 2.000 de semnături pentru un referendum de demitere a primarului. 

„Primarul PSD Maricel Cristian Cîrjaliu n-a mai convocat Consiliul Local al comunei Agigea de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, deşi legea prevede că trebuie convocată cel puţin o şedinţă pe lună, fiind nemulţumit că a fost votat viceprimar un consilier local USR PLUS, Gabriel Ciobanu, în detrimentul unui consilier PSD”, spun cei de la USR. 

„Ne-am consultat cu cetăţenii şi am ajuns la concluzia că singurul demers prin care putem debloca administraţia publică locală este organizarea unui referendum local prin care să îl demitem pe primarul din comuna Agigea”, explică Gabriel Ciobanu.

gabriel ciobanu usr agigea foto usr agigea

Gabriel Ciobanu, USR PLUS Agigea foto: FB/USR PLUS Agigea

Prefectura Constanţa a înregistrat cererile pentru referendum şi este în etapa în care verifică semnăturile depuse de cele două tabere. Apoi, o comisie va analiza motivele invocate pentru declanşarea referendumului, abia apoi se va putea ajunge la un vot propriu-zis. 

Două procese pe rol

Taberele nu s-au rezumat doar la adunarea semnăturilor în vederea declanşării unui referendum local. În paralel, au deschis fiecare un proces. 

Gabriel Ciobanu a cerut judecătorilor să oblige secretarul comunei Agigea să emită Hotărârea prin care el ar fi fost ales viceprimar cu votul a 8 consilieri locali. Doar că, în prima instanţă, magistraţii tribunalului Constanţa au arătat că nu are dreptate. Aşa că i-au respins cererea. Acum se judecă recursul. 

Tribunalul a reţinut că un proiect de hotărâre supus voturilor consilierilor locali se realizează în mod concret şi efectiv prin procesul deliberativ de adoptare a proiectului, adică preşedintele de şedinţă supune votului consilierilor proiectele de hotărâri şi anunţă rezultatul votării cu precizarea voturilor pentru, a celor împotrivă şi abţinerilor numărate. În cazul de faţă, judecătorii spun că proiectul de hotărâre cu privire la alegerea unui viceprimar nu a fost supus spre aprobare Preşedintelui de şedinţă.

De partea cealaltă, secretarul comunei Agigea a solicitat instanţei să constate dizolvarea de drept a Consiliului Local. Deocamdată instanţa nu a judecat cererea deoarece, la fiecare termen stabilit, consilierii locali din cealaltă tabără au intervenit ca parte în proces. Astfel, următorul termen este în luna noiembrie. 

Vă recomandăm şi: 

Pomelnice plătite prin PAYPAL. Banii ajung la radioul unde ÎPS Teodosie are emisiune săptămânală

Prefectul Constanţei, după afirmaţiile ÎPS Teodosie despre vaccinare: Ar trebui să luminăm semenii, nu să îi îndrumăm pe calea întunericului şi a suferinţei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite