VIDEO Avocat din India, despre corupţia acceptată tacit de statele lumii: „Suferim de o epidemie globală de injustiţie“

VIDEO Avocat din India, despre corupţia acceptată tacit de statele lumii: „Suferim de o epidemie globală de injustiţie“

Vivek Maru foto: oslofreedomforum.com

Vivek Maru, un avocat din India, spunea, la un eveniment TED din 2017, că 4 miliarde de oameni se confruntă în lume cu ameninţări privind siguranţa şi demnitatea. Maru a fondat o companie ce, prin partenerii săi, oferă consultanţă juridică în zece ţări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avocatul Vivek Maru şi-a început prelegerea cu povestea unui indian, Ravi, care s-a luptat cu o multinaţională ce a construit o fabrică de ciment în apropierea casei sale. Când avea 10 ani, comunitatea lui Ravi - din regiunea Gujarat, cea mai vestică zonă a Indiei - a fost forţată să plece deoarece o companie a construit pe pământul pe care locuiau ei. 20 de ani mai târziu au ridicat o fabrică de ciment la doar 100 de metri de locul unde s-a mutat Ravi.

Avocatul Maru spune că, pe hârtie, India are reglementări solide, dar compania le-a încălcat. „Praful care emană de la acea fabrică acoperă mustaţa lui Ravi şi întreaga sa îmbrăcăminte. Am stat doar 2 zile unde locuieşte el şi nu m-am oprit din tuşit o săptămână. Ravi spune că, dacă oamenii sau animalele mănâncă orice din ce creşte în sat sau beau apa, se îmbolnăvesc. Copii sunt nevoiţi să meargă pe jos distanţe lungi cu vitele sau cu bivolii pentru a găsi teren pentru păşunat necontaminat. Mulţi dintre aceşti copii au abandonat şcoala, chiar şi trei dintre proprii săi copii“, povesteşte avocatul, potrivit ted.com.

Indianul a trimis o tonă de scrisori companiei. ,,Am scris atâtea scrisori că familia mea m-ar putea incinera cu ele. Nu mai este nevoie să cumpere lemne“, i-a zis Ravi avocatului. Ultima soluţie la care a apelat a fost să ia o canistră de benzină şi să-şi dea foc în faţa sediului fabricii de ciment. Nu şi-a dus la final gestul. A fost oprit, dar nici gestul său extrem nu a rezolvat lucrurile. A făcut câteva zile de închisoare.

După doi ani de la incident, Ravi s-a întâlnit cu un tip, numit cu pseudonimul Kush, care face parte dintr-o echipă de consultanţi juridici ce activează pentru justiţia pe probleme de mediu în vestul Indiei. Acesta i-a explicat lui Ravi că legea îi dă dreptate şi i-a arătat că respectiva multinaţională are nevoie de o hârtie numită „accept de funcţionare“, emisă de SUA şi care permite funcţionarea fabricilor în anumite condiţii. Împreună au căutat probe şi au scris o cerere pe care au trimis-o la Departamentul pentru Controlul Poluării şi la Administraţia Regională. La scurt timp a apărut un inspector de mediu la fabrica de ciment, iar apoi fabrica a introdus un sistem de filtrare a aerului şi a dispus acoperirea celor 100 de camioane ce circulau zilnic acolo. Măsura a îmbunătăţit întrucâtva calitatea aerului în zonă.

Însă, noaptea, acea fabrică opreşte sistemul de filtrare a aerului deoarece funcţionarea acelui filtru costă.„Ravi a făcut fotografii cu aerul poluat pe timpul nopţii. Şi i le-a trimis lui Kush în mai. Ravi spune că aerul încă e irespirabil. În acest an, Ravi a participat la un protest. Kush era frustrat. A spus: «Vom câştiga dacă ne folosim de lege». Ravi a zis: «Cred în lege cu tărie, dar nu este suficient pentru noi»“, mărturiseşte avocatul.

Concluziile la care a ajuns în urma numeroaselor cazuri de care a aflat l-au determinat să afirme:

„Nu trebuie doar să sprijinim şi să protejăm munca avocaţilor din întreaga lume, trebuie să schimbăm sistemele în sine.(…) Dacă vrem să facem justiţia o realitate pentru toţi, trebuie să transformăm legea dintr-o abstracţie sau o ameninţare în ceva ce fiecare persoană poate înţelege, folosi sau modela. (…) Suferim de o epidemie globală de injustiţie, însă, noi preferăm să o ignorăm. Chiar acum, în Statele Unite, în India, în Slovenia, oameni ca Ravi îşi cresc copiii în umbra fabricilor sau a minelor care otrăvesc aerul şi apa. Sunt legislaţii în domeniul mediului care ar proteja aceşti oameni, dar mulţi nu le-au văzut, şi nu au avut şansa de a le aplica“.

Mai puteţi citi:

VIDEO Prima femeie fotojurnalist din Fâşia Gaza: „Au refuzat să mă instruiască din cauza sexului meu“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările