Studiu al UBB: 80,9% dintre clujeni cred că Untold are un efect pozitiv asupra comunităţii locale

Studiu al UBB: 80,9% dintre clujeni cred că Untold are un efect pozitiv asupra comunităţii locale

Untold se desfăşoară într-o zonă centrală a Clujului. FOTO: Untold

Un studiu realizat de Facultatea de Ştiinţe Politicem,  Administrative şi ale Comunicării, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a relevat că 80,9% dintre clujeni au evaluat pozitiv efectul pe care îl are Untold, cel mai mare festival de muzică din ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

 

Cel mai mare festival din România aduce pe lângă venituri pentru afacerile din oraş şi imagine şi zeci de reclamaţii privind zgomotul. Există şi o petiţie pentru mutarea festivalului în afara oraşului care are circa 2.000 de semnături. Cu toate acestea, 80,9% dintre clujeni cred că festivalul are un impact pozitiv asupra oraşului, se arată într-un studiu realizat în cadrul UBB. 
Astfel, în ceea ce priveşte impactul pe care îl au evenimentele culturale asupra comunităţii şi calităţii vieţii, majoritatea respondenţilor au evaluat pozitiv TIFF (89,3%), Zilele Clujului (86,7%), festivalul Jazz in the Park (84,4%), festivalul Untold (80,9%) şi Zilele maghiare (57,2%).
 
 

78% de clujeni mulţumiţi 

 
78% dintre clujeni sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, iar aproximativ 85% au speranţa că în viitor vor trăi la fel sau mai bine decât în prezent, arată un studiu privind calitatea vieţii în Cluj-Napoca realizat, în prima parte a acestui an, de cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Potrivit rezultatelor studiului, cel mai mare grad de satisfacţie este declarat în raport cu viaţa de familie, unde 89,3% dintre respondenţi au bifat ”mult” sau ”foarte mult”. 
Cei mai mulţi clujeni consideră că au suficient timp pentru relaxare (65,2%), că se odihnesc suficient (65%) şi mănâncă sănătos (65,6%). Pe de altă parte doar 45,2% consideră că participă suficient de mult la activităţi culturale.
 

Familia şi prietenii

 
Acelaşi studiu mai arată că, în opinia clujenilor, familia şi prietenii reprezintă principalele surse de sprijin. Dintre persoanele intervievate 79,6% se aşteaptă ca familia să le ajute în gospodărie în caz de boală, 69,1% se aşteaptă ca familia să ofere sfaturi în cazul unor probleme personale, 27,9% aşteaptă din partea familiei sprijin în găsirea unui loc de muncă, iar 67,6% consideră că familia este principala sursă de ajutor când au nevoie de bani. Pe de altă parte, prietenii sunt primii la care clujenii ar apela în cazul în care au nevoie de ajutor în găsirea unui loc de muncă (38%), de sfaturi în probleme personale sau familiale (37%), de împrumuturi urgente (33,6%) sau de ajutor în caz de boală (27,9%), în timp ce 23,9% dintre respondenţi consideră instituţiile publice sau alte organizaţii ca principală sursă de ajutor în găsirea unui loc de muncă.
 

Probleme cu parcările

 
Persoanele intervievate au o părere bună despre calitatea spaţiilor pentru petrecerea timpului liber, peste două treimi dintre respondenţi evaluându-le pozitiv. Elementele de infrastructură (rutieră, canalizare, transport public, iluminat şi salubritate) au avut de asemenea evaluări preponderent pozitive. Cele mai mari probleme cu care se confruntă clujenii la acest capitol sunt, conform studiului realizat de reprezentanţii FSPAC, parcările şi locuinţele sociale. Aceasta în condiţiile în care doar 29,8% dintre cei intervievaţi au o opinie bună despre situaţia parcărilor în Cluj-Napoca, în timp ce peste jumătate din respondenţi evaluează situaţia locuinţele sociale ca fiind neutră sau proastă.
 
 
Studiul a fost realizat la finalul anului 2017 şi începutul anului 2018. 
În comunicatul transmis de UBB nu s-a precizat eşantionul utilizat. 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările