VIDEO Prima femeie fotojurnalist din Fâşia Gaza: „Au refuzat să mă instruiască din cauza sexului meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu Eman Mohammed  FOTO: Facebook Eman Mohammed
Imagine cu Eman Mohammed  FOTO: Facebook Eman Mohammed

Eman Mohammed este prima femeie fotojurnalist din Palestina. Şi-a început cariera la 19 ani şi a trecut prin multe greutăţi din pricina mentalităţilor. „Munca mea de fotografă era considerată o insultă gravă adusă tradiţiilor locale şi a dat naştere unui stigmat de durată asupra mea şi familiei mele“, a mărturisit Eman la un eveniment TED din martie 2014.

„Mi s-a spus clar că o femeie nu trebuie să facă meseria unui bărbat. Agenţiile fotografice din Gaza au refuzat să mă instruiască din cauza sexului meu“, a afirmat Eman Mohammed în faţa curioşilor veniţi să o asculte la un eveniment TED din martie 2014.

Refuzul a mers atât de departe încât trei colegi de-ai mei s-au gândit că îi vor da o lecţie şi au dus-o într-o zonă de atacuri aeriene, crezând că merg să documenteze un reportaj, însă au lăsat-o acolo. Îi făceau cu mâna şi râdeau. Eman povesteşte că asta nu a fost singura ameninţare cu moartea pe care am primit-o.

Se afla în faţa unei baze a poliţiei din oraşul Gaza când în urma unui raid aerian israelian, care a distrus baza, a lăsat-o fără nas. Povesteşte că, pe moment, tot ce am văzut era de un alb strălucitor. Credea că a orbit ori că ar fi ajuns în Rai. Iar când a reuşit să-şi deschidă ochii a început să facă poze şi le-a arătat celor din sală.

Le-a arătat şi imagini cu un muncitor palestinian a cărui casă cu patru etaje a fost distrusă în urma unui raid. Aerian. Muncitorului i-au rămas doar porumbeii pe care-i crescuse şi o cadă pe care o adusese din Tel Aviv. Eman a început să facă poze. Una îl înfăţişa pe bărbat care, cu cada în vârful mormanului de moloz, le făcea baie copiilor săi.

„Munca mea nu-i menită să ascundă cicatricile lăsate de război, ci să prezinte un tablou complet al întâmplărilor nevăzute din Gaza. Drumul acesta de luptă, supravieţuire şi viaţă de zi cu zi m-a inspirat să depăşesc tabuul social şi să văd o altă faţă a războiului şi a urmărilor sale. Am devenit un martor cu libertatea de a alege să fug sau să rămân“, îşi încheie aceasta prelegerea.

Fotografiile lui Eman au fost publicate de ziare precum: The Guardian, Le Monde, VICE, Washington Post, Geo International.

Mai puteţi citi:

VIDEO Beneficiile nebănuite ale laptelui matern. „Ştim mult mai multe despre cafea, vin sau tomate“

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite